Seat Tarraco: Η ναυαρχίδα της ισπανικής φίρμας από τον Μάρτιο του 2019 στην Ελλάδα

Seat Tarraco: Η ναυαρχίδα της ισπανικής φίρμας από τον Μάρτιο του 2019 στην Ελλάδα

Αν και η επίσημη πανευρωπαϊκή παρουσίαση θα γίνει σε λίγες ημέρες στην Ισπανία, ήδη διέρρευσαν αρκετά στοιχεία για το νέο SUV της Seat. Με το Tarraco η ισπανική φίρμα ολοκληρώνει για αυτή την χρονιά την «επιθετική» προϊοντική πολιτική της .

Στην Ελλάδα το αυτοκίνητο αυτό θα κυκλοφορήσει τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου (2019). Όμως η ελληνική αντιπροσωπεία κατάφερε και έφερε ένα αυτοκίνητο απλά και μόνο για να το δουν οι Έλληνες επισκέπτες στην έκθεση αυτοκινήτου που έγινε στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο.

Οι Ισπανοί κατασκευαστές δηλώνουν ότι το Tarraco είναι το τέλειο SUV. Είναι ο μεγαλύτερος «αδελφός» των Ateca και Arona και φιλοξενεί άνετα πέντε επιβάτες. Με το Tarraco θα καλύψει το 80% όλων των κατηγοριών οχημάτων στην Ευρώπη.

Οι πωλήσεις που έκανε η Ισπανική φίρμα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 ξεπέρασαν ακόμη και τις προβλέψεις που είχαν κάνει. Η SEAT πέτυχε τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία της και υπερέβη το καλύτερο 10μηνο της ιστορίας της μέχρι τώρα, αυτό του 2000 (433.600 αυτοκίνητα).

Πουλήθηκαν 449.000 οχήματα παγκοσμίως, δηλαδή σημείωσε αύξηση 13,7% . Πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο του 2017 πουληθήκαν 395.100 οχήματα.
Πώς και γιατί οι Ισπανοί το ονόμασαν Tarraco. Το όνομα του προέρχεται από την αρχαία ονομασία της Μεσογειακής πόλης Tarragona, ένα ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο με εκπληκτική αρχιτεκτονική.

Το Tarraco είναι το πρώτο όνομα μοντέλου SEAT που επιλέχθηκε μέσω δημόσιας ψηφοφορίας από περισσότερους από 140.000 φίλους της μάρκας που συμμετείχαν στο τελικό στάδιο της πρωτοβουλίας #SEATseekingName.

Ο Πρόεδρος της SEAT Luca de Meo δήλωσε για το καινούργιο αυτοκίνητο:

«Η SEAT βιώνει τη μεγαλύτερη επιθετική προϊοντική πολιτική της ιστορίας της. Η εισαγωγή του Tarraco, του πρώτου μεγάλου SUV, αποτελεί μέρος της επένδυσης ύψους 3,3 δις ευρώ μεταξύ των ετών 2015 – 2019, στο μέλλον της εταιρείας και στην γκάμα των διαθέσιμων προϊόντων», δήλωσε, «Όχι μόνο ολοκληρώνει την οικογένεια των SUV αλλά φέρνει νέα δυναμική στη κατηγορία που θα βοηθήσει να προσελκύσουμε νέους πελάτες».

Οι επικεφαλής της SEAT ακολουθούν τη λογική περισσότερα και καλύτερα μοντέλα για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των πελατών.

Tο νέο μοντέλο, σχεδιάστηκε στο εργοστάσιο του Martorell (Βαρκελώνη) και κατασκευάζεται στο Wolfsburg (Γερμανία). Συνδυάζει τεχνολογία αιχμής, δυναμικό και ευέλικτο χειρισμό, πρακτικότητα και λειτουργικότητα με κομψή σχεδίαση.

Τώρα με το Tarraco οι Ισπανοί θα μπουν ακόμη πιο δυναμικά στην αγορά. Και σωστά θα μπουν αφού έχει σωστό σχεδιασμό, συναίσθημα ,λειτουργικότητα, sportiness και άνεση. Φυσικά είναι και φορτωμένο με τεχνολογία που θα την ζήλευαν αυτοκίνητα πολύ πιο ακριβά. Το Tarraco έχει σχεδιαστεί για οδηγούς που ξέρουν να εκτιμούν την ισορροπία ενός οχήματος. Χρειάζονται λειτουργικότητα των πέντε ή επτά θέσεων, πρακτικότητα και αισθητική.

Εξωτερικά

Οι μεγαλύτερες διαστάσεις ενέπνευσαν την σχεδιαστική ομάδα να βρει ισορροπία μεταξύ αισθητικής και σκόπιμων αναλογιών. Παρόλο που το Tarraco SUV έχει μήκος 4.735mm, πλάτος 1.839mm και ύψος 1.658mm, δημιουργώντας ένα τεράστιο εσωτερικό χώρο και ένα επιβλητικό εξωτερικό, η συνολική σχεδίαση υποδηλώνει ευελιξία , στιβαρότητα και πρακτικότητα.

Η εμπρόσθια σχεδίαση αποκαλύπτει τη νέα σχεδιαστική κατεύθυνση της SEAT, με μία πιο προεξέχουσα μάσκα, προσδίδοντας μεγαλύτερη παρουσία και χαρακτήρα ενώ οι επιβλητικοί προβολείς Full LED, που διατηρούν την τριγωνική σχεδιαστική τους υπογραφή, τοποθετούνται πιο απομακρυσμένοι στο αμάξωμα, δίνοντας πιο εστιασμένη εμφάνιση.

Η τεχνολογία φωτισμού αποτελεί σημαντική πτυχή του Tarraco. Το νέο SUV χρησιμοποιεί τεχνολογία LED 100%, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, ως στάνταρ και για τα δύο επίπεδα εξοπλισμού, Style και Xcellence, δίνοντας στους σχεδιαστές μεγαλύτερη δημιουργική ελευθερία και στους πελάτες καθαρότερο και ευκρινέστερο φωτισμό.

«Το νέο Tarraco δίνει έντονη εντύπωση όταν το βλέπεις για πρώτη φορά λόγω των εξαιρετικών αναλογιών του και της κομψής αλλά σπορ σχεδίασης του. Προσφέρει αίσθηση περηφάνιας χάρη στο επιβλητικό εμπρός του μέρος που μας δίνει μία ιδέα για το μέλλον της SEAT», δήλωσε ο Alejandro Mesonero, Director of Design της SEAT. «Και όπως κάνουμε σε κάθε όχημα που κατασκευάζουμε, βάλαμε τεράστια αποθέματα αγάπης και πάθους στις σχεδιαστικές λεπτομέρειες του Tarraco, ακολουθώντας τη φιλοσοφία μας: Αν φαίνεται σωστό, είναι σωστό».

Η αισθητική μπορεί να έχει μεγάλη σημασία, αλλά ένα SUV πρέπει να είναι πρακτικό και λειτουργικό. Στο πίσω μέρος, η έμφαση δίνεται στον χώρο φόρτωσης, όπου το χαμηλό ύψος και το μεγάλο πλάτος εκφράζουν την πρακτικότητα ενός SUV. Τα φώτα LED ενισχύουν περισσότερο τη δυναμική του πίσω μέρους του αυτοκινήτου.
Το SEAT Tarraco θα διατίθεται σε οκτώ διαφορετικά χρώματα: Dark Camouflage, Onyx White, Reflex Silver, Atlantic Blue, Indium Grey, Titanium Beige, Deep Black και Urano Grey και σε δύο επίπεδα εξοπλισμού: Style και Xcellence.

Εσωτερικά

Στο εσωτερικό, οι σχεδιαστές εργάστηκαν σκληρά για να δημιουργήσουν μία προστατευτική καμπίνα για τους επιβάτες, χρησιμοποιώντας μία οριζόντια γραμμή που διατρέχει το ταμπλώ και τονίζει το πλάτος του Tarraco, αυξάνοντας το αίσθημα χώρου ενώ παράλληλα εμπνέει εμπιστοσύνη, ασφάλεια και υψηλό επίπεδο ποιότητας που συνήθως βλέπουμε στην κατηγορία premium.

Είτε οι πελάτες επιλέξουν την 5θέσια έκδοση είτε την προαιρετική 7θέσια, το εσωτερικό προσφέρει την απαραίτητη λειτουργικότητα και ποιότητα στα πλαίσια της σημερινής ανταγωνιστικής αγοράς. Η καμπίνα ισορροπεί τέλεια τις διαφορετικές ανάγκες του οδηγού και των επιβατών, παρέχοντας εργονομικά σχεδιασμένη θέση οδηγού και άνεση χώρου για τους επιβάτες.

Το εσωτερικό του Tarraco επωφελείται από το SEAT Digital Cockpit με οθόνη 10.25’’ που απλοποιεί την παροχή πληροφοριών στον οδηγό και μία μεγάλη, εργονομικά τοποθετημένη οθόνη 8’’, όπου οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μία σειρά από επιλογές συνδεσιμότητας, εύκολα και με ασφάλεια.

Το εσωτερικό διακρίνεται επίσης από την προσεκτική επιλογή υλικών και χρωμάτων (υφασμάτινα, Alcantara® ή προαιρετικά μαύρα δερμάτινα καθίσματα και μια κομψή, σπορ μαύρη εσωτερική οροφή), την απτή ακρίβεια των διακοπτών και χειριστηρίων που αποδεικνύουν μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, τον χωρίς πλαίσιο εσωτερικό καθρέπτη, τα προαιρετικά θερμαινόμενα εμπρός και πίσω καθίσματα και το ηλεκτρικό κάθισμα οδηγού με λειτουργία μνήμης.

Το μεγάλο SUV εφαρμόζει Infotainment και συνδεσιμότητα . Πάνω από όλα διαθέτει σωστή τεχνολογία. Ζούμε σε έναν συνδεδεμένο κόσμο, είτε μέσω των smartphones είτε των υπολογιστών και αυτό το γνωρίζουν οι Ισπανοί.

Το Tarraco επωφελείται από τη μεγάλη κεντρική οθόνη 8’’ με ενσωματωμένη τεχνολογία SEAT Full Link που επιτρέπει στους χρήστες να επωφεληθούν από τη μέγιστη συνδεσιμότητα μεταξύ smartphone και οχήματος, με ενσωματωμένη εφαρμογή Android Auto και Apple CarPlay.

Το SEAT DriveApp παρέχει στους χρήστες εξατομικευμένες επιλογές για να απολαμβάνουν λειτουργίες όπως καταγραφή διαδρομών, έλεγχος κατάστασης αυτοκινήτου ή αναγνώριση τραγουδιού μέσω Shazam (μόνο για Android Auto), όλες μέσω της οθόνης αφής 8 ιντσών.

Επιπλέον, με το SEAT Tarraco είναι διαθέσιμη η εφαρμογή Amazon Alexa που επιτρέπει στον οδηγό μέσω φωνητικών εντολών να βελτιστοποιεί το χρόνο του μέσα στο αυτοκίνητο: διαχείριση του προσωπικού του χρονοδιαγράμματος, εύρεση τραγουδιών, εντοπισμός σημείων προορισμού, ειδήσεις σε πραγματικό χρόνο ή εύρεση του πλησιέστερου έμπορου αυτοκινήτων μεταξύ πολλών άλλων δυνατοτήτων. Το SEAT Media Control with Amazon Alexa app, ενισχύει τη λειτουργικότητα και απλοποιεί την πρόσβαση. Όλοι οι χρήστες το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να πατήσουν το κουμπί ελέγχου στο τιμόνι και να μιλήσουν.

Το Tarraco ενσωματώνει επίσης το ευέλικτο και προσαρμόσιμο SEAT Digital Cockpit με ψηφιακή οθόνη 10.25’’ που παρέχει με ασφάλεια, σαφείς και χρήσιμες πληροφορίες στον οδηγό. Ο έλεγχος των παρεχόμενων πληροφοριών είναι απλός και ο οδηγός θα χρειαστεί μόνο να πιέσει το κουμπί View στο τιμόνι ώστε να μετακινηθεί στις τρείς διαθέσιμες κύριες οθόνες, ελαχιστοποιώντας την απόσπαση του από το δρόμο και μεγιστοποιώντας τη σαφήνεια των πληροφοριών. Η ανάλυση των πληροφοριών στην οθόνη TFT 1280 x 480 pixel γίνεται με ρυθμό ανανέωσης 75Hz.

Σε συνδυασμό με τη δυνατότητα του BeatsAudio system να δημιουργεί κρυστάλλινο ήχο στην καμπίνα και το Connectivity Box που επιτρέπει στους χρήστες να συνδέονται και να φορτίζουν ασύρματα τα smartphones τους, το νέο Tarraco προσφέρει αυτό που λίγα άλλα οχήματα μπορούν.

Το Tarraco θα είναι το πρώτο SEAT που θα διαθέτει λειτουργία ελέγχου με χειρονομίες (όταν είναι εξοπλισμένο με 8’’ Navigation Plus).

Κινητήρες

To Tarraco εξοπλίζεται με δύο προηγμένους βενζινοκινητήρες και δύο εξελιγμένους κινητήρες diesel . Όλοι οι κινητήρες ανταποκρίνονται στην πλέον πρόσφατη νομοθεσία εκπομπών ρύπων .

Οι επιδόσεις, η αποδοτικότητα και η αξιοπιστία αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά των κινητήρων του Tarraco που επωφελούνται από τεχνολογία άμεσης έγχυσης, υπερσυμπίεσης και start-stop, με απόδοση ισχύος μεταξύ 150PS και 190PS και σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές εκπομπών ρύπων.

Περισσότερα όμως θα σας πούμε μετά την πανευρωπαϊκή παρουσίαση που θα γίνει το πρωτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου στη Βαρκελώνη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.