Τα ρέστα της παίζει η κυβέρνηση με στόχο να κατορθώσει να ξεκολλήσει τη βελόνα από το αριθμητικό όριο των 197 βουλευτών που έχουν τοποθετηθεί θετικά για το νέο εκλογικό νόμο, ώστε αυτός να ισχύσει από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι κοινή πεποίθηση ότι μέχρι το βράδυ της ψηφοφορίας θα κυλήσει πολύς χρόνος και δεν θεωρούν ανέφικτο να πιάσουν το μαγικό αριθμό «200». «Όποιος θέλει να έρθει, ας έρθει, το πρόβλημα δεν θα είναι δικό μας» λένε κύκλοι της κυβέρνησης, δείχνοντας επί της ουσίας στις δυσκολίες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ σε περίπτωση που γίνουν εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να απεμπλακεί από τη στρατηγική του

Ωστόσο, μετά τη δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν αποσπασματικές ρυθμίσεις και «τυχοδιωκτικές επιλογές», οι τόνοι από ΣΥΡΙΖΑ και Μαξίμου ανέβηκαν.

Η Κουμουνδούρου έσπευσε να δώσει τον τόνο, κάνοντας λόγο για «στροφή 180 μοιρών». Στη συνέχεια, κάλεσε τη Χαριλάου Τρικούπη να τοποθετηθεί και να πάρει θέση για το «αν θα συνταχτεί στο πλευρό των συντηρητικών δυνάμεων και του κ. Μητσοτάκη ή θα στηρίξει το πάγιο αίτημα των προοδευτικών δυνάμεων για απλή αναλογική».

Παράλληλα, κύκλοι της κυβέρνησης σημείωναν ότι η κυρία Γεννηματά προσπαθεί να απεμπλακεί από την στρατηγική ότι δεν ψηφίζει τον εκλογικό νόμο.

Παιχνίδι πιέσεων με το κατώφλι 3% 

Την ώρα που κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το όριο εισόδου 3% στη Βουλή «αν είναι να υπάρξει πλειοψηφία», ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής έσπευσε να κλείσει τα εν λόγω σενάρια .«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για το 3%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Στην ίδια γραμμή, κυβερνητικός αξιωματούχος διαβεβαίωνε ότι «δεν έχουμε αλλάξει στάση επ’ αυτού», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα προχωρήσουν σε αλλαγές.

Ανεξάρτητα από τους υπέρμαχους και τους πολέμιους, η όλη φασαρία γίνεται σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν αν θα τσιμπήσουν μεμονωμένοι βουλευτές από τα μικρότερα κόμματα, ώστε να…αυτομολήσουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειωτέον ότι σε περίπτωση που έριχναν το όριο, θα σήμαινε αυτόματα ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να ψαλιδιστούν τα ποσοστά των κομμάτων του κέντρου και της ΝΔ, από τα σχήματα όπως αυτό του Χάρη Θεοχάρη, του Φαήλου Κρανιδιώτη και του Γιώργου Παπανδρέου . Διόλου τυχαία και ο Νίκος Νικολόπουλος ζήτησε να μειωθεί το 3%, δηλώνοντας ότι είναι εκφραστής της κλασικής κεντροδεξιάς.