ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Toyota C-HR Concept, κατευθείαν από το μέλλον!

Toyota C-HR Concept, κατευθείαν από το μέλλον!

Ένα νέο C-HR Concept κάνει το παγκόσμιο ντεμπούτο του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης 2015. Με τολμηρή σχεδιαστική γλώσσα σε σχήμα διαμαντιού,  απολαυστική, πλήρως υβριδική οδηγική εμπειρία και νέα αρχιτεκτονικής πλατφόρμας, φέρνει το μελλοντικό compact crossover της Toyota ένα βήμα πιο κοντά στο τελικό μοντέλο παραγωγής, που θα αποκαλυφθεί του χρόνου στη Γενεύη.

Εμπνευσμένοι από τη θερμή υποδοχή της οποίας έτυχε το πρώτο TOYOTA C-HR Concept όταν έκανε την πρεμιέρα του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού 2014, οι σχεδιαστές δημιούργησαν ένα δεύτερο C-HR Concept. Με 5-θυρη καμπίνα, αυτή η νέα σχεδιαστική μελέτη είναι πιο αντιπροσωπευτική του συμπαγούς compact crossover που τώρα επιβεβαιώθηκε η παραγωγή του. Η ανανεωμένη εκδοχή του σχεδιάστηκε μετά από αντιδράσεις συγκεκριμένων ομάδων υποψηφίων πελατών, οι οποίοι θα βοηθήσουν με περαιτέρω σχόλια τους σχεδιαστές και μηχανικούς του project.

Αυτή η πρωτοποριακή σχεδιαστική μελέτη για ένα στυλάτο, ελαφρύ και δυναμικό υβριδικό crossover είναι σχεδιασμένη για να ξεχωρίζει σε μία αγορά πανομοιότυπων μοντέλων. Είναι η επόμενη ερμηνεία της υπόσχεσης του Akio Toyoda, αναλαμβάνοντας την προεδρία της Toyota, να κατασκευάζει πάντα καλύτερα αυτοκίνητα που επαναφέρουν την απόλαυση στην οδήγηση. 

Με συμπαγείς διαστάσεις που το τοποθετούν ανάμεσα στις κατηγορίες B-SUV και C-SUV, το TOYOTA C-HR Concept προσφέρει το συνδυασμό εξαιρετικής ευελιξίας και ευέλικτης διάταξης χώρων και τα δύο σημαντικά για όσους ζουν σε ρυθμούς πόλης. 

Βασίζεται σε μία νέα πλατφόρμα, που εξελίχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος TNGA (Toyota New Global Architecture), προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πελατών για προηγμένη οδική συμπεριφορά και έλεγχο. Παράλληλα, ένα νέο προηγμένο, πλήρως υβριδικό σύστημα κίνησης προσφέρει μία άκρως απολαυστική οδηγική εμπειρία κατάλληλη για τις κυκλοφοριακές συνθήκες του 21ου αιώνα, πετυχαίνοντας εξαιρετική απόδοση.

Προηγμένη Σχεδιαστική Φιλοσοφία σε Σχήμα Διαμαντιού

Το νέο, 5-θυρο C-HR Concept συνεχίζει την εξερεύνησης της Toyota σε ένα εκφραστικό, νέο στυλιστικό θέμα με αρχιτεκτονική διαμαντιού. Κάτω  από το συμπαγές, εντυπωσιακό προφίλ της καμπίνας, το ανάγλυφο κάτω τμήμα του αμαξώματος παραπέμπει στις πολυεδρικές επιφάνειες ενός ανθεκτικού και κομμένου με ακρίβεια πολύτιμου λίθου.

Παρατηρώντας το από μπροστά, οι γωνίες του αμαξώματος είναι φαλτσοκομμένες. Αυτό αφαιρεί μάζα από το συνολικό όγκο και υπογραμμίζει τη δυναμική εικόνα των εμπρός και πίσω θόλων των τροχών, ενισχύοντας το στιβαρό στήσιμο του crossover. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιεί την επιθυμία των υποψήφιων πελατών για ένα όχημα με σπορ εμφάνιση και αυτοπεποίθηση.

Η φυσιογνωμία του C-HR Concept αντιπροσωπεύει μία ακόμα εξέλιξη της σχεδιαστικής ταυτότητας Keen Look της of Toyota. Πάνω από το στιβαρό κεντρικό προφυλακτήρα, η λεπτή πάνω μάσκα έχει εξελιχθεί σε ένα αιωρούμενο γραφικό που θυμίζει φτερό και ‘ρέει’ στις εμπρός γωνίες του οχήματος. Στα άκρα του φτερού, αεροδυναμικοί προβολείς συνδυάζουν προηγμένη τεχνολογία φωτισμού με λεπτομέρειες σε σχέδιο διαμαντιού.

Ο μεγάλος, κάτω αεραγωγός με πολυεδρικό πλέγμα σε σχήμα διαμαντιού πλαισιώνεται από έντονα ανάγλυφες προεκτάσεις με κατεύθυνση προς τα κάτω που δίνουν έμφαση στις γωνίες του αυτοκινήτου ενισχύοντας τη στιβαρότητα του νέου crossover και το χαμηλό κέντρο βάρους, κάτι εγγενές στη νέα πλατφόρμα TNGA. Τα δυναμικά αυτά στοιχεία υπογραμμίζονται από έναν αεροδυναμικό εμπρός σπόιλερ.

Από το πλάι, το ‘πολυεπίπεδο’ κάτω τμήμα αμαξώματος, οι μυώδεις θόλοι τροχών και οι σχεδόν κάθετοι πίσω ώμοι συνδυάζονται με μία εξαιρετικά κομψή καμπίνα. Η αίσθηση της αιωρούμενης οροφής ενισχύεται από το φινίρισμα σε piano black, ενώ ειδικά σχεδιασμένες κρυστάλλινες επιφάνειες δημιουργούν ένα μοναδικό παιχνίδι με το φως μέσα στην καμπίνα του C-HR Concept. 

Από πίσω, οι σχεδόν κάθετες κρυστάλλινες επιφάνειες αναδεικνύουν το δυναμικό κάτω τμήμα του αμαξώματος που τονίζεται από ένα επιβλητικό διαχύτη, ενσωματωμένους προβολείς ομίχλης και ευδιάκριτα πίσω φώτα εμπνευσμένα από αεροπλάνο με λεπτομέρειες σε σχήμα διαμαντιού. Αποκλειστικές ζάντες 21 ιντσών με ακτίνες σε σχήμα διαμαντιού υπογραμμίζουν τον προηγμένο χαρακτήρα και την απόδοση του πλήρως υβριδικού συστήματος του C-HR Concept.

Πλατφόρμα Toyota New Global Architecture (TNGA) 

Το νέο C-HR Concept εκφράζει μοναδικά τα πλεονεκτήματα της TNGA: πρόκειται για μία καινοτόμο, ενιαία μέθοδο εξέλιξης  οχημάτων για εξαρτήματα συστημάτων κίνησης και πλατφόρμες που λανσάρεται με τα νέα μοντέλα Toyota από φέτος.

Η TNGA καταξιώνεται στο νέο C-HR Concept προσφέροντας αυξημένη ακαμψία του αμαξώματος, καλύτερη συμπεριφορά στις συγκρούσεις, βελτιώσεις στο κάτω τμήμα του αμαξώματος και την ανάρτηση και χαμηλότερο κέντρο βάρους.

Ο συνδυασμός υψηλότερης ακαμψίας αμαξώματος και χαμηλότερου κέντρου βάρους περιορίζει τις μετατοπίσεις του αμαξώματος και τις κλίσεις στις στροφές. Έτσι μειώνεται η ακαμψία της ανάρτησης και αυξάνεται η οδηγική άνεση χωρίς θυσίες στη δυναμική συμπεριφορά. Το C-HR Concept χαρακτηρίζεται από άμεση απόκριση, ευελιξία και ευστάθεια σε ευθεία πορεία εφάμιλλα των καλύτερων hatchbacks της κατηγορίας C. 

Ενσωματώνοντας μία σειρά νέων τεχνικών παραγωγής και τεχνολογιών που θα διευκολύνουν τη ‘μεταφορά του σχεδίου’ στην παραγωγή, η TNGA οργανώνει την εξέλιξη προάγοντας τη στρατηγική χρήση κοινών εξαρτημάτων και τμημάτων των συστημάτων κίνησης. Αυτή η μέθοδος θα μειώσει τους πόρους που απαιτούνται για την εξέλιξη κατά 20% ή και περισσότερο, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση προϊοντικών πλεονεκτημάτων και στη δημιουργία προηγμένης τεχνολογίας με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Νέο, πιο Αποδοτικό Υβριδικό Σύστημα 

Το C-HR Concept δεν ξεχωρίζει μόνο με τη μοναδική του σχεδίαση. Ουσιαστικά λανσάρει την υβριδική τεχνολογία στην κατηγορία. Σε αυτή την περίπτωση, ένα νέο, πιο συμπαγές πλήρως υβριδικό σύστημα κίνησης με ελαφρύτερα εξαρτήματα. Αυτό οφείλεται σε σημαντικές βελτιώσεις στη μπαταρία, τον ηλεκτροκινητήρα και τις τεχνολογίες βενζινοκινητήρων, που προφέρουν περαιτέρω μειώσεις κατανάλωσης και εκπομπών CO2.

Λειτουργώντας σε συνεργασία με έναν ηλεκτροκινητήρα με ασυναγώνιστη θερμική απόδοση πάνω από 40%, το πλήρως υβριδικό σύστημα κίνησης επόμενης γενιάς του C-HR Concept συνδυάζει προηγμένη τεχνολογία μπαταρίας με νέους, πολύ συμπαγείς ηλεκτροκινητήρες με αισθητά αυξημένη πυκνότητα ισχύος.

Πιο συμπαγές, ελαφρύτερο και πιο αποδοτικό από τα τρέχοντα υβριδικά συστήματα της Toyota, το νέο πλήρως υβριδικό σύστημα κίνησης που εξελίχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος TNGA θα είναι πιο πολιτισμένο, ευκολότερο και πιο ‘διαισθητικό’ στην οδήγηση, με μία φυσική, ομαλή και άμεση απόκριση στις εντολές του οδηγού.

Ένα Παγκόσμιο Project για την Ευρωπαϊκή Αγορά

Το νέο C-HR Concept είναι μία ακόμα απτή εφαρμογή του νέου οράματος της Toyota, Global Vision, που αποκάλυψε για πρώτη φορά ο Πρόεδρος Akio Toyoda το 2011. 

Αναγνωρίζοντας ότι η Ευρώπη είναι η πιο απαιτητική αγορά για μικρά και μεσαία αυτοκίνητα, η Toyota χρησιμοποιεί την περιοχή σαν σημείο αναφοράς για τις προδιαγραφές των μελλοντικών παγκόσμιων κατηγοριών αυτοκινήτων A, B και C. Η Toyota Motor Europe (TME) έχει γίνει επίσης πρότυπο κέντρο της εταιρίας για την αντιληπτή ποιότητα και τη δυναμική συμπεριφορά των οχημάτων. 

Στην περίπτωση του C-HR Concept, υπήρξε στενή συνεργασία μεταξύ των κέντρων σχεδιασμού οχημάτων της Toyota σε Ιαπωνία και Ευρώπη, για να κατανοηθούν καλύτερα οι τελευταίες απαιτήσεις των Ευρωπαίων πελατών και των αυτοκινητιστικών τάσεων. Το στυλ του πρωτοτύπου είναι το αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας συνεργασίας μεταξύ ED2 (European Design Development Centre) και των άλλων κέντρων σχεδίασης της Toyota.

Μετά την ενθουσιώδη αντίδραση για το TOYOTA C-HR Concept που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού 2014, η TME θα συνεχίζει να συνεργάζεται με τη TMC (Toyota Motor Corporation in Japan) για είσοδο στην κατηγορία C-Crossover.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.