«Μπρα-ντε-φερ» Κυβέρνησης και Δικαστικού Σώματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον ρόλο της Δικαιοσύνης

«Μπρα-ντε-φερ» Κυβέρνησης και Δικαστικού Σώματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον ρόλο της Δικαιοσύνης

Πληθώρα επιθέσεων φαίνεται πως εξαπολύει ο κ. Πολάκης κατά των δικαστών εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Εκείνοι το ερμηνεύουν από την πλευρά τους ως βαθιές αλλαγές στον χώρο της Δικαιοσύνης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός αποτελεί το προπέτασμα καπνού για να θολώσει την ατμόσφαιρα, αλλά και με λαϊκίστικο τρόπο να απαξιώσει τη Δικαιοσύνη και τους δικαστές. Αφού επιτευχθεί η ισοπέδωση της Δικαιοσύνης με συνεχείς επιθέσεις, τότε θα έρθει η κυβέρνηση με την αναθεώρηση του Συντάγματος να χτίσει στα μέτρα της μια «νέα υγιή και αντικειμενική Δικαιοσύνη».

Οι συνεχείς επιθέσεις κατά των δικαστών τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και του Αρείου Πάγου αποσκοπεί, σύμφωνα με τους δικαστές, αφενός στην υλοποίηση των έξωθεν εντολών των θεσμών και αφετέρου στις επιθυμίες του Μαξίμου για κατάργηση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη μεταστροφή του σε Συνταγματικό Δικαστήριο. Στο Συνταγματικό Δικαστήριο θα συμμετέχουν κατά κανόνα απόμαχοι καθηγητές των Νομικών Σχολών, συνταξιούχοι υψηλόβαθμοι δικαστές και εν ενεργεία δικαστές.

Οι διορισμοί θα γίνονται και πάλι από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ακόμη, στις κυβερνητικές προθέσεις περιλαμβάνεται η ταπείνωση του Αρείου Πάγου ούτως ώστε να λειτουργεί ως ένα «πολυμορφικό, ευέλικτο και πολυεπίπεδο» εφετειακού επιπέδου δικαστήριο με αυξημένες αρμοδιότητες. Η τύχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι καλύτερη. Οι κυβερνητικές σκέψεις για το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο δεν είναι καθόλου θετικές, καθώς δημιουργεί χρονοβόρα ελεγκτικά προβλήματα που δεν διευκολύνουν το κυβερνητικό έργο, ούτε συμβάλλουν στις επενδύσεις και την ανάπτυξη της χώρας. Εξάλλου, ανάλογο ελεγκτικό έργο έχει δημόσιος φορέας ο οποίος είναι και ευέλικτος.

Με άλλα λόγια, επιχειρείται ριζική αλλαγή του χάρτη της Δικαιοσύνης, ειδικά στα τρία μεγάλα δικαστήρια της χώρας, δηλαδή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στον Αρειο Πάγο και το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατ’ επιταγή των δανειστών και των επιθυμιών του Μαξίμου, όπως επισημαίνουν οι δικαστές.

Η τελική διάταξη του νέου χάρτη της Δικαιοσύνης δεν έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τώρα. Πάνω στο τραπέζι υπάρχουν διάφορα σχέδια και σκέψεις. Τελικός στόχος είναι να διαμορφωθεί η Δικαιοσύνη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να είναι όσο το δυνατόν απόλυτα ελέγξιμη, με περιορισμούς στη δυνατότητα ελέγχου της κρατικής εξουσίας (μη ακύρωση αποφάσεών της κ.λπ.), αλλά και με ταχύτητα και συνοπτικές διαδικασίες στην έκδοση των αποφάσεων. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης εξετάζεται και η αλλαγή του τρόπου ανάδειξης των διευθύνσεων των δικαστηρίων ώστε να υπάρχουν φίλτρα, περιορισμοί κ.λπ.

Ουσιαστικά έχει αναχθεί ο σχεδιασμός του νέου χάρτη της Δικαιοσύνης σε ένα παζλ. Αυτό το παζλ, κατά τους εμπνευστές του, θα πρέπει να είναι κατά τέτοιον τρόπο δομημένο ώστε όταν αφαιρείται ένα κομμάτι να μπορεί να λειτουργεί ο υπόλοιπος μηχανισμός είτε παρακάμπτοντας είτε αυτόματα αναπληρώνοντας, αλλά πάντα κάτω από ελέγξιμο προσωπικό και μηχανισμούς.

Οταν τον Αύγουστο του 2015 (23/8/2015) αποκαλυπτόταν ότι οι δανειστές ζητούσαν να καταργηθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας και στη θέση του να συσταθεί Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ παράλληλα έψαχναν, σε δεύτερο πλάνο, τρόπους κατάργησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τότε πολλοί έκαναν λόγο για δημοσιογραφικές υπερβολές. Ωστόσο, το προ δύο ετών δημοσίευμα δεν διαψεύστηκε ποτέ και δυστυχώς επανέρχεται στην επικαιρότητα.

Ο ρόλος του κ. Πολάκη

Οταν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσίευσε την ομόφωνη απόφασή της (1738/2017) με την οποία κρίθηκε ότι είναι πενταετής η φορολογική απαλλαγή (και κατά περίπτωση 10ετής και 15ετής) και ότι οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής είναι αντισυνταγματικές, αμέσως αντέδρασε ο κ. Πολάκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, έχοντας και απωθημένα με τη Δικαιοσύνη λόγω των διώξεων που έχει δεχτεί από την εποχή που ακόμη ήταν δήμαρχος Σφακίων, αλλά και των δικογραφιών που τον αφορούν και διαβιβάζονται στη Βουλή, εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος των συμβούλων της Επικρατείας.

Σε ανάρτησή του στο Facebook και σε έμμετρο λόγο έκανε επίθεση στους δικαστές του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δηλώνοντας ότι «προστατεύουν τους ληστές για χάρη των καναλαρχών», «αυτή δεν είναι Δικαιοσύνη και μάλιστα τυφλή, είναι η προστασία του κάθε νταβατζή» κ.λπ.

Η Ενωση των Δικαστών του ΣτΕ αντέδρασε εκδίδοντας μια σκληρή ανακοίνωση όπου υπογράμμιζε ότι «κρατικοί λειτουργοί και δημόσια πρόσωπα που ασκούν κριτική σε δικαστικές αποφάσεις επιβάλλεται να έχουν υποτυπώδη, έστω, γνώση των εξελίξεων στον νομικό πολιτισμό, διότι η αστοιχείωτη κριτική προσφέρει κακή υπηρεσία στον τόπο και τους πολίτες». Μετά από όλα αυτά, ο κ. Πολάκης βρέθηκε στην… αγκαλιά του πρωθυπουργού και έτυχε της απολύτου προστασίας και στήριξής του. Ο κ. Τσίπρας τόσο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας όσο και από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κάλυψε πλήρως τον αναπληρωτή υπουργό με ένα αραχνοΰφαντο πέπλο προστασίας, όπως ξέρουν και κάνουν μόνο στους γάμους στην Κρήτη. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια». Ετσι, ο κ. Πολάκης, έχοντας πλέον τη στήριξη του Μαξίμου, έκανε ένα ακόμη βήμα: μέσω πάλι του προφίλ του στο Facebook κατηγόρησε για μία ακόμη φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι «κουκουλώνει τη ληστεία της δεκαετίας του εκσυγχρονισμού, των Ολυμπιακών Αγώνων, των εξοπλισμών και του πάρτυ στην Υγεία».

Δεν πρόλαβαν να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις και ο κ. Πολάκης επανέρχεται με νέα εμπρηστική επίθεση σε βάρος των δικαστών μέσω του Facebook. Αυτή τη φορά όχι κατά των συμβούλων της Επικρατείας, αλλά των μελών του Αρείου Πάγου. Αφορμή για τη νέα επίθεση στάθηκε απόφαση του Εργατικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που ακολούθησε την πάγια νομολογία από το 1970. Η απόφαση αφορούσε τη μη καταβολή δεδουλευμένων από επιχειρήσεις και το κατά πόσο αυτό συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για «ταξική» και «πολιτική απόφαση» από την πλευρά των αρεοπαγιτών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν παραλείπει να επαναλάβει τη φράση του κ. Τσίπρα περί εμποδίων που θα ξεπεραστούν, χρησιμοποιώντας ενδεικτικά τη γνωστή παροιμία «το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι» και προσθέτοντας μάλιστα πολλά αποσιωπητικά.

Το «αστοιχείωτη κριτική» που απέδωσαν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας στον κ. Πολάκη είναι πολύ επιεικές, επισημαίνουν αρεοπαγίτες που δέχτηκαν τα πυρά του. Οι τελευταίοι έλεγαν με χαμόγελο κάτω από τα μουστάκια τους ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου που «ανακάλυψε» τώρα ο κ. Πολάκης για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων και τη βλαπτική μεταβολή των εργασιακών όρων ισχύει από τότε που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ήταν 5 ετών. Και εξηγούν: το 1970 ήταν η πρώτη απόφαση που βγήκε και είχε το ίδιο ακριβώς σκεπτικό και «διά ταύτα» με αυτή που επικαλείται τώρα ο κ. Πολάκης. Εδώ και 47 χρόνια ακολουθείται η ίδια νομολογία στον Αρειο Πάγο. Και εν πάση περιπτώσει, προσθέτουν και διερωτώνται οι δικαστές, στα δυόμισι χρόνια που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας γιατί δεν άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο με μια απλή τροπολογία έτσι ώστε η μη πληρωμή του μισθού να αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και πέρα.

Αντιδράσεις ΔΣΑ και ΕΔΕ

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων περιλαμβάνονται και ανακοινώσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) και της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ). Οι δικηγόροι αποδίδουν δυσανεξία έναντι της νομιμότητας στην κυβέρνηση, ενώ η ΕΔΕ εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο όργανα της Πολιτείας προσεγγίζουν ζητήματα απονομής της Δικαιοσύνης. Ακόμη επισημαίνει ότι «η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως ‘‘θεσμικού εμποδίου’’ είναι άκρως επικίνδυνη λογική, που τελικά συμβάλλει καθοριστικά στην αμφισβήτηση του κράτους δικαίου».

Δεν κρατιούνται πλέον η αγανάκτηση και η οργή των δικαστών και των εισαγγελέων για την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά του κ. Πολάκη, αλλά και για την προκλητική κάλυψη που του παρέχει ο πρωθυπουργός, ανεβάζοντας έτσι στο κόκκινο τις σχέσεις δικαστών και κυβέρνησης, τη στιγμή που σημαντικές υποθέσεις -κατά κανόνα οικονομικής φύσεως- είναι στα χέρια εισαγγελέων και δικαστών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το κακό, λένε οι δικαστές, είναι ότι το Μαξίμου και η πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών και προσπαθούν με λογικές παιδικής χαράς να μεταφέρουν και να επιρρίψουν όλες τις ευθύνες στα κόμματα της αντιπολίτευσης, παραβλέποντας ότι η δική τους επιχειρηματολογία είναι αυτή της κλίμακας 1 του IQ. Οι Ενώσεις, γνωρίζοντας εκ των έσω τα πράγματα, αφού αποκλείουν το ενδεχόμενο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου να παρέμβει αυτεπάγγελτα στο θέμα αυτό και θεωρούν μάταιο να ζητήσουν να δουν τον πρωθυπουργό, επικαλούμενες τη λαϊκή ρύση «στου κουφού την πόρτα όσο θες βρόντα», αναζητούν λύσεις που μπορούν να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Πάντως, οι δικαστές είναι σε ετοιμότητα παρά το γεγονός ότι τα δικαστήρια είναι σε περίοδο θερινών διακοπών και ετοιμάζονται ήδη για επιστράτευση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.