ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτή τη φορά στο Fiat Tipo οι Ιταλοί… «ζωγράφισαν»

Αυτή τη φορά στο Fiat Tipo οι Ιταλοί… «ζωγράφισαν»

Αν κάποιοι φαντάστηκαν ότι οι Ιταλοί έμειναν στην ιστορία τους και σταμάτησαν να δημιουργούν… μάλλον έκαναν λάθος.

Η αλήθεια είναι ότι η Fiat «κοιμήθηκε» απέναντι στον ανταγωνισμό. Αλλά ευτυχώς ξύπνησε. Και αυτό το απέδειξε με την κυκλοφορία του νέου Fiat Tipo.

Η οικογένεια της νέας γενιάς Tipo παρουσιάστηκε στις αρχές του 2016 στην Έκθεση της Γενεύης. Σε 5θυρο και Station Wagon. Το αυτοκίνητο στην 5θ έκδοση το είδαμε λίγο αργότερα στην έκθεση Αυτοκίνηση 2016.

Η αλήθεια είναι ότι αργήσαμε να το οδηγήσουμε. Αλλά τελικά – αφού η κατηγορία των μικρομεσαίων μοντέλων (C Segment) δείχνει να προτιμάται από τους Έλληνες αγοραστές, σας παρουσιάζουμε –έστω και καθυστερημένα- τις δικές μας εντυπώσεις από την οδηγική μας εμπειρία.

Όσα θυμόσαστε στο προηγούμενο μοντέλο Tipo, ξεχάστε τα. Γιατί το καινούργιο αυτοκίνητο δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το προηγούμενο . Το μόνο που έχει είναι το λογότυπο με την ένδειξη “Tipo”.

Με νέα φιλοσοφία το hatchback μπήκε δυναμικά στην αγορά. Με πλούσια γκάμα κινητήρων αλλά και με πολύ καλό εξοπλισμό από τη βασική του έκδοση.

Το σημαντικό είναι ότι άνθρωποι που δεν ασχολούνται με τα αυτοκίνητα, τις ιπποδυνάμεις και τις καταναλώσεις, μας σταμάτησαν αρκετές φορές στο δρόμο ,για να μας ρωτήσουν ποια είναι η άποψη μας. Βλέπετε υπάρχουν αγοραστές που τους αρέσουν τα ιταλικά αυτοκίνητα αλλά λόγω της κακής εκτίμησης που έκαναν τα τελευταία χρόνια στην Fiat με μοντέλα που κάθε άλλο παρά ιταλικά αυτοκίνητα θύμιζαν, οι αγοραστές τους γύρισαν την πλάτη.

Τώρα όμως το νέο Tipo, κάνει «κλικ». Έχει προσωπικότητα. Έχει γραμμές που κεντρίζουν. Εξωτερικά σου τραβάει την προσοχή. Και εσωτερικά σε ικανοποιεί. Η έκδοση hatchback με πέντε πόρτες απευθύνεται στον απαιτητικό οικογενειάρχη. Οι χώροι του είναι προσεκτικά σχεδιασμένοι. Το αυτοκίνητο φιλοξενεί άνετα τέσσερις ενήλικες αλλά και τρία παιδιά χωρίς να στριμώχνονται. Έχει χώρους ,μοντέρνα αρχιτεκτονική και είναι άνετο.

Απευθύνεται σε νέα ζευγάρια. Το αυτοκίνητο που δοκιμάσαμε με τον πετρελαιοκινητήρα των 1.600 cc MTJ, με πέντε πόρτες, μας άρεσε. Είναι λειτουργικό. Αξιόπιστο. Και πολύ καλό στην οδήγηση ακόμη και σε χωμάτινους δρόμους. Αποδίδει 120 ίππους και κοστίζει με όλα όσα καλούδια έχει πάνω του 19.950 ευρώ. Δεν μπορώ να σας πω αν είναι ακριβό η φθηνό. Σίγουρα μπορείτε να βρείτε το Tipo και με 14.000 ευρώ και μάλιστα με αρκετά αξεσουάρ στο βασικό του εξοπλισμό. Σημειώστε ότι ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει έξι αερόσακους και Σύστημα Παρακολούθησης Πίεσης Ελαστικών (TPMS).

Μπορεί η τιμή της πλούσιας έκδοσης να είναι κάπως «τσιμπημένη». Όμως έχει πολλά πράγματα και λογικό να ανεβαίνει η τιμή. Το κόστος συντήρησης είναι χαμηλό, λίγα τα λειτουργικά έξοδα και το βασικότερο έχει ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση.

Σίγουρα θα τα βγάλει πέρα στο δύσκολο ανταγωνισμό γιατί έχει προσωπικότητα. Οι σχεδιαστές έκαναν καλή δουλειά. Άλλωστε πριν φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα για τρία χρόνια συγκέντρωναν πληροφορίες από τους ίδιους τους καταναλωτές. Δούλεψαν 2.000 άνθρωποι για να συγκεντρώσουν οι Ιταλοί τα στοιχεία που ήθελαν. Οι μηχανικοί κάλυψαν 8,7 εκατομμυρίων χλμ. σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες.

Εσωτερικά

Το Tipo με τις πέντε πόρτες έχει μήκος 4,37 μ., πλάτος 1,79 μ. και ύψος 1,50 μ. Είναι άνετο και σχεδιασμένο να ταξιδεύουν επιβάτες με ύψος 1,87 μ. εμπρός και 1,80 μ. πίσω, χωρίς να ακουμπούν τα κεφάλια τους στο ταβάνι. Το πίσω μεσαίο κάθισμα έχει σχεδιαστεί ως ένα πλήρους μεγέθους κάθισμα. Συνολικά ο χώρος για τα πόδια θεωρείται κορυφαίος. Η απόσταση μεταξύ της άκρης του εμπρός καθίσματος και της φτέρνας του επιβάτη είναι 1,07μ. και 934 εκατοστά αντίστοιχα για την πίσω θέση – χαρακτηριστικό που συναντάται σε αυτοκίνητα μεγαλύτερης κατηγορίας.

Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ είναι 440 λίτρα . Τα πίσω καθίσματα μπορούν επίσης να αναδιπλωθούν (60/40) πλήρως ή μερικώς, διευκολύνοντας τη μεταφορά αντικειμένων μεγάλου μήκους (έως 1,80 μέτρα).

Αρκετούς και έξυπνους χώρους έχει στο εσωτερικό. Έχει ακόμη θέσεις για κινητά, μπουκάλια και κέρματα.

Στο ταξίδι κανένας δεν θα παραπονεθεί. Τα καθίσματα είναι εργονομικά κάθισμα και προσφέρουν άνεση. Το σημαντικό είναι ότι η θέση του οδηγού είναι στο καλύτερο σημείο, τα πεντάλ στη σωστή γραμμή και το τιμόνι ελαφρά γωνιακά για πιο άνετη οδήγηση. Το τιμόνι έχει φυσικά ηλεκτρική υποβοήθηση, κάθισμα οδηγού ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος.

Για πρώτη φορά φιλοξενείται στο Tipo το καινοτόμο σύστημα UconnectTM 7″ HD LIVE με μια έγχρωμη οθόνη αφής 7″ υψηλής ανάλυσης. Έχει δορυφορικό σύστημα πλοήγησης (TomTom) , δυνατότητα σύνδεσης με Bluetooth και το «δικό» μας αυτοκίνητο είχε και κάμερα οπισθοπορείας. Μην το προσπερνάτε αυτό. Σήμερα που οι χώροι στάθμευσης έχουν περιοριστεί είναι απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε οδηγό.

Ασφάλεια

Το Tipo έχει ένα εξελιγμένο σύστημα ESC . Το Panic Brake Assist (PBA: σε περίπτωση φρεναρίσματος ανάγκης, εφαρμόζει μέγιστη ισχύ στα φρένα, επιτυγχάνοντας τη μικρότερη δυνατή απόσταση ακινητοποίησης). ABS και Traction Control System (TCS: μειώνει τις πιθανότητες ολίσθησης των τροχών κατά την επιτάχυνση από στάση ή σε χαμηλές ταχύτητες, φρενάροντας τον τροχό που χάνει πρόσφυση), Hill Start Assist (HSA: κρατάει ενεργοποιημένα τα φρένα για περίπου 2″ υποβοηθώντας το ξεκίνημα σε ανηφόρα).

Εξωτερικά

Αυτή τη φορά βλέπουμε ένα μακρύ καπό με φωτιστικά σώματα και από κάτω μεγάλες εισαγωγές αέρα. Προβολείς ομίχλης στα άκρα του προφυλακτήρα και έντονες καμπύλες. Το βράδυ δείχνει όμορφο με τα φωτάκια led γύρω από τα κύρια φωτιστικά . Έχει αεροδυναμικά βοηθήματα και πίσω υπάρχει μια μικρή φτερούγα που ενσωματώνεται στο πόρτ παγκάζ. Το γενικότερο παρουσιαστικό τονίζουν τα φαρδιά ελαστικά 225/45 σε ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Όταν το δείτε στο δρόμο δεν θα το αφήσετε να σας… φύγει. Θα γυρίσετε να το κοιτάξετε.

Στο δρόμο

Τόσο στην άσφαλτο όσο και στο χώμα το νέο Tipo τα πήγε τέλεια. Στις στροφές έδειξε υποστροφικές τάσεις. Αλλά έχει τόσα ηλεκτρονικά βοηθήματα που με τη χρήση του TCS και του ESP, όλα ελέγχονται.

Το Tipo με τον turbo diesel 1.6 Multijet II (Euro 6) διαθέτει 6τάχυτο κιβώτιο. Το σφιχτά κλιμακωμένο κιβώτιο ταχυτήτων με τη λαστιχένια αίσθηση, μας άρεσε. Οι ταχύτητες κουμπώνουν υποδειγματικά . Το τιμόνι υπάκουο. Δεν σε τρομάζει. Οι 120 hp αποδίδονται στις 3750 στροφές. Η ροπή του φαίνεται από χαμηλά (320 Nm στις 1750 στροφές).

Όπως είπαμε η κατανάλωση είναι υποδειγματική. Στο μικτό κύκλο, καταναλώνει 3.7 l/100 km . Στα 100 χιλιόμετρα εντός πόλης – πάντα σύμφωνα με τις εργοστασιακές μετρήσεις- καταναλώνει 4.4 λίτρα ( στις δικές μας μετρήσεις χωρίς σεβασμό στην πίεση του πεντάλ ξεπεράσαμε τα 5.7 λίτρα) . Τέλος εκτός πόλης η Fiat δίνει 3.3 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν ξεπερνούν τα 98 g/km. Έχει νεύρο και ιδανική – για ντίζελ κινητήρα- επιτάχυνση. Πολύ καλό και στην κίνηση μέσα στην πόλη. Παρά τον όγκο του οδηγείται εύκολα.

Η τελική του ταχύτητα σύμφωνα με τις εργοστασιακές μετρήσεις είναι 200 km/h. Η επιτάχυνση από στάση έρχονται σε μόλις 9.8 sec.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ανάρτηση του μας άρεσε. Δεν ανησυχήσαμε στις γρήγορες καμπές ενώ δεν ταλαιπωρηθήκαμε στις ανωμαλίες ( από τις κακοτεχνίες) των ελληνικών δρόμων. Το Tipo περνούσε χωρίς να μεταφέρει τα ενοχλητικά χτυπήματα στο εσωτερικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.