Παυλόπουλος: «Όσο συνεχίζει αυτή την τακτική η ΠΓΔΜ είναι αντίθετη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο»

Παυλόπουλος: «Όσο συνεχίζει αυτή την τακτική η ΠΓΔΜ είναι αντίθετη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε την εθνική νεανίδων χάντμπολ και συνεχάρη τις παίκτριες για την απόφαση να μην αγωνιστούν απέναντι στην αντίστοιχη ομάδα της ΠΓΔΜ, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα Σκόπια, λόγω της χρήσης του ονόματος “Macedonia” στις φανέλες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδέχτηκε την εθνική νεανίδων χάντμπολ και τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδας (ΟΧΕ) για να τούς συγχαρεί για την απόφαση να μην αγωνιστούν απέναντι στην αντίστοιχη ομάδα της ΠΓΔΜ, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα Σκόπια, λόγω της χρήσης του ονόματος “Macedonia” στις φανέλες, αλλά και στο γήπεδο της οικοδέσποινας της διοργάνωσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην ΠΓΔΜ, στην ομιλία του προς τις νεαρές αθλήτριες του χάντμπολ κα την ηγεσία της ΟΧΕ. «Θέλω με την ευκαιρία αυτή να τονίσω προς στη γειτονική χώρα, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ότι όσο συνεχίζει αυτή την τακτική, που όπως είπα είναι αντίθετη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, λόγω του αλυτρωτισμού που αποπνέει, η ίδια υπονομεύει την ευρωπαϊκή της πορεία», υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Αναλυτικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ! Και θέλω δημόσια να εξηγήσω για ποιο λόγο έγινε αυτή η πρόσκληση. Να θυμάστε ότι η στάση σας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το οποίο διεξήχθη στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ήταν μια στάση συνέπειας και ευθύνης. Όχι μόνο απέναντι στην πατρίδα μας, αλλά απέναντι στο αθλητικό ιδεώδες, απέναντι στο αθλητικό πνεύμα. Γιατί το ξέρετε, άλλωστε, δεν χρειάζεται να το εξηγήσω εγώ: Το γνήσιο αθλητικό πνεύμα, το γνήσιο αθλητικό ιδεώδες δεν συμβιβάζεται, με χονδροειδείς παραχαράξεις της ιστορίας, οι οποίες μάλιστα εκδηλώνουν τάσεις αλυτρωτισμού, προσβάλλουν ακόμη και αυτό, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό που κάνατε, λοιπόν σας τιμά γιατί υπερασπιστήκατε και την πατρίδα μας, αλλά και τον αθλητισμό. Και μάλιστα από μια χώρα που γέννησε το Ολυμπιακό ιδεώδες, το οποίο είναι σύμφυτο με την ιστορική αλήθεια και με την ειρήνη. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να τονίσω προς τη γειτονική χώρα, την ΠΓΔΜ ότι όσο συνεχίζει αυτή την τακτική, που όπως είπα είναι αντίθετη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, λόγω του αλυτρωτισμού που αποπνέει, η ίδια υπονομεύει την ευρωπαϊκή της πορεία. Και είναι υπεύθυνη και γι’ αυτό στο λαό αυτής της χώρας. Συγχαρητήρια θερμά! Συνεχίστε έτσι! Και να θυμάστε ότι είχατε ελπίδες, σχεδόν βεβαιότατα, για ένα μετάλλιο, και για το χρυσό. Προτιμήσατε, όμως, να μείνετε συνεπείς. Αυτό είναι το μεγαλείο του αθλητισμού, αυτό σας διακρίνει και γι’ αυτό είστε ένα παράδειγμα για τη γενιά σας. Σας ευχαριστώ που είστε εδώ. Καλή συνέχεια και για τα υπόλοιπα που πρέπει να κάνετε για τη ζωή σας».

Παρών ήταν και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος συνεχάρη επίσης με τη σειρά του, τη διοικητική ηγεσία της ΟΧΕ, το τεχνικό τιμ και τις αθλήτριες της εθνικής νεανίδων χάντομπολ για τη στάση του αυτή απέναντι στις προκλήσεις της γειτονικής χώρας. Ο υφυπουργός Αθλητισμού χαρακτήρισε θαρραλέα τη στάση των κοριτσιών λέγοντάς τους πως δεν μετρούν μόνο τα μετάλλια, ενώ σχετικά με τη στάση από πλευράς της διοργανώτριας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στα Σκόπια τόνισε: «Δεν ζητάμε παράλογα πράγματα, απλά ζητάμε να τηρηθούν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρόεδρος της ΟΧΕ, Κωνσταντίνος Γκαντής, επισήμανε: «Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Υπουργέ, είναι τιμή μεγάλη για εμάς, για τα κορίτσια της εθνικής νεανίδων που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό και αναγκάστηκαν για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε να αποχωρήσουν. Είναι τιμή για εμάς που μας καλείτε και επιβραβεύετε τη στάση της εθνικής νεανίδων του χάντμπολ. Θέλω να σας εκμυστηρευτώ ότι όταν λήφθηκε αυτή η απόφαση λήφθηκε μετά από συζήτηση και ενημέρωση που έγινε στα κορίτσια της εθνικής. Πέρασε από το μυαλό μου ότι ίσως ήμασταν μόνοι μας σε αυτό. Τελικά, δεν ήμασταν μόνοι μας. Η Πολιτεία ήταν αρωγός μας σε αυτό και όπως είπαμε και στο σκεπτικό της επιστολής μας προς όλα τα κράτη μέλη του χάντμπολ της Ευρώπης, η ελληνική υπερηφάνεια δεν μπαίνει σε ζυγαριά και δεν κάνει εκπτώσεις. Ούτε η κουλτούρα μας, ούτε η παιδεία μας. Προπάντων η αθλητική μας παιδεία και το Ολυμπιακό Πνεύμα που πρέπει να διακατέχει κάθε αθλήτρια, ειδικά αυτά τα νέα κορίτσια πρέπει να είναι οδηγός μας. Προσπαθήσαμε να αγωνιστούμε, ειδικά η στάση που κράτησε η εθνική της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν μας το επέτρεψε. Επί πολλά χρόνια παίζουμε σε αυτή τη χώρα. Επί πολλά χρόνια χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, μπορούσαμε και συνυπήρχαμε, σε επίσημες και φιλικές διοργανώσεις. Είναι η πρώτη φορά που συμπεριφέρονται με τόση επιθετικότητα, δεν είχαμε άλλο δρόμο παρά την αποχώρηση. Σας ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνατε και για την επιβράβευση της στάσης της ομάδας μας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.