ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αναζητείται επειγόντως μοντέλο διακυβέρνησης…

Αναζητείται επειγόντως μοντέλο διακυβέρνησης…

Εκτός από τη οικονομική και δημοσιονομική προσαρμογή, η χώρα βιώνει πλέον την προσαρμογή και σε πολιτικό επίπεδο και ειδικότερα σε αυτό που ονομάζουμε μοντέλο διακυβέρνησης.

Η προσαρμογή αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι έχουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη στήριξη τριών κομμάτων, ωστόσο από κει που πολλοί πίστευαν ότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων με πιο συλλογικό, πιο δημοκρατικό και πιο ίσως αποκεντρωμένο τρόπο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, προκαλώντας ήδη την δυσαρέσκεια των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Γα του λόγου το αληθές αξίζει να σημειώσουμε:

-Το Υπουργικό Συμβούλιο έχε συνεδριάσει μόνο δύο φορές, η πρώτη ήταν η πανηγυρική αμέσως μετά τα συγκρότηση της κυβέρνησης και η δεύτερη στις 31 Αυγούστου μετά τις επαφές του πρωθυπουργού με τους ευρωπαίους εταίρους και ενόψει τω αποφάσεων για το πακέτο μέτρων των 11,5 δις. ευρώ τότε

-Οι συναντήσεις τω 3 αρχηγών έχουν υποκαταστήσει τη κυβερνητική λειτουργίας, αν και τα τελευταίο διάστημα έχουν αραιώσει κι αυτές

-Η Βουλή ουσιαστικά βρίσκεται σε αγρανάπαυση καθώς έχει νομοθετήσει μόνο ένα νόμο, αυτό για τις αλλαγές στο νόμο Διαμαντοπούλου καθώς επίσης πριν από λίγες το Μεσοπρόθεσμο και τον Προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση φαίνεται να προτιμά το μοντέλο των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου μάλιστα με… τροπολογίες μέσα σε αυτές και των Υπουργικών Αποφάσεων

-Η πάλαι ποτέ καθιερωμένη καθημερινή επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έχει καταργηθεί και τυπικά

Τα ερωτήματα που απασχολούν τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και τους άλλους δύο αρχηγούς των κομμάτων για τον επικείμενο ανασχηματισμό είναι:

θα είναι πιο πολιτική ή πιο τεχνοκρατική η κυβέρνηση;

– θα είναι ή δεν θα είναι αντιπρόεδροι Βενιζέλος και Κουβέλης;

– τι θα γίνει με τα στελέχη της κυβέρνησης που στηρίζονται απο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ (Μανιτάκης, Ρουπακιώτης, Τσαυτάρης κλπ);

Η περίπτωση Ρουπακιώτη αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου όχι μόνο όσον αφορά την ουσία της ασκούμενης πολιτικής αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, καθώς ανέδειξε τις «αποστάσεις» που χωρίζουν το Μέγαρο Μαξίμου από τους υπουργούς, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ένα αυστηρά πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο και μάλιστα μονοκομματικής κυβέρνησης.

Στην επικείμενη σύσκεψη των τριών αρχηγών ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης αναμένεται να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα λειτουργίας της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αρκεί μόνο ένας ανασχηματισμός προσώπων καθώς χρειάζεται ριζική αναθεώρηση του τρόπου και του μοντέλου διακυβέρνησης στη βάση ενδεχομένως και μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας των τριών αρχηγών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.