ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η επανάσταση στη διαχείριση ανταλλακτικών από την BMW Motorrad iParts

Η επανάσταση στη διαχείριση ανταλλακτικών από την BMW Motorrad iParts

Τον Σεπτέμβριο του 2018 η BMW θα λανσάρει τα νέα συστήματα προαιρετικού εξοπλισμού BMW Motorrad iParts και BMW Motorrad iPart 3D Mobile Printer. Είναι ένας ειδικός εξοπλισμός αλλά απαραίτητος σε όσους κάνουν μεγάλα ταξίδια και σε απομακρυσμένες περιοχές. Για να καταλάβετε πόσο χρήσιμος είναι θα πρέπει να φαντασθείτε πόσο μπροστά έχει προχωρήσει η τεχνολογία.

Ένα φθαρμένο καπάκι βαλβίδας στη μέση της Ισλανδικής παγωμένης ερήμου, ένας λεβιές ταχυτήτων σπασμένος στα βάθη της Βραζιλιάνικης ζούγκλας ή ένα κατεστραμμένο κάρτερ λαδιού στην Αφρικανική στέπα: ένα τέτοιο πρόβλημα συχνά σημαίνει χρονοβόρα καθυστέρηση, ενίοτε και το άδοξο τέλος μιας βόλτας με μοτοσικλέτα ή ενός μακρινού ταξιδιού σε δύο τροχούς. Γι αυτό, η BMW Motorrad εντάσσει τα BMW Motorrad iParts στη λίστα του προαιρετικού εξοπλισμού της.

Πρόκειται για ένα σύστημα τρισδιάστατης εκτύπωσης που θα επιτρέπει σε εμπόρους και πελάτες της BMW Motorrad να εκτυπώνουν τα απαραίτητα ανταλλακτικά επί τόπου, για να μπορούν να συνεχίζουν το ταξίδι τους το ταχύτερο δυνατόν. Προηγμένοι τρισδιάστατοι εκτυπωτές σε συνεργάτες του δικτύου πωλήσεων της BMW Motorrad και 3 D Mobile Printers για μεταφορά στη μοτοσικλέτα.

Για το σκοπό αυτό, 250 επιλεγμένοι συνεργάτες του δικτύου πωλήσεων της BMW Motorrad σε όλο τον κόσμο αρχικά θα αποκτήσουν ένα μόνιμα εγκατεστημένο σύστημα τρισδιάστατης εκτύπωσης. Το σύστημα αυτό, που περιλαμβάνει ενσωματωμένο κέντρο επεξεργασίας, επιτρέπει την παραγωγή και επακόλουθη μηχανουργική επεξεργασία μεγάλων και περίπλοκων εξαρτημάτων όπως γρανάζια και κελύφη κινητήρων. Με αυτό τον τρόπο, η BMW Motorrad προάγει τον τομέα ανταλλακτικών σε νέα επίπεδο: με το νέο σύστημα, ακόμα και πολύ σπάνια εξαρτήματα που κατά κανόνα δεν περιλαμβάνονται στο απόθεμα των εμπόρων της BMW Motorrad μπορούν να είναι πάντα άμεσα διαθέσιμα ανάλογα με τις ανάγκες.

3 D Mobile Printers που μεταφέρονται στη μοτοσικλέτα

Μικρότερα εξαρτήματα όπως χειρόφρενο, συμπλέκτης ή λεβιές ταχυτήτων, καπάκια βαλβίδων, γέφυρες πιρουνιού και κρύσταλλα φλας μπορούν να εκτυπώνονται ακόμα και από τους ίδιους τους πελάτες της BMW Motorrad χρησιμοποιώντας το 3 D Mobile Printer των BMW Motorrad iParts. Η διαδικασία μπορεί να γίνεται όχι μόνο στο σπίτι αλλά και στο ταξίδι, αφού η πρακτική, high-tech συσκευή μπορεί να μεταφέρεται σε μία μπαγκαζιέρα.

Ενσωμάτωση του 3 D Mobile Printer σε μία ειδικά σχεδιασμένη top case από CFRP .

Για την αντιστάθμιση του πρόσθετου βάρους του φορητού εκτυπωτή, εξελίχθηκε μία ειδική top case από CFRP που πετυχαίνει μείωση βάρους περίπου 4,5 kg συγκριτικά με τη στάνταρ top case. Ειδική επίστρωση στη δομή CFRP εξασφαλίζει απόσβεση θορύβων και κραδασμών για βέλτιστη, συνεχή χρήση του εκτυπωτή. Επίσης έγινε εφικτή η ενσωμάτωση της παροχής ισχύος στην επένδυση για να μην είναι ορατά τα καλώδια στην εξωτερική πλευρά.

Κατέβασμα δεδομένων σχεδίασης και προδιαγραφών υλικών από το BMW iCloud μέσω smartphone , tablet ή PC στον 3 D εκτυπωτή

Τα δεδομένα σχεδίασης και οι προδιαγραφές υλικών που απαιτούνται για την εκτύπωση παρέχονται από το BMW iCloud, είτε στο σπίτι των πελατών είτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού: τα δεδομένα κατεβαίνουν αυτόματα στα 3D συστήματα εκτύπωσης μέσω κινητού τηλεφώνου, tablet ή PC. Απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο για επιτυχημένο downloading.

Όποιος ταξιδεύει με μοτοσικλέτα σε απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη, όπου δεν υπάρχει πάντα ιντερνετική σύνδεση, μπορεί να κάνει χρήση του προαιρετικού εξοπλισμού BMW Motorrad iParts Explorer, που επιτρέπει την αποθήκευση μιας σειράς δεδομένων ανταλλακτικών τα οποία ενδεχομένως χρειαστούν, απευθείας στο smartphone πριν το ξεκίνημα του ταξιδιού.

Επιλεκτική συσσωμάτωση μέσω λέιζερ – εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία λέιζερ για ταχεία και ακριβή παραγωγή εξαρτημάτων

Η 3D εκτύπωση καθιερώθηκε στον τομέα των ανταλλακτικών πριν από 20 χρόνια περίπου με τη μορφή της λεγόμενης Ταχείας Πρωτοτυποποίησης – Rapid Prototyping. Ακόμα και τότε, υπήρχε η δυνατότητα δημιουργίας ανταλλακτικών από πλαστικό με χρήση τεχνολογίας λέιζερ και μιας μεθόδου επιστρώσεων μέσω CNC. Από τότε, αυτή η τεχνική έχει προοδεύσει σημαντικά και τώρα υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής εξαρτημάτων από διάφορα μεταλλικά κράματα, χρησιμοποιώντας την τεχνική Selective Laser Sintering ( SLS ).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός από τη δημιουργία εξαρτημάτων από μέταλλο όπως αλουμίνιο, ατσάλι και τιτάνιο, οι 3D εκτυπωτές των BMW Motorrad iParts 3D επιτρέπουν ταχεία δημιουργία πλαστικών εξαρτημάτων. Αυτό σημαίνει ότι το κρύσταλλο ενός φλας που σπάει εξ αιτίας μιας πτώσης, για παράδειγμα, μπορεί να αντικαθίσταται γρήγορα με μία εκτυπωμένη έκδοση. Υπάρχει ακόμα και δυνατότητα αντικατάστασης ενός ραγισμένου καθρέπτη με τη βοήθεια των εκτυπωτών BMW iParts 3D.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.