Ελάφρυνση του χρέους και σύνοδος των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου: Τα δύο χαρτιά της κυβέρνησης απέναντι στο δύσκολο φθινόπωρο

Ελάφρυνση του χρέους και σύνοδος των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου: Τα δύο χαρτιά της κυβέρνησης απέναντι στο δύσκολο φθινόπωρο

Σε αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, προς τα τέλη μάλιστα του μήνα όπου συνεδριάζει το EuroWorking Group (Δευτέρα 29 Αυγούστου) ποντάρει η κυβέρνηση για να ξεκινήσει θετικά έναν δύσκολο φθινόπωρο. Κι αυτό γιατί η δεύτερη αξιολόγηση η οποία αναμένεται με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ ενδέχεται να φέρουν νέα σκληρά μέτρα, πιθανώς και πρόωρες εκλογές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πώς οι συνθήκες έχουν ωριμάσει προκειμένου στο επικείμενο EuroWorking Group να εξεταστεί μία πρώτη δέσμη προτάσεων και μέτρων που μπορούν να ληφθούν βραχυπρόθεσμα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αυτή η δέσμη προτάσεων μπορεί να περιλαμβάνει από την διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα ή και την εξαγορά από τον ESM των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα από το ΔΝΤ με τα 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ή και ένα μέρος από τα κέρδη που είχαν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.

Δεν είναι ακόμη βέβαιο επίσης αν το ΔΝΤ θα παραμείνει ή πώς θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτός είναι και ένας μοχλός πίεσης προς τους Ευρωπαίους για να δεχθούν μία ελάφρυνση του χρέους, όπως επίσης και τα λάθη που παραδέχθηκε το ΔΝΤ και στην τελευταία του έκθεση.

Μέχρι στιγμής πάντως οι δανειστές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το αν και πότε τελικώς οι όποιες αποφάσεις για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα έχουν αντίκτυπο στα μέτρα του 2016 που έχουν συμφωνηθεί κατά τη δεύτερη αξιολόγηση ή, ενδεχομένως, να λειτουργήσουν απλώς ως ανάχωμα για τη λήψη και άλλων πρόσθετων μέτρων τον Οκτώβριο.

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πώς πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των κρατικών εσόδων τον Ιούλιο, που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Οι δανειστές, που δεν δείχνουν και ιδιαίτερα πρόθυμοι για συζητήσεις χωρίς στοιχεία επιμένουν σε πλήρη εφαρμογή των συμφωνημένων, τα οποία μάλιστα προειδοποιούν πως η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει.

Σε περίπτωση που εγκριθούν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στο EuroWorking Group της 29ης Αυγούστου, η κυβέρνηση ευελπιστεί να εγκριθούν εν συνεχεία και από το Eurogroup της 9 Σεπτεμβρίου ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή τους άμεσα και έτσι να δοθεί η δυνατότητα στην Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να ετοιμάσουν τις νέες εκθέσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ώστε να καταρτίσει η κυβέρνηση και το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2016-2020.

Να σημειωθεί, και αυτό δεν είναι καθ’ όλου τυχαίο, πώς ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει μία άτυπη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα παρουσία του Φρανσουά Ολάντ, του Ματέο Ρέντσι, του Μαριάνο Ραχόι, όπως των πρωθυπουργών της Πορτογαλίας και της Μάλτας, αλλά και του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Η Σύνοδος προγραμματίζεται για τις 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής του Eurogroup και πρωθυπουργός της χώρας θέλει να εξασφαλίσει την πολιτική στήριξη για να περάσουν κάποιες θετικές αποφάσεις για το χρέος. Επίσης εκτιμά πώς μπορεί να πιέσει έτσι ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς επιπλέον μέτρα. Ήδη αυτά που προβλέπονται είναι αρκετά, με τα εργασιακά να αποτελούν και το “μεγάλο αγκάθι”.

Στις 10 Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα έναρξης της διεξαγωγής της ΔΕΘ και ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε από τη Θεσσαλονίκη να δώσει ένα θετικό μήνυμα στον ελληνικό λαό μαζί με κάποια κοινωνικά μέτρα που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου θα εξαγγείλει. Έστω και αν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2014 έχει καταρριφθεί πλήρως από την μνημονιακή πολιτική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν πάντως και αυτός ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου δεν του βγεί, οι αποφάσεις δηλαδή για την ελάφρυνση του χρέους και το κοινό μέτωπο με τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν για την κυβέρνηση εν’ όψει της δεύτερης αξιολόγησης και όλα είναθ πιθανά. Ακόμη και το σενάριο προσφυγής στις κάλπες. Άλλωστε είναι κάτι το οποίο επεγεργάζεται το επιτελείο του ΑΛέξη Τσίπρα άσχετα και αν διαψεύδεται επισήμως. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.