ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Δεδομένα και σενάρια για την εξέλιξη της υπόθεσης “λίστα Λαγκάρντ”

Δεδομένα και σενάρια για την εξέλιξη της υπόθεσης “λίστα Λαγκάρντ”

Εβδομάδα καθοριστικών εξελίξεων σε πολιτικό αλλά και δικαστικό επίπεδο γύρω από τη διερεύνηση του πολύκροτου σκανδάλου με τη λίστα Λαγκάρντ είναι αυτή που ξεκινά σήμερα.

Στο πολιτικό πεδίο, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι σφοδρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αντιπαραθέσεις που θα κορυφωθούν την Πέμπτη με τις τρεις προτάσεις κατηγορίας, οι οποίες θα τεθούν σε κοινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για να ακολουθήσει η κρίσιμη μυστική ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Με μόνο κοινό σημείο την παραπομπή στην Προανακριτική του πρωταγωνιστή του σκανδάλου, πρώην υπουργού κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου (που αναμένεται να γίνει με ψήφους ρεκόρ), οι παρατάξεις της Βουλής διαφωνούν ακόμη και ως προς την διαδικασία με την οποία θα ληφθεί απόφαση επί των τριών διαφορετικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί: της τρικομματικής κυβερνητικής συνεργασίας που εγκαλεί μόνον τον κ. Παπακωνσταντίνου, του ΣΥΡΙΖΑ που προσθέτει και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και της σύμπραξης Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής που εισηγείται να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες και για τους πρώην πρωθυπουργούς κυρίους Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.

«Κόντρα» και για τις κάλπες

Το προεδρείο της Βουλής, επικαλούμενο το γεγονός ότι ο Κανονισμός του Σώματος δεν περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία που ακολουθείται όταν υπάρχουν περισσότερες της μιας προτάσεις που δεν συμφωνούν στα πρόσωπα που προτείνεται να παραπεμφθούν, δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και έχει ζητήσει από τα κόμματα να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Δύο, ωστόσο, είναι τα επικρατέστερα σενάρια:

*Το πρώτο σενάριο, που υποστηρίζεται από συνεργάτες του πρωθυπουργού, προβλέπει να στηθούν τρεις κάλπες, μια για κάθε πρόταση κατηγορίας και οι βουλευτές να τοποθετούνται για κάθε μια από αυτές. Η εκδοχή αυτή, ωστόσο, προκαλεί την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν ότι γίνεται σκοπίμως για να υπερτερήσει η κυβερνητική πρόταση και να απορριφθούν οι υπόλοιπες. Επισημαίνουν επίσης τον κίνδυνο «γελοιοποίησης» της όλης διαδικασίας, αφού, εφόσον υπάρξουν διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι δυνατόν ή να μην εγκριθεί καμία πρόταση, εφόσον δεν συγκεντρώσει καμία 151 ψήφους ή, αντιθέτως, να περάσουν και οι τρεις προτάσεις, με περισσότερες από 151 ψήφους, αφού κάθε βουλευτής θα μπορεί να ψηφίζει «ναι» ή «όχι» και στις τρεις κάλπες.

*Το δεύτερο σενάριο, που είναι μάλλον πιο κοντά στην πραγματικότητα, αλλά και τη συνταγματική λογική, είναι να στηθούν τέσσερις κάλπες, μια για κάθε πρόσωπο για το οποίο προτείνεται παραπομπή και οι βουλευτές να ψηφίζουν «ναι» ή «όχι» είτε μόνον για την παραπομπή ή μη ενεός εκάστου, είτε και για τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται να ασκηθεί δίωξη.

Επιμένει ο κ. Διώτης

Παράλληλα, πάντως, με τις άγονες, όπως προδιαγράφονται κομματικές αντιπαραθέσεις, στο δικαστικό πεδίο, οι οικονομικοί εισαγγελείς κύριοι Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης συνεχίζουν τη γόνιμη, όπως αποδεικνύεται από τις μέχρι τώρα εξελίξεις, έρευνα τους για να ανασυνθέσουν το πολύπλοκο πάζλ με τη διαδρομή της λίστας των μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης από τη στιγμή που αυτή παραδόθηκε στον κ. Παπακωνσταντίνου μέχρι που διαπιστώθηκε η εξαφάνιση και η αλλοίωση του περιεχομένου της.

Η ολοκλήρωση της έρευνας οδεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, προς το τέλος της και πρόθεση των οικονομικών εισαγγελέων είναι να στείλουν συμπληρωματική δικογραφία στη Βουλή πριν από τη συζήτηση της Πέμπτης.

Μέχρι τότε αναμένεται να έχει δώσει νέα κατάθεση και ο πρώην επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ. Ιωάννης Διώτης, ο οποίος, κατά πληροφορίες, φέρεται να επιμένει στους αρχικούς του ισχυρισμούς ότι δεν κράτησε αντίγραφο της λίστας και στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσει να γίνει ειδική πραγματογνωμοσύνη στο περιβόητο «στικάκι» που τον κατέστησε ύποπτο για αντιγραφή και «διαρροή», όταν προέκυψε ότι η ημερομηνία δημιουργίας του (8/7/2011) συμπίπτει με την περίοδο που βρισκόταν στην κατοχή του και δεν είχε παραδοθεί ακόμη στον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.