Τελευταίο αντίο στον Δ. Σιούφα – Συντετριμμένος ο Κ. Καραμανλής (φωτο)

Τελευταίο αντίο στον Δ. Σιούφα – Συντετριμμένος ο Κ. Καραμανλής (φωτο)

Με λόγια που έβγαιναν από την καρδιά τους αποχαιρέτισαν σήμερα τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα πολιτικοί από όλο το φάσμα.

Συγκλονισμένος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής τον οποίο συνέδεε βαθιά φιλία με τον Δημήτρη Σιούφα.

Στον επικήδειο που εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αποχαιρέτησε τον πραγματικό άνθρωπο, τον ευπατρίδη πολιτικό και τον ειλικρινή φίλο.

Όπως ανέφερε, «ο Δημήτρης Σιούφας έζησε ως πραγματικός άνθρωπος στον αγώνα του για την επί γης καταξίωσή του. Με ταπεινή καταγωγή, γόνος μίας φτωχής και έντιμης οικογένειας που έκλεινε μέσα της, ως “πολύτιμο λίθο”, την Ελλάδα, έζησε τα πρώτα του χρόνια στον Ελληνόπυργο της Καρδίτσας. Σπούδασε, εργάσθηκε, πολιτεύθηκε, ανήλθε στα ύψιστα αξιώματα, αλλά ούτε έχασε την ανθρωπιά του ούτε ξέχασε. Τήρησε στο ακέραιο τις αρχές του και πριν απ’ όλα υπερασπίσθηκε, με κάθε μέσο, την Ελλάδα, ενώ, παράλληλα, έμεινε πάντα άνθρωπος. Δηλαδή πιστός θιασώτης του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, ιδίως δε της κοινωνικής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν ήταν μόνο η φιλία που τον έδενε με τον συνάνθρωπο. Ήταν η αγάπη, η ειλικρινής αγάπη, για τον συνάνθρωπο. Η καρδιά του ήταν πάντα ένα “ανοιχτό βιβλίο”, που ο καθένας μπορούσε να το διαβάσει, ακόμη, δε, περισσότερο να το δανειστεί».

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τα ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά του εκλιπόντος σημειώνοντας: «Διήνυσε, αξιοκρατικά, ένα υποδειγματικό Cursus Honorum, έχοντας προηγουμένως εργασθεί και καταξιωθεί, επαγγελματικώς και κοινωνικώς, γεγονός που τον καθιστά υπόδειγμα για κάθε νέο πολιτικό. Το υπόδειγμα αυτό γίνεται ακόμη περισσότερο εμβληματικό, αν αναλογισθούμε ότι ο Δημήτρης Σιούφας έμεινε πιστός, ως το τέλος, στην παράταξη που τον ανέδειξε και την οποία υπηρέτησε, στη Νέα Δημοκρατία».

Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στην κομματική και πολιτική διαδρομή του.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τον προσωπικό φίλο του Δημήτρη Σιούφα και τόνισε: «Δημήτρη, θα μου λείψει πολύ -ήδη μου λείπει- η παρουσία σου και, κυρίως, η αμέριστη συμπαράστασή σου και οι πολύτιμες συμβουλές σου ως προς την άσκηση των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ιδίως αναφορικά με την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της αρραγούς ενότητας του λαού μας και του έθνους μας, σε κρίσιμους καιρούς και για την επίτευξη των ιστορικών εθνικών μας στόχων».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τον Δημήτρη Σιούφα «ακριβό φίλο, αγωνιστή της παράταξης και υπόδειγμα πολιτικού ανδρός» και σημείωσε ότι τον γνώρισε το 2004, όταν ο ίδιος ήταν νέος πολιτικός και ο εκλιπών εκπρόσωπος της μεταπολιτευτικής γενιάς που ενσάρκωνε τον αυτοδημιούργητο Έλληνα και πολιτικό.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο Δημήτρης Σιούφας ήταν και είναι το σύμβολο της ατομικής προσπάθειας και της προόδου, καθώς και το σύμβολο κοινοβουλευτικής συνέπειας, προσθέτοντας ότι δίδαξε κοινοβουλευτικό και πολιτικό ήθος. Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε και για το υπουργικό έργο του. υπενθυμίζοντας τον «Νόμο Σιούφα», ο οποίος, όπως είπε, έδειξε πόσο πρωτοπόρος ήταν.

Ο αντιπεριφεριάρχης Καρδίτσας, Βασίλης Τσάκας, αποχαιρέτησε τον ευπατρίδη πολιτικό και τον πατριώτη ο οποίος, όπως τόνισε, ξεκίνησε από ένα μικρό χωριό της Καρδίτσας και έφτασε στα ανώτατα αξιώματα.

Στην νεκρώσιμη ακολουθία, μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών»: ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρών πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα-Ψαρούδα-Μπενάκη, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, οι αντιπρόεδροι της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Θεόδωρος Φορτσάκης, η Νίκη Κεραμέως, ο Κώστας Σκρέκας, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αχιλλέας Καραμανλής, ο Κώστας Λαλιώτης, ο γραμματέας ΠΕ της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, η Λούκα Κατσέλη, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, η Λίζα Έβερτ και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.