Χανιά: 4η έκθεση Κλασικού Ποδηλάτου (φωτό)

Χανιά: 4η έκθεση Κλασικού Ποδηλάτου (φωτό)

Κλασικά ποδήλατα, ανδρικά, γυναικεία, στρατιωτικά του Α’ αλλά και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και παιδικά που χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 θα παρουσιαστούν και φέτος στην 4η έκθεση Κλασικού Ποδηλάτου στην Πύλη «Σαμπιονάρα» της παλιάς πόλης των Χανίων.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ορθοπεταλιές στο παρελθόν και σε εποχές που το ποδήλατο αποτελούσε μέσο μεταφοράς και ήταν προνόμιο ολίγων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ το μέλος από το Τμήμα Κλασικού Ποδηλάτου της Λέσχης Κλασικής Μοτοσικλέτας Μανώλης Μαρκαντωνάκης σημείωσε ότι, «στη πρώτη μας έκθεση ξεκινήσαμε δειλά -δειλά με σκοπό να γνωριστούμε όλοι εμείς που αγαπάμε τα παλιό ποδήλατο. Η απήχηση και τα θετικά σχόλια που δεχτήκαμε από το κοινό ήταν το εφαλτήριο να συνεχίσουμε πιο δυναμικά.

Έτσι κάθε χρόνο όλο και περισσότερα και ποιο σπάνια κομμάτια προτίθενται στις εκθέσεις μας. Τα παλιά ποδήλατα της – κυρίως οι “ματρακάδες”- αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της ζωής των κατοίκων των Χανίων στο πέρασμα των χρόνων, τότε που αυτά ήταν αναπόσπαστο κομμάτι των ανθρώπων στη δουλειά, στη βόλτα τους, σε κοντινές ή μακρινές εξορμήσεις».

Οι «ματρακάδες» ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή ποδήλατα τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60 όταν και η ζήτηση τους ήταν μεγάλη.

Διπλοσκέλετα ποδήλατα με κουδούνι, σκάρα και φως μπροστά και πίσω που άναβε με τη βοήθεια δυναμό το οποίο εφάπτονταν στον τροχό κατά τη διάρκεια της κίνησης.

«Η φετινή μας έκθεση πιστεύουμε ότι θα είναι η πιο πλήρης, αφού έχουμε προσθέσει και κάποιες θεματικές ενότητες που θεωρούμε ότι μαζί με τα ποδήλατα θα καταφέρουμε να “ξυπνήσουμε” αναμνήσεις και όμορφες εικόνες από το παρελθόν». Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμα «στην έκθεση θα συνυπάρχουν άριστα αναπαλαιωμένα ποδήλατα, αλλά και κάποια αρκετά ταλαιπωρημένα από τον χρόνο. Θέλουμε να δείξουμε το πριν και το μετά μιας σωστής αναπαλαίωσης, αφού ακόμα και ένα σκουριασμένο ποδήλατο σε όποια κατάσταση και να είναι, μπορεί όταν ο ιδιοκτήτης του σκύψει με πολύ μεράκι, όρεξη, αγάπη, πολλή προσοχή και με αρκετή δουλειά, να το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση» τονίζει ο κ Μαρκαντωνάκης.

Την έκθεση διοργανώνει το Τμήμα Κλασικού Ποδηλάτου της Λέσχης Κλασικής Μοτοσικλέτας Χανίων, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, την Αντιπεριφέρεια και την Πολιτιστική Επιχείρηση του Δήμου Χανίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.