ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

ΕΟΠΥΥ: Βαρύτατες κυρώσεις σε παρατυπίες στη συνταγογράφηση

ΕΟΠΥΥ: Βαρύτατες κυρώσεις σε παρατυπίες στη συνταγογράφηση

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ, υπενθυμίζει τους κανόνες συνταγογράφησης στους γιατρούς ολόκληρης της χώρας, εγκαλώντας τους προς συμμόρφωση, κάνοντας λόγο για την επιβολή βαρύτατων κυρώσεων.

Η εγκύκλιος που υπογράφει ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Σωτήρης Μπερσίμης, έρχεται προφανώς σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη -1,945 δισ. ευρώ είναι η κλειστή προϋπολογισθείσα δαπάνη για τους ασφαλισμένους- που κινείται μόνο ανοδικά. Η υπέρβαση εκτιμάται για το 2017 σε 450 εκατ. ευρώ.

Η Διοίκηση του Οργανισμού εφιστά την προσοχή των γιατρών σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση τονίζοντας τους ότι πρέπει να συνταγογραφούν φάρμακα βάσει δραστικής ουσίας και όχι χρησιμοποιώντας την εμπορική ονομασία.

Στο πλαίσιο αυτό τους υπενθυμίζει πως απαγορεύεται η αναγραφή προτεινόμενου εμπορικού φαρμάκου στο πεδίο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «σχόλια» ή «Οδηγία». Υπενθυμίζει, ταυτόχρονα, πως οι εξαιρέσεις από αυτό τον κανόνα αφορούν μόνο πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών ή φαρμάκων και σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να ξεπεράσουν το 15% των συνολικών συνταγών που γράφει κάθε γιατρός.

Ακόμη, ο ΕΟΠΥΥ ζητεί από τους γιατρούς να μην συνταγογραφούν φάρμακα πέραν των 30 ημερών (εξαιρούνται οι επαναλαμβανόμενες συνταγές) ή εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας, καθώς και να μην κατευθύνουν τους ασφαλισμένους σε συγκεκριμένα φαρμακεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η διαπίστωση παραβάσεων κατά την έκδοση συνταγών όπου δεν τηρούνται οι κείμενες διατάξεις, επισύρει κυρώσεις» καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.