ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Για πρώτη φορά σήμερα αγώνας της F1 στην Formula 1 στην πίστα του Πορτιμάο στην Πορτογαλία

Για πρώτη φορά σήμερα αγώνας της F1 στην Formula 1 στην πίστα του Πορτιμάο στην Πορτογαλία

Σήμερα Κυριακή 25 Οκτωβρίου θα δούμε Grand Prix στην Πορτογαλία. Σε μια καινούργια πίστα οι πιλότοι της F1 θα τρέξουν για πρώτη φορά στην πίστα του Πορτιμάο. Πρώτος θα ξεκινήσει ο Λ.Χάμιλτον που σημείωσε την 97η pole position της καριέρας του. Άλλες τρεις χρειάζεται για να σπάσει το φράγμα των 100 pole position. Ο 6 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής είναι πανέτοιμος για μια ακόμη νίκη που θέλει όμως σωστή στρατηγική αφού κανένας δεν ξέρει πως θα αντιδράσουν λάστιχα και κινητήρες στην καινούργια πίστα.

Στην Πορτογαλία ο Χάμιλτον κατά τη διάρκεια του Q3, της τρίτης περιόδου των επίσημων δοκιμαστικών που βγάζει την πρώτη 10άδα στην εκκίνηση, απέδειξε ακόμα μια φορά ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο για τα ρεκόρ που καταρρίπτει.

Μπορεί να οδηγεί το καλύτερο αυτοκίνητο στη Formula 1, αλλά τα αυτοκίνητα δεν «πάνε» μόνα τους. Και ο Μπότας οδηγεί επίσης Mercedes, αλλά ο βρετανός αποδεικνύει συνεχώς ότι έχει αυτό το κάτι παραπάνω που κάνει τη διαφορά.

Η Pirelli για τις απαιτήσεις του PORTIMAO επέλεξε τις σκληρότερες γόμες. Η πίστα του Portimao, στο Algarve της Πορτογαλίας με τις περίφημες υψομετρικές διαφορές που θυμίζουν τρενάκι τρόμου. Θα είναι η πρώτη φορά από το 1996 που θα γίνει αγώνας στην Πορτογαλία. Οι τεχνικοί επέλεξαν τις τρεις πιο σκληρές γόμες της γκάμας:

C1 θα είναι η P Zero λευκή/σκληρή
C2 θα είναι η P Zero κίτρινη/μέση
C3 θα είναι η P Zero κόκκινη/μαλακή.

Η επιλογή αυτή έγινε για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες απαιτήσεις αυτής της πίστας με την κυματοειδή μορφή. Μολονότι είναι μια σύγχρονη πίστα έχει αίσθηση παλιάς σχολής.

Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς περιμένει τη Formula 1 στο Portimao, Η Pirelli έχει εμπειρία από την πίστα λόγω αγώνων GT racing. Παρόλα αυτά έγινε μια συντηρητική επιλογή με τις πιο σκληρές γόμες της γκάμας ώστε να καλυφθούν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Σήμερα η θερμοκρασία είναι πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου. Όπως λένε στην Pirelli για πρώτη φορά φέτος δεν θα τηρηθεί ο κλασσικός συνδυασμός από 8 μαλακές, τρεις μέσες και δυο σκληρές γόμες. Στην Πορτογαλία και στην Τουρκία (τον επόμενο μήνα) οι οδηγοί θα έχουν επτά σετ μαλακής γόμας, τρία σετ μέσης γόμας και τρία σετ σκληρής γόμας.

Αυτό γίνεται για ν’ αντιμετωπιστεί η αναμενόμενη στις συγκεκριμένες πίστες, φθορά.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Η πίστα με την κυματοειδή μορφή περιέχει 15 στροφές και μια μεγάλη ευθεία. Η τελευταία παρατεταμένη δεξιά κατηφορική στροφή (Galp) φορτίζει με μεγάλα ποσά ενέργειας τα ελαστικά.

Υπάρχει μια ευρεία ποικιλία στροφών: Αυτό είναι ένας από τους λόγους που το Portimao επελέγη ως πίστα δοκιμών για τη F1 το 2009. Τα ελαστικά υπόκεινται τόσο σε πλευρικές όσο και σε κατακόρυφες φορτίσεις λόγω των δυνατών φρεναρισμάτων που συνιστούν μια σημαντική πρόκληση. Όπως συνήθως σε μια καινούργια πίστα τα στοιχεία που θα συλλέγουν κατά την διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών θα είναι κρίσιμα για την διαμόρφωση της σωστής στρατηγικής.

Το πλάτος της πίστας είναι μεγάλο, φτάνει τα 14 μέτρα, αυτό θα βοηθήσει στα προσπεράσματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πίστα στρώθηκε με νέο οδόστρωμα λίγες βδομάδες πριν και η νέα άσφαλτος αποτελεί άγνωστη παράμετρο: μπορεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την προηγούμενη επιφάνεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.