«Θρίλερ» η υπόθεση Novartis: Πιθανότητα η άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων – Φυγή από τη χώρα φοβάται η ΕΛΑΣ

«Θρίλερ»  η υπόθεση Novartis: Πιθανότητα η άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων – Φυγή από τη χώρα φοβάται η ΕΛΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της πλειοψηφία της προανακριτικής (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ίσως Ελληνική Λύση) προσανατολίζονται να ζητήσουν την άρση του καθεστώτος του προστατευόμενου μάρτυρα στους Σαράφη και Κελέση κάτι που θα αποφασιστεί πιθανότατα στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής. Με άλλα λόγια, προσανατολίζοντα – μετά τα όσα συνέβησαν και σήμερα – να υιοθετήσουν την άποψη του ΚΚΕ που από την αρχή μιλούσε για φιάσκο, ζητώντας να αρθεί η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα από τους «Σαράφη» και «Κελέση».

Φυσικά το αν θα γίνει αποδεκτό το αίτημα δεν είναι στο χέρι της προανακριτικής αλλά στην διακριτική ευχέρεια της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όπως διευκρίνιζαν νωρίτερα κύκλοι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Μία από τις σκέψεις που υπήρξαν επίσης ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής, τις προηγούμενες ημέρες, ήταν να κληθούν οι «Σαράφης» και «Κελέση» να καταθέσουν με τις συνθήκες που επιθυμούν, δηλαδή αλλοίωση χαρακτηριστικών του προσώπου και της φωνής τους, αλλά κατ’ αντιπαράσταση με μάρτυρες που έχουν ήδη καταθέσει για την υπόθεση.

ΕΛΑΣ: Μπορεί και να έφυγαν εκτός Ελλάδος, δεν έχουν απαγόρευση εξόδου
Τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, αναμένοντας σήμερα στην ΓΑΔΑ την μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση» για την οποία εκδόθηκε εντολή βίαιης προσαγωγής αλλά δεν βρέθηκε, διερωτήθηκαν αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες μπορούν να φύγουν από τη χώρα.

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι φυσικά και μπορούν να φύγουν στο εξωτερικό και οι δύο, καθώς δεν τους έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Μάλιστα, μπορούν να το κάνουν με τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητας τους εφόσον δεν υπάρχουν διωκτικά έγγραφα που τους επιβάλλουν τον όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

ΕΛΑΣ: Δεν είναι στις αρμοδιότητές μας η φύλαξη των μαρτύρων
Νωρίτερα, με αφορμή τον θόρυβο για την εξαφάνιση των δύο μαρτύρων που δεν εμφανίστηκαν για να καταθέσουν στην ειδική επιτροπή της Βουλής, σε ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ είχε διευκρινιστεί ότι δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Αστυνομίας η φύλαξη ή παρακολούθηση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρεται ότι από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Επίσης, διευκρινίζεται ότι, «σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους».

Και στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων. Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

Πρόεδρος προανακριτικής Novartis: «Η μη εμφάνιση των μαρτύρων ενισχύει τις ενδείξεις εγκλημάτων»
«Η μη εμφάνιση των μαρτύρων ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε», δήλωσε εξερχόμενος της ΓΑΔΑ, ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής, Γιάννης Μπούγας.

«Όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, ο οποίος αποχώρησε λίγο μετά τις 6.30 από τη ΓΑΔΑ, μαζί με τον εισηγητή της ΝΔ, Θανάση Πλεύρη.

«Η μη εμφάνιση των μαρτύρων όχι απλώς δεν αποδυναμώνει, αντίθετα ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος ενημέρωσε ότι και σήμερα η αντιπροσωπεία της προανακρτικής βρέθηκε ενώπιον της άρνησης και της δεύτερης κηδευθείσας μάρτυρος να εξεταστεί ενώπιον τους.

«Αυτό συνέβη και χθες» είπε και επισήμανε ότι η μόνη αρμόδια για την επικοινωνία με τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, είναι η Διεύθυνση Προστασίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Η επιτροπή απευθύνθηκε στον αρμόδιο υπάλληλο, αφού εξέδωσε ένταλμα βίαιης προσαγωγής, και του ζήτησε, όπως και χθες, την άμεση εκτέλεση του εντάλματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.