ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

45ος παράλληλος: Ελβετία – Μογγολία σε 90 μέρες (video)

45ος παράλληλος: Ελβετία – Μογγολία σε 90 μέρες (video)

Τέσσερα άτομα, ο Robin, η Anita-Maria, η Melody και ο Milo, δύο αυτοκίνητα, ένα Land Cruiser 90 και ένα Land Rover 110, μερικές 10άδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Ένα μοναδικό ταξίδι από την πιο πλούσια χώρα του κόσμου σε μία από τις πιο φτωχές, με πέρασμα μέσα από μια «καυτή» περιοχή της γης, την Κεντρική Ασία. Κι όλα αυτά μόλις σε 90 μέρες.

Οι χώρες που διάβηκαν οι τέσσερις ταξιδιώτες ήταν: Ελβετία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Καζακστάν, Ρωσία και Μογγολία. Κοιμόντουσαν μέσα στα αυτοκίνητα, μαγείρευαν μόνοι τους, επισκεύασαν τα αυτοκίνητα με τη βοήθεια των ντόπιων. Έμειναν σε καλύβες νομάδων, ανέβηκαν σε άλογα, στις κορφές βουνών με ύψος πάνω από 3.500 μέτρα, έκαναν μπάνιο στις λίμνες της Κεντρικής Ασίας.

Πολλά στοιχεία σε αυτό το ταξίδι με παρέπεμψαν σε δύο δικά μου: το ταξίδι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από την Πέλλα στη Σίβα, το 2001, με οχτώ άτομα και δύο Land Cruiser 90, όπως αυτό του ταξιδιού του 45ου παράλληλου. Το δεύτερο, το 2004, από την Αθήνα στην Κόλα , το Βόρειο Ακρωτήρι και πίσω, με τρία αυτοκίνητα, ένα από τα οποία ήταν ένα λευκό Land Rover 110, παρόμοιο με αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Και σε ένα ταξίδι όνειρο που δεν ολοκληρώθηκε, το 2008. Ένα ταξίδι Αθήνα – Πεκίνο, για τους Ολυμπιακούς, πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού, πολύ κοντά σε αυτό που έκαναν οι Ελβετοί. Οι Κινέζοι είναι πολύ δύσκολοι στο να δεχθούν να περάσουν αυτοκίνητα τα σύνορά τους και την περίοδο των Ολυμπιακών το είχαν απαγορεύσει ολοκληρωτικά. Έτσι πέσαμε πάνω σε… τοίχο.

Εικόνες από κόσμους άλλους, μαγικούς και δύσκολους, ονειρικούς και δύσβατους, ήρεμους αλλά όχι ειρηνικούς, σύγχρονους αλλά όχι παράλληλους με το δικό μας, δεκτικούς αλλά όχι πάντα ανεκτικούς, φίλιους αλλά όχι πάντα ασφαλείς, προκλητικούς αλλά όχι πάντα προσπελάσιμους. Ο ταξιδευτής δεν είναι τουρίστας, να κινηθεί σε δρόμους γνωστούς και ειδικά… βελτιωμένους. Σχεδιάζει στο άγνωστο, αντιμετωπίζει σε κίνηση, επικοινωνεί αν και όταν μπορεί. Και απολαμβάνει το ταξίδι και όχι μόνο τον προορισμό. Δύσκολο να το καταλάβεις αν δεν το έχεις κάνει. Δύσκολο να το ξεχάσεις, αν το έχεις ζήσει.

Απολαύστε τις εικόνες από το ταξίδι των Ελβετών. Πραγματικά αξίζουν, όσο το όνειρο μιας ολόκληρης ζωής.

Αγιά Σοφιά…

Καπαδοκία… πρωινό ξύπνημα… και την ώρα που πήγαιναν τουαλέτα, βρέθηκε απο πάνω τους ένα αερόστατο με Γιαπωνέζους τουρίστες!!!

Κινέζοι που έκαναν το Πεκίνο – Ρώμη σε 28 μέρες!!!

Οι Γεωργιανοί είναι φιλικοί και πολύ φιλόξενοι.

Στα βουνά της Γεωργίας. Χαρακτηριστική η… ποιότητα των δρόμων.

Η έρημος στο Καζακστάν, 2.500 χιλιόμετρα διάσχιση!!!

Δύση στο Κιργιστάν, με τα βουνά να περιμένουν…

Διανυκτέρευση στο Κιργιστάν, σε μία τυπική σκηνή κτηνοτρόφου της περιοχής.

Το Κιργιστάν, μία άγνωστη σε εμάς χώρα, είναι ορεινή με άγρια ομορφιά.

Οι κάτοικοι δεν είναι συνηθισμένοι να συναντούν Ευρωπαίους, αλλά είναι ιδιαίτερα φιλικοί.

“Προς τα που να πέφτει άραγε η Ελβετία;”

Καφές σε ύψος 3.400 μέτρα. Απόλαυση…

“Γειά σας”!!! Διεθνής χαιρετισμός…

Μοναδική ομορφιά στα βουνα του Κιργιστάν

Συμπλήρωμα βαλβολίνης στο κιβώτιο του Land Rover!!! Τί σπάνιο…

Επιστροφή στο Καζακστάν και αντιμετώπιση της δύστροπης Αστυνομίας

“Έχετε ένα τσιγάρο;”

Αναμένοντας την άδεια εισόδου στη Ρωσία!!!

Το Καζακστάν έχει τη δική του ομορφιά.

“Πολιτισμένο” δείπνο στη Ρωσία. Η Μογγολία είναι 1500 χλμ. και δύο μέρες μακριά.

Στον ρωσικό “αυτοκινητόδρομο” ταξιδεύοντας προς Μογγολία

Πρώτη μέρα στη Μογγολία και φιλοξενία σε τοπικό σπίτι!

Το μωρό ταξίδευε με τη μηχανή του πατέρα του. Όταν αυτή χάλασε, οι ταξιδιώτες μας τους πρόσφεραν μέσο μεταφοράς.

Και πάλι φιλοξενία σε ανταπόδοση της μεταφοράς… σε σπίτια- καλύβες των νομάδων κτηνοτρόφων.

Συνάντηση με ομάδα Αυστραλών μοτοσικλετιστών που διασχίζει την Ασία!

Η… τοπική έκδοση του Βόρειου Σέλας

Κι όμως είναι δρόμος… Μογγολία 2016!!!

Η τυχαία συνάντηση με το μόνο άνθρωπο που γνώριζαν στη Μογγολία

Τελικά δεν είναι μόνο η Σαχάρα έρημος…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο τελικός προορισμός επετεύχθη…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.