Η McLaren P1 διαλύει το ρεκόρ του Nürburgring (βίντεο)

Η McLaren P1 διαλύει το ρεκόρ του Nürburgring (βίντεο)

Η McLaren P1 LM των 1.000 ίππων στην έκδοση δρόμου που ετοιμάζει η Lanzante Motorsport είναι πλέον το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στο Nürburgring.

Η παραπάνω φράση έχει μια σειρά από παραδοχές, υπερβάσεις για την ακρίβεια, που πρέπει να γίνουν. Στην ουσία είναι μια πολύ οριακή ερμηνεία της έννοιας «αυτοκίνητο παραγωγής». Η P1 LM είναι στην ουσία η πιστάδικη McLaren P1 GTR, με κάποιες μετατροπές προκειμένου να πάρει έγκριση τύπου και πινακίδες κυκλοφορίας για το δρόμο. Είναι η σπανιότερη και ακριβότερη από τις P1 καθώς έχουν κατασκευαστεί μόλις 5 αντίτυπα. Τις αλλαγές αυτές έχει κάνει η Lanzante Motorsport, η ομάδα που είχε οδηγήσει την McLaren F1 στη νίκη στο Le Mans το ’95.

Είχαμε πρόσφατα γράψει για ότι η McLaren κυνηγά το απόλυτο στο Nurburgring, όταν κατάσκοποι είχαν εντοπίσει την P1 LM να… «πετάει». Δοκιμές εξέλιξης δεν θα μπορούσαν να είναι αφού το αυτοκίνητο είναι ήδη έτοιμο, οπότε…

Το ρεκόρ έχει αλλάξει χέρια αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα. Ο τελευταίος κάτοχος ήταν το κινέζικο ηλεκτρικο hypercar Nio EP9, το οποίο είχε πετύχει χρόνο 6’45″90. Και είχε πάρει τη δόξα από την δόξα από την Lamborghini Huracan Performante, η οποία χάρη στην τεχνολογία ενεργής αεροδυναμικής ALA είχε κάνει 6’52″01. Πριν από τον ιταλικό ταύρο, το ρεκόρ είχε η Porsche 918. Ο χρόνος της McLaren P1 LM είναι 6’43”, τρία ολόκληρα δευτερόλεπτα πιο γρήγορα από το Nio EP9 των 1.360 ίππων και εννιά από τον χρόνο της Lamborghini. Για να απαντήσει σε όσους αμφισβητούν το κατά πόσο είναι ένα αυτοκίνητο δρόμου η McLaren P1 LM, όπως κάναμε κι εμείς πριν λίγο, η Lanzante ανακοίνωσε ότι το αυτοκίνητο έφυγε από την πίστα και ταξίδεψε στην Μ. Βρετανία οδικώς. Έδωσε στη δημοσιότητα και κάποιες φωτογραφίες.

Η πίσω αεροτομή, το χαμηλό εμπρός σπόιλερ και τα υπόλοιπα αεροδυναμικά βοηθήματα της P1 GTR έγιναν ακόμα μεγαλύτερα και πιο αποδοτικά στην P1 LM. Έτσι επιτυγχάνεται 40% περισσότερη αρνητική άντωση σε σχέση με τη συμβατική Ρ1. Οι ενσωματωμένοι γρύλοι αέρος της GTR αφαιρέθηκαν, και μαζί με την αντικατάσταση των καθισμάτων με τα ελαφριά της F1 LM, τη χρήση lexan στη θέση των τζαμιών, τις πολλαπλές εξαγωγής από inconel κ.ά., το βάρος της έκδοσης Ρ1 LM είναι 60 kg μικρότερο από της πιστάδικης Ρ1 GTR.

Ο συνδυασμός του 3.8 V8 biturbo με ένα ηλεκτρικό μοτέρ εξακολουθεί να αποδίδει 1.000 PS, με τη χρήση βενζίνης πρατηρίου 99 οκτανίων. Στο μηχανοστάσιο έχουν χρησιμοποιηθεί φύλλα χρυσού ως θερμομόνωση, όπως ακριβώς και στη McLaren F1 του 1994, ενώ και τα intercooler έχουν αντικατασταθεί με πιο αποδοτικά.

Το εσωτερικό χαρακτηρίζεται από τα γυμνά ανθρακονήματα σχεδόν σε κάθε του επιφάνεια, ενώ το a/c έχει διατηρηθεί στη θέση του. Ενδιαφέρον έχει το τιμόνι, το οποίο αποτελεί μια εξέλιξη του τιμονιού της McLaren MP4/23, του μονοθεσίου με το οποίο ο Lewis Hamilton κατέκτησε το πρωτάθλημα οδηγών στη Formula 1 το 2008.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: Mιχάλης Γεωργιάδης, drive.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.