ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Με το Dacia Duster 4X2 «οργώσαμε» τη Σίφνο και τη Σέριφο (φωτο)

Με το Dacia Duster 4X2 «οργώσαμε» τη Σίφνο και τη Σέριφο (φωτο)

Με ένα ολοκαίνουργιο Dacia Duster δεύτερης γενιάς με κίνηση στους δύο τροχούς (4X2) Blue και με κινητήρα diesel 1.5 cc , «οργώσαμε» δυο πανέμορφα νησιά του Αιγαίου. Τη Σίφνο και τη Σέριφο.

Οι διακοπές για να πετύχουν χρειάζονται απλά πράγματα. Ωραία νησιά με καταγάλανα νερά και ολόφρεσκα ψάρια, καλή παρέα και σωστό αυτοκίνητο. Νομίζω ότι όλα αυτά αρκούν για να περάσουν όμορφα τις διακοπές τους όσοι επιλέξουν τα ελληνικά νησιά.

Τα αυτοκίνητα τύπου Jeep η τα SUV ανεξάρτητα αν είναι με κίνηση στους τέσσερις η στους δύο τροχούς μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εκδρομέων. Τόσο στη Σίφνο όσο και στη Σέριφο οι δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι ωστόσο αν ψάχνεσαι και θέλεις να πας σε παραλίες που έχουν αμμουδιά η ακόμη και βότσαλο, εκεί η λύση είναι ψηλό αυτοκίνητο.

Το Dacia Duster 4X2 που πήραμε για το οδοιπορικό μας «φορούσε» έναν κινητήρα 1500 dCi κ.έκ ο οποίος αποδίδει 115 ίππους.

Το Duster λόγω της ρουμάνικης προέλευσης του, είναι παρεξηγημένο. Όμως σήμερα τα αυτοκίνητα που βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής, μόνο ρουμάνικα δεν είναι αφού βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της γαλλικής Renault.

Το οδοιπορικό μας

Πρώτος σταθμός η Σίφνος. Από το λιμάνι στις Καμάρες σε λιγότερο από 20 λεπτά βρίσκεσαι στη χώρα στην Απολλωνία. Τις εξορμήσεις μας ξεκινούσαμε από τον Πλατύ Γιαλό.

Όταν θα πάτε στην Σίφνο θα εντυπωσιασθείτε από την παραλία στον Πλατύ Γιαλό. ‘Όμορφες αμμουδιές και καθαρά νερά.

Για το βράδυ μπορείτε να βρείτε από ψαροταβέρνες μέχρι και συμπαθητικά μπαράκια. Στο τέλος του δρόμου στον Πλατύ Γιαλό, εκεί όπου είναι και το τέρμα των λεωφορείων που φθάνουν από το λιμάνι, ξεκινάει ένας χωματόδρομος. Αν τον ακολουθήστε θα βρεθείτε στο κτήμα Λαζάρου. Εκεί γίνονται δεξιώσεις η γαμήλιες τελετές.Αν συνεχίσετε θα φτάσετε μέχρι τα καλοφτιαγμένα δωμάτια που όμως κατά τη γνώμη μου είναι μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο.

Είτε είστε στον Πλατύ Γιαλό η σε κάποιο άλλο σημείο της Σίφνου μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε την όμορφη εκκλησία Χρυσοπηγή που τελευταία γίνονται δεκάδες γάμοι κάθε βδομάδα.

Με το Dacia Duster δεν είχαμε κανένα πρόβλημα για να εξερευνήσουμε πανέμορφες παραλίες . Φτάσαμε στην περιοχή Βρουλίδια και κάναμε μπάνιο σε καταγάλανα νερά. Στην παραλία υπάρχουν δύο ταβερνάκια με παραδοσιακούς μεζέδες. Υπάρχει και μια άλλη παραλία στη Χερρόνησο αλλά είναι κάπως μακριά από τον Πλατύ Γιαλό η ακόμη και από την Χώρα.

(Παραλία Βρουλίδια: Είναι απο τις λίγες παραλίες στη Σίφνο που μπορείς να βρείς ξαπλώστρες. Εάν καθίσεις στο ταβερνάκι οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν. Ελάχιστοι πληρώνουν γιατί σχεδόν κανένας δεν φεύγει χωρίς κάτι να τσιμπήσει)

Εάν δεν κουράζεστε να κάνετε εξερευνήσεις να πάτε στην περιοχή Κάστρο. Στο τέλος του δρόμου, παρκάρετε και στη συνέχεια κατεβαίνετε με τα πόδια τα σκαλάκια που φθάνουν μέχρι τη θάλασσα. Θα εκπλαγείτε από τη φυσική ομορφιά της περιοχής. Εκεί δεν ενδείκνυται να κάνεις μπάνιο παρά το γεγονός ότι τα νερά είναι καταγάλανα. Έχει πολλά βράχια και μόνο οι τολμηροί τολμούν να κολυμπήσουν .

Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την περιοχή. Θα βρείτε δύο παραδοσιακές ψαροταβέρνες με ολόφρεσκο ψάρι που βγάζουν οι ίδιοι ,από δικά τους καΐκια.

Η Χώρα στην Απολλωνία θα σας μαγέψει. Στα στενοσόκακα θα βρείτε δεκάδες τουριστικά μαγαζάκια, μπαράκια αλλά και μικρά ταβερνάκια. Τον περισσότερο κόσμο –ίσως γιατί έχει λογικές τιμές- μαζεύει το μεζεδοπωλείο του Δρακάκη.

Η Σίφνος τα έχει όλα. Και είναι ένα καταπληκτικό νησί. Όμορφο όμως είναι και το δεύτερο νησί που επισκεφθήκαμε. Είναι η Σέριφος.

Με τα γρήγορα πλοία μέσα σε 30 λεπτά μπορείς να αλλάξεις νησί. Φεύγεις από τη Σίφνο και πριν προλάβεις να πιείς έναν καφέ σε έχουν φωνάξει να κατέβεις !!!!

Η Σέριφος αν και είναι κοντά δεν μοιάζει και τόσο με τη Σίφνο. Μπορεί οι θάλασσες να είναι εξίσου ωραίες , πεντακάθαρες και καταγάλανες αλλά χρειάζεσαι ψηλό αυτοκίνητο αν θες να χαρείς την ομορφιά της φύσης.

Υπάρχει βέβαια η λύση να αφήσεις το αυτοκίνητο στην άσφαλτο και να προχωρήσεις με τα πόδια. Αλλά αν έχεις SUV η καλύτερα 4Χ4 , κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη.

Για παράδειγμα είναι όμορφα στον Άγιο Σώστη στο Λιβάδι η στα Λιβαδάκια η ακόμη στον Κένταρχο.

Όλα είναι όμορφα. Και όπου υπάρχουν βραχάκια οι ταβερνιάρηδες που κατάφεραν να στήσουν τις μικρές επιχειρήσεις τους εκεί όπου δεν υπάρχει πρόσβαση έχουν φροντίσει να βάλουν αποβάθρες ώστε οι επισκέπτες να βουτάνε στα καταγάλανα νερά χωρίς να ταλαιπωρούνται στις πέτρες και στα βράχια.

Όλοι όσοι διαλέγουν αυτές τις περιοχές ψάχνουν και καλό μεζέ. Άλλωστε πάει το τσίπουρο η μια παγωμένη μπύρα.

Το που θα πας να κολυμπήσεις εξαρτάται από τρία πράγματα.

Πρώτον από τον καιρό. Αποφασίζεις το πρωί ανάλογα αν ο καιρός είναι νοτιάς ή βοριάς. Αν βρεις την παραλία που δεν φυσάει τότε όλα είναι όμορφα. Γιατί αν φυσάει και σε σφυροκοπεί ο αέρας ανάμικτος με την άμμο τότε το μπάνιο γίνεται κουραστικό.

Δεύτερον από το ταβερνάκι. Αν έχει καλά και φρέσκα ψαράκια η αν φτιάχνει Σεριφιώτικες συνταγές.

Τρίτον από το σημείο που βρίσκεται η παραλία. Αν μπορείς να πας με το αυτοκίνητο για να μην ταλαιπωρηθείς στο περπάτημα φορτωμένος με πετσέτες και ομπρέλες. Γιατί όπως καταλαβαίνετε σε αυτές τις παρθένες παραλίες δεν υπάρχουν ούτε πετσέτες ούτε ομπρέλες.

Τα μεσημέρια όλο και κάπου όμορφα θα βρεις να κάτσεις. Οι Σεριφιώτες γνωρίζουν ότι ο τουρισμός τους εξαρτάται από τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Γι αυτό προσέχουν και με το παραπάνω τον τουρίστα.

Αν πάτε στη χώρα θα περπατήσετε στα στενά σοκάκια και θα βρείτε όμορφα στέκια για φαγητό η για τσίπουρο. Στη χώρα μπορείτε να έχετε πανοραμική θέα στο εστιατόριο Πλάκες που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του νησιού η να πάτε στην κεντρική πλατεία όπου εκεί είναι μαζεμένα όλα τα μεζεδοπωλεία. Εκεί βρίσκεται το νεοκλασικό δημαρχείο που με τα λύπης μας διαπιστώσαμε ότι είναι παρατημένο και ασυντήρητο τουλάχιστον εξωτερικά.

Στο λιμάνι θα βρείτε ένα καταπληκτικό στέκι το Blue Bamboo. Είναι ένα παραδοσιακό Ταϊλανδέζικο restaurant με Ταϊλανδούς και Ταϊλανδέζες. Ο μόνος Έλληνας είναι ο Αντώνης Λιώλης που είναι και ο υπεύθυνος του εστιατορίου με τις καταπληκτικές γεύσεις. Αν πάτε στη Σέριφο επισκεφθείτε το Ταϊλανδέζο και να είστε σίγουροι ότι δεν θα χάσετε.

Λιγα λόγια για το «εργαλείο» Duster II

Κάτω από το καπό του το Duster II «φιλοξενεί» έναν κινητήρα 1.461 κ.εκ που αποδίδει 115 ίππους στις 3.750 στροφές. Έχει ροπή στρέψης 260/2000 (Nm/σαλ) και μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων. Θεωρείται ότι είναι αρκετά οικονομικό στο θέμα κατανάλωσης. Σημειώστε ότι εκτός πόλης η κατανάλωση είναι 4.1 λίτρα και εντός πόλης 4.8 λ/100 χλμ. Οι μετρήσεις είναι εργοστασιακές και ο δικός μας δείκτης έδειξε κάπου ανάμεσα στα 5.7 με 6.1 λίτρα.

Αλλά φυσικά θα πρέπει να ξέρετε ότι η κίνηση στα νησιά είναι με χαμηλές στροφές ενώ όταν κινείσαι σε χωματόδρομο είναι λογικό να έχει αυξημένη κατανάλωση. Οι εκπομπές CO2 είναι 115 (g/km). Μπορεί το Duster II , να είναι μεγάλο σε μέγεθος SUV αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει καλές επιταχύνσεις. Από 0-100 χρειάζεται 10.5’’ ενώ η τελική του ταχύτητα είναι 179 χιλιόμετρα.

Το Dacia Duster II θα ικανοποιήσει τον οικογενειάρχη που του αρέσει η περιπέτεια. Γιατί έχει χώρους για να μην στριμώχνονται οι επιβάτες. Το μήκος της δεύτερης γενιάς Duster είναι 4.341 cm, το πλάτος 1.804 και το ύψος 1.693. Πέντε άτομα ταξιδεύουν άνετα χωρίς να στριμώχνονται. Μεγάλο είναι και το πορτμπαγκάζ (445 λίτρα) με όλα τα καθίσματα όρθια. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η απόσταση από το έδαφος που είναι 21 εκατοστά.

Το Duster στην έκδοση Prestige έχει στο βασικό του εξοπλισμό ABS με EBV και AFU, ηλεκτρονικό έλεγχο ευστάθειας (ESC) και (ASR) . Και φυσικά το σύστημα Hill Start Assist (υποβοήθηση στην ανηφόρα). Έχει ακόμη μετωπικούς αερόσακους , πλευρικούς και αερόσακους τύπου κουρτίνας.

Στο εσωτερικό υπάρχουν τα απολύτως απαραίτητα. Το πιο σημαντικό είναι η οθόνη του συστήματος infotainment MediaNav Evolution. Σ αυτήν την οθόνη υπάρχουν όλα όσα χρειάζεται ένας οδηγός όπως σύστημα πλοήγησης αλλά και κάτι ακόμη που είναι ακόμη χρήσιμο σε όσους κινούνται εκτός δρόμου.

Έχει κάμερα για να βλέπει ο οδηγός όταν κάνει όπισθεν, κάμερα μπροστά έτσι ώστε να κατεβαίνει μια μεγάλη κατηφόρα με ασφάλεια αλλά και κάμερες δεξιά και αριστερά έτσι ώστε να έχει απόλυτη επίγνωση του τι συμβαίνει δίπλα του. Τέλος έχει και ρεζέρβα ασφαλείας. Έχει καινούρια μάσκα και προβολείς με LED φώτα ημέρας ενώ led είναι και τα φώτα πίσω.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Duster II που φέρει την υπογραφή της Renault, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα μοντέλα της κατηγορίας. Με καλή οδηγική συμπεριφορά ακόμη και σε εκτός δρόμου διαδρομές.Η τιμή του νέου Duster με κινητήρα βενζίνης ξεκινάει από 13.980 ευρώ ενώ η έκδοση με τον κινητήρα των 1.5 c.c κοστίζει 17.280 ευρώ . Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας κόστιζε 18.980 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.