Πόλεμο μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και των δικαστικών αρχών αλλά και μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, προκάλεσε η χθεσινή επ’ αόριστο αναβολή από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της δίκης για την υπόθεση της Siemens έως ότου μεταφραστεί το παραπεμπτικό βούλευμα στα γερμανικά.

Μετά την ανακοίνωση της αναβολής πηγές της λεωφόρου Συγγρού επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με διαρροή πηγών της λεωφόρου Συγγρού: «Εάν στο Μαξίμου θέλουν πραγματικά να μάθουν ποιος ευθύνεται για το σημερινό φιάσκο της μη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης αυτής, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τον καθρέφτη. Είναι οι ίδιοι που επί 18 ολόκληρους μήνες, δεν προσέφεραν την παραμικρή  διοικητική στήριξη στις δικαστικές αρχές για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Η ΝΔ επιμένει στην ανάγκη για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής που δηλητηριάζει, χρόνια τώρα, την πολιτική ζωή της χώρας». 

Η κυβέρνηση απάντησε με επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ. Το ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρει: «Θα συνιστούσαμε στην Νέα Δημοκρατία να είναι πιο μετρημένη στις διαρροές της σχετικά με τις υπoθέσεις της Siemens. Tα συνεχόμενα λάθη που επέτρεψαν σε κατηγορούμενους και βασικούς μάρτυρες να διαφύγουν, τα δωράκια, όπως το τηλεφωνικό κέντρο που βρέθηκε στην κατοχή του σημερινού της Προέδρου, οι φιλίες της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κ. Χριστοφοράκο, δεν συνάδουν με την σημερινή της σπουδή για την υπεράσπιση της διαφάνειας.   

Ας μην ανησυχούν πάντως. Όλα θα έρθουν στο φως».

Είκοσι χρόνια καθυστερήσεις…

Είκοσι χρόνια μετά την σύμβαση που αφορά την προμήθεια των ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας και οκτώ μήνες μετά την έναρξη της δίκης που αφορά 64 κατηγορούμενους για μίζες, το δικαστήριο ανέβαλε επ΄ αόριστον τη δίκη. 

Σύμφωνα με διαρροή από την εισαγγελία, αιτία είναι ότι δεν έχει μεταφραστεί εγκαίρως το παραπεμπτικό βούλευμα στη μητρική γλώσσα των 13 αλλοδαπών κατηγορουμένων. Αποδίδεται έτσι ευθύνη στο υπουργείο Εξωτερικών που είχε καθυστέρησε. Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές από πηγές της Εισαγγελίας Εφετών, έγιναν κατ’ επανάληψη υπομνήσεις στη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών για την άμεση μεταγραφή του βουλεύματος, οι οποίες, ωστόσο, δεν ευοδώθηκαν. 

Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στις διαρροές αυτές με ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι η μετάφραση έγινε στην ώρα της και χαρακτηρίζει ανυπόστατες και ψευδείς τις πληροφορίες περί δήθεν καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος από τη μεταφραστική υπηρεσία το υπουργείο Εξωτερικών. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν ότι «Οι ευθύνες για την καθυστέρηση να αναζητηθούν εκεί που πρέπει, είναι αδιανόητο να αναζητούν κάποιοι να απαλλάσσουν τους εαυτούς τους από τις ευθύνες προσπαθώντας να τις μεταθέσουν αλλού».  Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας της, ολοκλήρωσε εγκαίρως το υπέρογκο, 1.580 σελίδων, μεταφραστικό έργο της και παρέδωσε εγκαίρως το σχετικό βούλευμα στην Εισαγγελία Εφετών: «Οι πρώτες 700 μεταφρασμένες σελίδες παραδόθηκαν στις 02.11.2015 και οι υπόλοιπες 880 σελίδες, στις 13.05.2016. Παρά το γεγονός αυτό κάποιοι σήμερα διακίνησαν ανυπόστατες πληροφορίες, περί δήθεν καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση SIEMENS από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές να εντοπίσουν και να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που κακόβουλα και σκόπιμα διέδωσαν τις ψευδείς και ανυπόστατες αυτές πληροφορίες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε την «οργή» του πρωθυπουργού για την εξέλιξη αυτή. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δίνει την κυβερνητική εκδοχή της υπόθεσης: «Στη δίκη για την υπόθεση Siemens, παρουσιάστηκε σήμερα εμπλοκή, με αιτιολογία την απουσία μετάφρασης του σχετικού βουλεύματος. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει ήδη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι έχει παραδώσει εγκαίρως τις σχετικές επίσημες μεταφράσεις στην αρμόδια Εισαγγελία. Η αντιμετώπιση της διαπλοκής είναι απαίτηση της κοινωνίας και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε κωλυσιεργία στην δικαστική διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα μεριμνήσει άμεσα και με κάθε διαθέσιμο θεσμικό τρόπο, ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι της σημερινής εμπλοκής και να αποδοθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες».