ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ο θρύλος της McLaren F1 και η νίκη στο Le Mans το 1995 (φωτό, βίντεο)

Ο θρύλος της McLaren F1 και η νίκη στο Le Mans το 1995 (φωτό, βίντεο)

Ο κλασικός 24ωρος αγώνας Le Mans το 1995 έγινε στις 17 και 18 Ιουνίου. Και χαρακτηρίστηκε από δύο πράγματα. Την βροχή που έπεφτε ακατάπαυστα για 17 ώρες. Και τη νίκη της McLaren.

Η #59 McLaren F1 GTR της κατηγορίας GT1 που οδηγούσαν οι JJ Lehto, Yannick Dalmas και Masanori Sekiya πέρασε πρώτη τη γραμμή του τερματισμού. Ήταν η πρώτη νίκη Φιλανδού και Ιάπωνα οδηγού. Ήταν επίσης η πρώτη νίκη της McLaren στην πρώτη της προσπάθεια. Το αυτοκίνητο ήταν τόσο ανταγωνιστικό που είχε καταλάβει τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις.

Παρότι η McLaren ήταν πολύ γρήγορη, σίγουρα δεν είχε τον ρυθμό των πρωτοτύπων, όπως της Courage-Porsche του Mario Andretti. Στις κατατακτήριες η ταχύτερη McLaren ήταν 9η. Δύο πράγματα έφεραν τούμπα την κατάσταση προς όφελος της McLaren. Ο Lehto και η βροχερή νύχτα. Περισσότερα θα μάθετε παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Η McLaren στο Le Mans: Στο κυνήγι της τελειότητας”.

Στην αρχή του video ο Gordon Murray, ο δημιουργός της McLaren F1 μιλά για την εξέλιξη και κατασκευή του αυτοκινήτου παραγωγής. Και στη συνέχεια το ενδιαφέρον στρέφεται στον αγώνα. Και εστιάζει σε τρία από τα αυτοκίνητα του αγώνα. Δύο της ομάδας David Price Racing και στο αυτοκίνητο της Lanzante Motorsport, το οποίο πήρε τελικά τη νίκη.

Η ιστορία του αυτοκινήτου της Lanzante είναι απίστευτη για δύο λόγους. Ο επικεφαλής της ομάδας Paul Lanzante ήταν πρωτοεμφανιζόμενος στο Le Mans. Και το αυτοκίνητο ήταν ένα μουλάρι δοκιμών του εργοστασίου που δηλώθηκε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, στο οποίο δεν υπολόγιζαν και τόσο.

Αντίθετα, το αυτοκίνητο στο οποίο πόνταραν όλοι για διάκριση και ίσως νίκη ήταν η McLaren της ομάδας Harrods, την οποία οδηγούσαν οι Derek Bell, Justin Bell και Andy Wallace.

Λόγω της αλλαγής των κανονισμών, με τα εργοστάσια να έρχονται και να φεύγουν κατά περιόδους, σημειώθηκαν κάποιες απρόσμενες νίκες από άγνωστους κατασκευαστές ή αυτοκίνητα χαμηλότερων κατηγοριών. Στην περίπτωση της McLaren το ’95 τον ρόλο τους έπαιξαν η τύχη, κάποιες τολμηρές αποφάσεις στην στρατηγική και η εκπληκτική οδήγηση του Lehto. Κάπως έτσι γράφτηκε μία από τις πιο λαμπερές σελίδες στην ιστορία της μάρκας. Είναι 40’ αλλά αξίζει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.