Την ώρα που η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων και ίσως της Χρυσής Αυγής, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής «κλείνει το μάτι» σε Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, μιλώντας για την προοπτική σχηματισμού «προοδευτικής κυβέρνησης με προοδευτικές δυνάμεις».

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής υπενθύμισε στον εισηγητή της Δημ. Συμπαράταξης Κώστα Σκαναδαλίδη ότι το 1990 «το ΠΑΣΟΚ έλεγε για τον εκλογικό νόμο στην Αριστερά ότι συμμαχεί με τους φυσικούς της αντιπάλους και συγκρούεται με τους φυσικούς συμμάχους» για να προσθέσει με νόημα: «σήμερα τοποθετείστε με τρόπο που ο ιστορικός του μέλλοντος θα προβληματιστεί για τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θέλουν το μπόνους. Τι σας αφορά; Αν υπάρξει μπόνους θα υπάρξει μονοκομματική κυβέρνηση. Αυτό είναι το ζητούμενο για εσάς ή η συμμετοχή σας σε μια προοδευτική κυβέρνηση που θα συγκεντρώσει τις δημοκρατικές δυνάμεις; Θα είναι αυστηρός ο ιστορικός του μέλλοντος απέναντι σε αυτές τις επιλογές».

Ο ίδιος επισήμανε ότι δέχεται την πρόταση για σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα συζητήσει συνολικά το εκλογικό σύστημα της χώρας, πρόσθεσε όμως ότι «ο διάλογος πρέπει να ξεκινα από την επόμενη ημέρα της ψήφισης του νόμου»!

Επιπροσθέτως, εκτίμησε ότι θα βρεθεί λύση για το ζήτημα της ψήφου των ομογενών, λέγοντας ότι «όλοι θα καταλήξουμε και θα βρούμε λύση για την ψήφο των ομογενών. Όμως μην ενοχοποιείτε την κυβέρνηση γι’ αυτό. Επι 15 χρόνια δεν κάνατε τίποτε. Κυβερνούσατε και κυβερνούσα. Θα το κάνουμε όμως τώρα».

Αναφορικά δε με την διακομματική επιτροπή για το εκλογικό σύστημα που όμως θα συγκροτηθεί μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου είπε: «η κυβέρνηση αυτή έχει μπροστά της τρία χρόνια να κυβερνήσει».

«Μέσα από την επιτροπή να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα. Να συζητηθεί επίσης η δημιουργία θεσμών για τον κοινωνικό έλεγχο των βουλευτών και το σπάσιμο των περιφερειών. Η απόλυτη ισότητα της ψήφου απαιτεί ίδιο αριθμό εδρών για όλες τις περιφέρειες. Όποια και αν είναι η απόφαση των κομμάτων στην ψηφοφορία αυτός ο διάλογος και οι απόψεις που έχουν κατατεθεί θα είναι ένας πλούτος ιδεών και προβληματισμών που θα είναι χρήσιμος σε όλους για να μπορέσουμε να βρούμε σημεία επαφής», ανέφερε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, υποστήριξε ότι «όποιο μπόνους και αν δεχθεί να υπάρχει, αυτοδυναμίες δεν υπάρχουν», σημειώνοντας πως «οι διεργασίες εντός της κοινωνίας είναι απαγορευτικές για τέτοιες σκέψεις».