Χρ. Δήμας: Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ

Χρ. Δήμας: Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ

Επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του ΕΣΠΑ, εξαπέλυσε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Χρίστος Δήμας.

Σε δήλωσή του, ο κ. Δήμας τονίζει πως «σε μία περίοδο που η ελληνική οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στην ύφεση και η αγορά βουλιάζει από την έλλειψη ρευστότητας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αποτύχει, όχι μόνο να αξιοποιήσει τους πόρους του ΕΣΠΑ, αλλά και να υλοποιήσει οποιοδήποτε νέο σχεδιασμό στο μεγαλύτερο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία”- ΕΠΑνΕΚ».

Ο τομεάρχης της ΝΔ παρουσιάζει «τρεις αλήθειες και ένα ψέμα», επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση απέτυχε να πιάσει τον στόχο του 7% στο ΕΠΑνΕΚ για το 2016, πετυχαίνοντας απορρόφηση μόλις 5,8% (270.400.000 ευρώ), δηλαδή, 17,1% κάτω από το, στόχο. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως από τα 270.400.000 ευρώ, η κυβέρνηση έχει “παρκάρει” τα 167.000.000 ευρώ σε τρία ταμεία (Εξοικονομώ, Επιχειρηματικότητας, Επιχειρηματικών Συμμετοχών), με τους πόρους να λιμνάζουν εκεί, δίχως να έχει προχωρήσει η αξιοποίηση τους. Συνεπώς, όπως αναφέρει, το πραγματικό ύψος των πόρων που έχει διοχετευθεί στην αγορά είναι 103.400.000 ευρώ, δηλαδή μόλις 3,69% των κονδυλίων που έχει στη διάθεση της η χώρα από το ΕΠΑνΕΚ.

Η «τρίτη αλήθεια», σύμφωνα με τον κ. Δήμα, είναι πως από τα 103.400.000 ευρώ κανένα δεν αντιστοιχεί σε νέο έργο. Καθώς όλα είναι έργα phasing από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2013. «Δεν έχουν καταφέρει να σχεδιάσουν ούτε ένα έργο για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, παρ’ ότι παρέλαβαν έτοιμο και ψηφισμένο το θεσμικό πλαίσιο αξιοποίησης του», σημειώνει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κ. Δήμας κατηγορεί την κυβέρνηση πως πανηγυρίζει για επίτευξη του στόχου απορρόφησης πόρων ύψους 1,61 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ μόλις τον περασμένο Νοέμβριο στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2017 (σελ. 85) ανέφερε ως ετήσιο στόχο τα 2,28 δισ. ευρώ. Συνεπώς, όπως τονίζει, είναι 29,3% κάτω του στόχου για το 2016. «Τη στιγμή που η ρευστότητα στην αγορά στενάζει και η ανεργία καλπάζει, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Η ανικανότητά της αποδεικνύεται, όχι μόνο από τη χαμηλή απορρόφηση, αλλά και από τον μηδενικό σχεδιασμό για νέα έργα», καταλήγει ο Τομεάρχης της ΝΔ, στη δήλωσή του.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.