ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

«Πιθανολογεί» ο «Μάξιμος Σαράφης» την εμπλοκή Α.Σαμαρά, Α.Γεωργιάδη κ.λπ. για Novartis αλλά χωρίς στοιχεία (upd)

«Πιθανολογεί» ο «Μάξιμος Σαράφης» την εμπλοκή Α.Σαμαρά, Α.Γεωργιάδη κ.λπ. για Novartis  αλλά χωρίς στοιχεία (upd)

O προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» ο οποίος κατέθεσε στην προανακριτική της Novartis, “πιθανολόγησε” την εμπλοκή των Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιάννη Στουρνάρα, αλλά χωρίς να έχει στοιχεία όπως είπε.

«Δεν γνωρίζω τίποτα για πολιτικά πρόσωπα, είναι πιθανολογήσεις όλα όσα έλεγα» φέρεται να είπε σύμφωνα με τις πηγές της Επιτροπής.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» χαρακτηρίζει ως «πιθανολόγησεις» τα όσα είπε για πολιτικά πρόσωπα καθώς ομολόγησε ότι «δεν έχει κανένα στοιχείο για το ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς»

Για τον Αντώνη Σαμαρά ξεκαθάρισε: «Δεν έχω κανένα απολύτως στοιχείο. Σας είπα είναι πιθανολόγηση». Παράλληλα εξαίρεσε από όλη την υπόθεση Novartis τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Γιάννη Στουρνάρα. Ενώ για τον Αδωνι Γεωργιαδη είπε πως «πέρα από τυχόν εύνοια κατά την εκτίμησή του δεν έχει κανένα στοιχείο για χρηματισμό του.

Οσο για το έγγραφο ότι ήταν μάρτυρας και στο FBI υποστήριξε ότι είναι ανακριβές. Επίσης, ο «Μάξιμος Σαράφης» δεν δέχεται να εξεταστεί με κανέναν κατ’ αντιπαράσταση.

Επίσης ανέφερε, κατά τις ίδιες πηγές ότι για τον Γ. Μανιαδάκη ο ίδιος κατέθεσε ήδη από τις αρχές Γενάρη ότι είχε εμπλοκή αλλά πως η Τουλουπάκη δεν το κατέγραψε ως γεγονός γιατί – όπως είπε στον «Σαράφη» «δεν ήθελε να τον εμπλέξει». «Από τον Ιανουάριο του 2018 είχα πει στην Τουλουπάκη για Μανιαδάκη αλλά μου είπε “αστον για μετά”» φέρεται να κατέθεσε.

Ωστόσο, από την πλευρά τους μέλη της προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν πως «Ο Σαράφης επιβεβαιώνει όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς».

«Δίνει στοιχεία πως είχε στηθεί το σκάνδαλο. Για τον λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό και για όλες τις εταιρείες πλυντήριο καθώς και πως γινόταν το ξέπλυμα μέσω διαφημιστικών» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι ανέφερε για «σχέσεις υπουργού Υγείας με υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας και μέσω μέιλ έφτιαχναν τις τιμές».

Μεταξύ άλλων, διημείφθησαν οι ακόλουθοι διάλογοι:

Σπ. Λάππας: Έφταναν χρήματα στον Άδωνι Γεωργιάδη; Το λέτε αυτό στην κατάθεσή σας.

Μ. Σαράφης: Και για τον Λοβέρδο και για τον Γεωργιάδη είπα ότι πιθανολογώ. Δεν ξέρω αν έφταναν. Αυτό είπα και στην κ. Τουλουπάκη.

Γ. Μπούγας: Στην κατάθεσή σας είχατε συνδέσει τον κ. Λιντζέρη με τον κ. Βενιζέλο. Τώρα τον συνδέετε με άλλα πρόσωπα. Τότε λέγατε ότι ήταν «ταμίας» του Βενιζέλου.

Μ. Σαράφης: Εμένα ρωτάτε;

Γ. Μπούγας: Ε, ναι. Εσάς. Ποιον να ρωτήσω.

Μ. Σαράφης: Κοιτάξτε, στην αγορά κυκλοφορούσε αυτή η φήμη. Εγώ τη φήμη είπα. Τα άλλα είναι θέμα της εισαγγελέως.

Β. Κεγκέρογλου: Κατάλαβα καλά ότι είπατε σήμερα πως δεν γνωρίζετε κανέναν Έλληνα πολιτικό στον οποίο κατέληξαν χρήματα;

Μ. Σαράφης: Το καταλάβατε πολύ καλά.

Β. Κεγκέρογλου: Να δούμε τι ξέρετε για το Gilenya;

Μ. Σαράφης: Ήταν νέο φάρμακο.

Β. Κεγκέρογλου: Μήπως ήταν νέο μέθοδος; Τι γινόταν πριν;

Μ. Σαράφης: Πριν χρειαζόταν εισαγωγή σε νοσοκομείο για τον ασθενή και μία ή δύο διανυκτερεύσεις.

Β. Κεγκέρογλου: Άρα, δεν είναι νέο φάρμακο.

Μ. Σαράφης: Σωστά. Ήταν νέα μέθοδος.

Επίσης, ο «Σαράφης» φέρεται να αναίρεσε όσα είχε πει στο παρελθόν, περί λήψης χρημάτων του Νίκου Μανιαδάκη με στόχο να τα δίνει στον Ανδρέα Λοβέρδο, υποστηρίζοντας σήμερα: «Ξέρω ότι ο Ν. Μανιαδάκης έπαιρνε χρήματα, αλλά δεν ξέρω αν τα πήρε ο Λοβέρδος».

Είναι σαφές ότι ο μάρτυρας επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από την σκευωρία Novartis, επιδιώκοντας παράλληλα να απομονώσει τις όποιες ευθύνες στο πρόσωπο της εισαγγελέως Διαφθοράς.

Η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα. Καταθέτει με αλλοιωμένη φωνή, ενώ πριν μπει στον ειδικό χώρο της εξέτασης αποχωρίστηκε το κινητό του τηλέφωνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο προστατευόμενος μάρτυρας “Μάξιμος Σαράφη” βρίσκεται στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ στο ειδικό δωμάτιο που έχει εγκατεστημένα τα ηλεκτρονικά μέσα καταγραφής και μετάδοσης εικόνας και ήχου.

Τα μέλη του κλιμακίου της επιτροπής βρίσκονται στον 14ο όροφο του ίδιου κτηρίου σε αίθουσα συνεδριάσεων όπου και θα έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν με τον μάρτυρα μέσω του συστήματος μεταφοράς ήχου. Για την διαδικασία χρησιμοποιείται εφαρμογή αλλοίωσης της φωνής του μάρτυρα.

Η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» συνεχιζόταν έως αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άγνωστο παραμένει πότε θα καταθέσει η «Αικατερίνη Κελέση», καθώς αρχικά αυτό ήταν προγραμματισμένο για τις 20:30, ενώ στη συνέχεια έγινε γνωστό πως η πρόθεση της Προανακριτικής ήταν να καταθέσει περί τις 23:00, έαν είχε ολοκληρώσει έως τότε ο «Μάξιμος Σαράφης» την κατάθεσή του -πράγμα που δεν συνέβη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.