Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, απευθύνει πρόσκληση για «προοδευτικές κυβερνήσεις» σε ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, αλλά και για τροποποίηση της διάταξης για να περιλαμβάνει όλους όσοι έχουν κλείσει τα 17 έτη.

Κύριε υπουργέ, σας κατηγορούν κάποιοι για «αλχημείες» της τελευταίας στιγμής, για «εκβιασμούς» -κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ- για να πετύχετε την ψήφιση την απλής αναλογικής. Τι ισχύει από όλα αυτά; Έχουν δίκιο;

«Αυτά είναι έωλα επιχειρήματα «και με έψιλον και με άλφα γιώτα» για όσους επιχειρούν με αυτό τον τρόπο να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα που η Αριστερά πρώτον το υπερασπιζόταν για δεκαετίες ολόκληρες τα μικρά κόμματα, αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ δηλαδή και το ΠΟΤΑΜΙ, ενώ το ΠΑΣΟΚ πριν από ένα χρόνο κατέθεσε νομοσχέδιο με απλή αναλογική χωρίς μπόνους και μάλιστα ισχυρίζονταν τότε ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Λοβέρδος ότι το μπόνους είναι αντισυνταγματικό.

Σήμερα έρχεται ξαφνικά, ενώ υποστήριζε αυτή την άποψη, να μας πει ότι θέλει και μπόνους, το ίδιο κάπως και το ΠΟΤΑΜΙ, και το ερώτημα που τίθεται είναι: αφορά το μπόνους αυτά τα κόμματα; Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή και το Ποτάμι νοιάζονται να αποκτήσει η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμη κυβέρνηση; Διότι περί αυτού πρόκειται. Εμείς λοιπόν, λέμε ότι η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνεργασίες αλλά συνεργασίες όχι της ανάγκης της συγκεκριμένης συγκυρίας αλλά συνεργασίες προγραμματικές. Είναι ένα εκλογικό σύστημα που δίνει τη δυνατότητα διεύρυνσης της δημοκρατίας διότι στη διαχείριση της εξουσίας συμμετέχουν περισσότερες δυνάμεις. Είναι ένα εκλογικό σύστημα που δίνει μεγαλύτερη αξία στον έλεγχο και τον αυτοέλεγχο, ξέρετε η χώρα όλα αυτά τα χρόνια βασανίζεται από την έλλειψη αξιόπιστων ελεγκτικών μηχανισμών και το πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε, έτσι πως κυβερνούσαν αυτές οι περίφημες μονοκομματικές κυβερνήσεις, να ασκήσει ουσιαστική παρέμβαση σε αυτόν τον τομέα. Λοιπόν είναι ένα εκλογικό σύστημα που ως θεσμός διαπαιδαγωγεί την κοινωνία ωριμάζει την κοινωνία και συμβάλλει, αν θέλετε, σε αυτό που λέμε την καθιέρωση ως στάση ζωής και συμπεριφοράς του λεγόμενου πολιτικού πολιτισμού που δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς αλλά αφορά ολόκληρη την κοινωνία είναι πολλά. Βεβαίως θα μου πει κάποιος ότι έχει αυτό που λένε ότι δημιουργούνται αρκετές δυσκολίες στην λεγόμενη κυβερνησιμότητα, μα η λεγόμενη κυβερνησιμότητα των μονοκομματικών κυβερνήσεων δεν απέτρεψε την οικονομική κρίση».

Άρα λοιπόν ισχύει αυτό που, ίσως πολύ εύστοχα, είπε προχθές ο κ. Λεβέντης ότι λειτουργούν και κυρίως η κυρία Γεννηματά ως «θυγατρική του Κυριάκου Μητσοτάκη»;

«Εγώ δεν υιοθετώ τους χαρακτηρισμούς, εγώ απευθύνομαι σε αυτές τις δυνάμεις και τους λέω ότι είναι ο ιστορικός του μέλλοντος θα είναι πάρα πολύ αυστηρός μαζί τους, γιατί δεν θα υπάρχει λόγος να δικαιολογούν αυτή τη στάση τους. Δεν υπάρχει σας λέω, έτσι με καθαρό λόγο, ένα κόμμα μικρό που εκείνο που φαντάζομαι ότι το ενδιαφέρει είναι να μπορεί να συμμετέχει στη διαχείριση της εξουσίας, να προσκομίσει και αυτό την κουλτούρα του τη φρεσκάδα του, την φαντασία του, τη δημιουργικότητά του πάρα ταύτα λοιπόν ζητάνε μπόνους που το μπόνους λογικά εκείνοι που πρέπει να το διεκδικούν είναι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι τώρα τα μεγάλα κόμματα στη χώρα αυτή είναι η πραγματικότητα, αλλά γενικά όμως και η ΝΔ δεν έχει αντιληφθεί ότι μετά την τεράστια αυτή-και σε βάθος και σε διάρκεια-οικονομική και κοινωνική κρίση που έφερε τα πάνω -κάτω όχι μόνο τα οικονομικά των ανθρώπων αλλά και κοινωνικές σχέσεις και συμπεριφορές όλες οι έρευνες κοινωνικές πολιτικές αναλύσεις οι κοινωνιολογικές έρευνες τι δείχνουν; Δείχνουν ότι υπάρχει πλέον μια αποδέσμευση του πολίτη από την παραδοσιακή του σχέση με τα μεγάλα κόμματα που συγκέντρωναν όπως θα θυμάστε το 85% της προτίμησης του ελληνικού λαού. Άρα λοιπόν αυτό έχει λειτουργήσει καταλυτικά και ως εκ τούτου υπάρχουν μεταστροφές, μετακινήσεις. Ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας φτιάχνοντας το νέο εκλογικό νόμο πρέπει να δούμε γιατί το 40% που σταθερά απέχει και κυρίως είναι νέοι άνθρωποι αποστρέφουν το βλέμμα τους από την πολιτική; Είναι ακριβώς γιατί δεν τους αγγίζει ο τρόπος εκλογής και λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος».

Γιατί όλοι οι πολιτικοί λέτε τα ‘δικά σας’ αλλά στο τέλος κάνετε αυτά που λένε οι Ευρωπαίοι; Και το λέω υπό την έννοια ότι πρέπει να υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις και είναι σαφές πια.

«Άρα λοιπόν πρέπει να συγκροτούνται ευρύτερα μέτωπα όπως είπα χθες στη Βουλή δημοκρατικά που να μπορούν να σηκώσουν το βάρος των μικρών, των μεσαίων αλλά και των μεγάλων προβλημάτων για να μπορέσουμε πραγματικά να βγάλουμε την πατρίδα από αυτή την κρίση και εγώ επικαλούμαι το δημοκρατικό πατριωτισμό όλων γιατί επεδίωκε πιστεύω σε αυτόν να βρούμε λοιπόν και τους τρόπους και αυτή τη στιγμή να σκεφτούν έστω και την τελευταία στιγμή ότι η ιστορική τους ευθύνη είναι να συμπλέουν με τους φυσικούς τους συμμάχους. Θύμισα στον κ. Σκανδαλίδη το ισχυρό επιχείρημα που είχε το ΠΑΣΟΚ το 1990 όταν ψήφισε την απλή αναλογική, και δεν την ψήφισε η Αριστερά, και του είπα ότι τότε το σύνθημα ήταν «συμμαχείτε με τους φυσικούς σας αντιπάλους και κοντράρετε τους φυσικούς σας συμμάχους». Του είπα λοιπόν ότι η τότε Αριστερά που αρνήθηκε να ψηφίσει την απλή αναλογική, δεν κέρδισε τελικά . Αυτό αποδείχθηκε. Λοιπόν ας το σκεφτούνε πάρα πολύ καλά γιατί εάν παραμείνουμε στο ίδιο εκλογικό σύστημα η σύγκρουση μετά από τρία χρόνια με τη Δεξιά και μάλιστα με την νεοφιλελεύθερη Δεξιά θα είναι σφοδρότατη και τότε οι μεσαίοι αυτοί χώροι θα συντριβούν . Ας καταλάβουν λοιπόν, ας εκτιμήσουν τα πράγματα και θα δουν ότι σήμερα μπορούμε γιατί έχουμε γίνει καλοί μαθητές μέσα από όλες τις εμπειρίες που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, έχουμε ωριμάσει και ως άνθρωποι, ως πολιτικοί και ως πολιτικά στελέχη να βρούμε αυτόν τον κοινό τόπο, διότι πραγματικά δεν πείθει η επιλογή να ζητάνε μπόνους. Ποιος; Το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, δύο μικρά κόμματα».

Λένε πολλοί ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ενιαία η στάση όλων των στελεχών του. Επίσης, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Λοβέρδος και κάποιοι άλλοι του κλίματός τους, θέλουν συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Η κ. Γεννηματά είναι στη μέση, οι άλλες δυνάμεις θέλουν να πάει το πράγμα πιο αριστερά και υπάρχει και ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος συζητά με το ΠΑΣΟΚ-όμως δείχνει να έρχεται προς εσάς. Υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα εκεί κι αυτό βέβαια δεν βγάζει μία ενιαία γραμμή. Πιστεύετε ότι η κυρία Γεννηματά πιέζεται από τους κκ Βενιζέλο και Λοβέρδο να πάει προς τον κ. Μητσοτάκη;

«Η κ. Γεννηματά είναι αρχηγός αυτή τη στιγμή, με το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της. Δεν μπορεί να είσαι και με τον παπά και με τον ζευγά. Πρέπει να επιλέξεις».

Πιστεύετε τελικά ότι θα βρεθούν οι τρεις που υπολείπονται από τις 200 ψήφους;

«Κοιτάξτε, εγώ δεν απευθύνομαι σε πρόσωπα, δεν ζητώ πράγματα τα οποία δεν θα έκανα».

Σας τιμά αυτό γιατί ακούστηκε, κάποιοι έγραψαν την περασμένη Κυριακή για ‘Ιουλιανά της Αριστεράς’;

«Λοιπόν, κοιτάξτε, εμείς δεν ζήσαμε και γευτήκαμε την αποστασία του ’65. Έρχομαι από μία οικογένεια αυτού του χώρου που έζησε δραματικές στιγμές εκείνο το βράδυ και ως εκ τούτου τέτοιες λογικές δεν μας διακατέχουν. Εγώ απευθύνομαι στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο και συγκεκριμένα στο ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, ας το σκεφτούν και ας αποφασίσουν»

Δύο τελευταία θέματα. Θέμα 3%, κατάργηση 3% υπάρχει ή το κλείνετε;

«Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Άρα, δηλαδή μπορεί να τεθεί την ημέρα της ψηφοφορίας. Κοιτάξτε, δεν ξέρω τι θα κάνουν τα κόμματα και τι θα προτείνουν. Στη Βουλή είμαστε, συζήτηση κάνουμε»

Η κυβέρνηση θα το δεχτεί;

«Εγώ αυτή τη στιγμή δεν έχω γνώση ότι υπάρχει τέτοιο σκεπτικό»

Σας ασκήθηκε κριτική, κυρίως από το ΠΟΤΑΜΙ, αν δεν κάνω λάθος κατέθεσε κάποια τροπολογία, ότι όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη για τους 17άρηδες, τελικά ψηφίζουν οι 16άρηδες. Υπάρχει περίπτωση να κάνετε μία τροποποίηση σε αυτό;

«Κοιτάξτε, θα δούμε τι ακριβώς θα κατατεθεί και θα συζητήσουμε. Ανοιχτοί είμαστε να το συζητήσουμε. Δεν νομίζω ότι σε αυτό υπάρχει κάτι… Ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα. Το ζητούμενο είναι ακριβώς αυτό που σας είπα. Θα ανοίξουμε το διάδρομο για να συνυπάρξουν οι προοδευτικές δυνάμεις ή προκειμένου να σώσουμε το δέντρο θα κάψουμε το δάσος. Διότι όταν ακούω με αυτόν τον τρόπο τοποθέτησης στελεχών του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και του ΠΑΣΟΚ έρχεται στο μυαλό μου ακριβώς αυτή η ρήση».

Άκουσα τον Ανδρέα Λοβέρδο να λέει, ότι «δεν σας θέλουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται κατά πάνω μας, μάς κάνει πρόταση και είναι εξευτελιστικό αυτό που κάνει, αλλά εμείς δεν τους θέλουμε. Θα πρέπει να απολογηθούνε και για το ότι μας λιντσάρανε, μας προπηλάκισαν για την ακρίβεια, τα τελευταία χρόνια». Πώς το σχολιάζετε;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Εντάξει, ο κ. Λοβέρδος έχει την άποψή του καλά κάνει και την κρατεί., η κοινωνία έχει κρίνει και τον κ. Λοβέρδο και έχει κρίνει και εμάς. Τώρα αν υπήρξαν ορισμένες στιγμές που κανένας δεν τις θέλει αυτό εννοούσα όταν είπα κοιτάμε το δέντρο και αφήνουμε το δάσος. Πικρές στιγμές μπορούμε να έχουμε όλοι. Όλοι μας. Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε το μέλλον του τόπου. Αν κολλήσουμε στα προσωπικά μας, όταν προσωποποιούμε τις αντιθέσεις, εντάξει, ας επιλέξει ο καθένας το δρόμο του. Εγώ σας λέω ότι ακόμα και με αυτή τη λογική ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη και έχει μπροστά του τρία χρόνια και εξαρτάται από τον ΣΥΡΙΖΑ, από εμάς το τι δουλειά θα κάνουμε ακόμα και κάτω από αυτές τις δυσκολίες μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, να βγάλουμε την πατρίδα από αυτόν τον κυκεώνα που τον έβαλε ο μονοκομματισμός, ο δικομματισμός, οι μονοκομματικές κυβερνήσεις και ο ελληνικός λαός ξέρετε δεν έχει σοφία μόνο όταν ψηφίζει αλλά έχει σοφία και όταν μας καταψηφίζει. και κάποιοι τώρα που είναι στην αντιπολίτευση νομίζουν ότι ο ελληνικός λαός έχασε την σοφία του και ψήφισε εμάς που έπρεπε να ψηφίσει τους τόσο ικανούς ανθρώπους, που ζώντας σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, βλέπω τι πράγματα θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δέκα χρόνια. Σε αυτά να απαντάει ο κ. Λοβέρδος, ο λαλίστατος, σε αυτά να απαντάει. Του είπε ότι αυτά που λέω τώρα θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δέκα χρόνια. Και δεν τα κάνατε. Δεν ήμουν εγώ ο βουλευτής που αποφάσιζα, εσείς κυβερνάγατε, εσείς ήσασταν στον κλειστό κύκλωμα της εξουσίας. Αυτό πρέπει να σπάσει και θα σπάσει η απλή αναλογική. Απευθύνθηκα προχθές στον κ. Κυριαζίδη σε έναν βουλευτή της Δράμας, του είπα ότι «κ. Κυριαζίδη όταν εσύ ήσουν βουλευτής ποιος σε ρώταγε τι γινόταν;» Απλώς σε καλούσαν να νομιμοποιήσεις τα πράγματα. Έτσι λειτουργούσε το πολιτικό σύστημα. Γιατί πράγμα θα μας μιλήσει τώρα ο λαλίστατος κ. Λοβέρδος;».