ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτή είναι η θωρακισμένη Rolls Royce του Β.Λένιν

Αυτή είναι η θωρακισμένη Rolls Royce του Β.Λένιν

Ένα μουσείο κοντά στη Μόσχα στεγάζει μια Rolls-Royce μοναδική στον κόσμο. Τη χρησιμοποιούσε ο ιδρυτής της Σοβιετικής Ένωσης, Λένιν, στα τελευταία χρόνια της ζωής του και μοιάζει με τανκ.

Συγκεκριμένα, η Rolls-Royce Silver Ghost αγοράστηκε για τον Λένιν από το Ηνωμένο Βασίλειο, το φθινόπωρο του 1922.

Μόλις έφτασε στη Σοβιετική Ένωση, το όχημα μεταφέρθηκε στο εργοστάσιο Putilov, όπου μετατράπηκε σε έλκηθρο. Οι πίσω τροχοί αντικαταστάθηκαν από ερπύστριες και στους μπροστά τροχούς μπήκαν χιονοπέδιλα.

Ο Λένιν χρησιμοποίησε αυτό το εντυπωσιακό μηχάνημα κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, για να κάνει χειμερινά ταξίδια από τη Μόσχα στο Γκόρκι, μια έπαυλη κρυμμένη στα δάση, που πριν την Επανάσταση άνηκε στους Ρώσους ευγενείς.

Η Rolls-Royce Silver Ghost του Λένιν

Ο μικρότερος αδερφός του Λένιν, Ντμίτρι Ουλιάνοφ, θυμάται: «Το χειμώνα ταξιδεύαμε στο Γκόρκι σ΄ αυτό το αυτοκινούμενο έλκηθρο. Ο Λένιν συνήθιζε να λέει στον οδηγό: “Ψάχνεις για δρόμο; Μα γιατί; Στα δεξιά είναι ένα βουνό από χιόνι, εκεί πάμε” και ο οδηγός απάντησε: “Φοβάμαι μην πέσω σε καμιά τρύπα”, με τον Λένιν να απαντά: “Τράβα ίσια για την τρύπα. Τι τους θέλουμε τους δρόμους, αυτό το αυτοκινούμενο έλκηθρο μπορεί να περάσει από το χιόνι, από τα χωράφια, από τις τρύπες σαν τανκ”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σήμερα, αυτή η Rolls-Royce Silver Ghost του Λένιν είναι μέρος της μόνιμης έκθεσης στο μουσείο Γκόρκι, που άνοιξε στην έπαυλη του 1949 και μαζί με το Κρεμλίνο στη Μόσχα και το Hermitage στην Αγία Πετρούπολη, είναι από τους σημαντικότερους πόλους έλξης για τους Κινέζους τουρίστες στη Ρωσία.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.