Φ.Γεννηματά για αποπομπή Ε.Βενιζέλου: «Ηταν κίνηση στρατηγικής – Ανοιξα την “πόρτα” στους προοδευτικούς ψηφοφόρους»

Φ.Γεννηματά για αποπομπή Ε.Βενιζέλου: «Ηταν κίνηση στρατηγικής – Ανοιξα την “πόρτα” στους προοδευτικούς ψηφοφόρους»

Η Φώφη Γεννηματά δικαιολόγησε την απόφασή της να τοποθετήσει τον Γιώργο Καμίνη επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ως μια κίνηση στρατηγικής η οποία θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα του ΚΙΝΑΛ στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και θα στείλει μήνυμα προς τους ψηφοφόρους που στράφηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν στο κόμμα.

«Λυπάμαι για την απόφαση του Βαγγέλη Βενιζέλου. Θα μπορούσε να προσφέρει πολλά και σημαντικά από οποιαδήποτε θέση» είπε η Φώφη Γεννηματά εξερχόμενη από το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψήφισε.

“Οι απόντες από αυτή τη μάχη απλά διευκολύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ”, τόνισε η κυρία Γεννηματά, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση κατά του κυρίου Βενιζέλου, αμέσως αφότου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο 100ό δημοτικό σχολείο Αθηνών στον Νέο Κόσμο, στις 11 το πρωί.

Ολόκληρη η δήλωση της Φώφης Γεννηματά:

Την περασμένη Κυριακή οι πολίτες με την ψήφο τους υποχρέωσαν τον κ. Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές. Σήμερα με την επιλογή τους θα βάλουν τέρμα στην καταστροφική πολιτική του και στην Αυτοδιοίκηση, σε Δήμους και Περιφέρειες.

Στις εθνικές εκλογές πρέπει να ηττηθεί οριστικά η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σχέση με την προοδευτική παράταξη. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Αυτή τη στρατηγική υπηρετώ με την επιλογή του Γιώργου Καμίνη. Σηματοδοτεί τη διεύρυνση του χώρου, ανοίγουμε μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που εγκαταλείπουν τον Σύριζα ώστε να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής.

Για να τελειώνουμε με τις απομιμήσεις και να αποτελέσουμε ανάχωμα στην απειλή κυριαρχίας της δεξιάς που τροφοδότησε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Λυπάμαι για την απόφαση του Βαγγέλη Βενιζέλου, του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, να εγκαταλείψει την κοινή μας προσπάθεια σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση για το κίνημα και τη χώρα , ενώ θα μπορούσε να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση σημαντικά.

Οι απόντες σε αυτή την κρίσιμη μάχη διευκολύνουν απλά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Κυρία Γεννηματά ζητήσατε από τον κ. Βενιζέλο να είναι υποψήφιος;

Απάντηση: Ναι, σε οποιαδήποτε περιφέρεια ήθελε, με σταυρό.

Η αιτία του «πολέμου»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια δικαιολόγησε την απόφασή της στον κ. Βενιζέλο να τοποθετήσει τον Γιώργο Καμίνη και όχι εκείνον ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ως μια κίνηση στρατηγικής.

Ως μια προσπάθεια, δηλαδή, να σηματοδοτήσει το άνοιγμα του ΚΙΝΑΛ στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και να στείλει μήνυμα προς τους ψηφοφόρους που στράφηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν στο ΚΙΝΑΛ, αφού ο κ. Βενιζέλος θεωρείται «κόκκινο πανί» γι’ αυτούς, όπως και για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, για τον οποίο ο κ. Βενιζέλος στη δήλωσή του επισημαίνει πως η κυρία Γεννηματά θέλει να κάνει «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ» το ΚΙΝΑΛ ενώ μιλάει για διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις ανάμεσα στον ίδιο και την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, φωτογραφίζοντας τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συμμαχίες και κατευθύνσεις, ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο η ΝΔ να μην αναδειχθεί αυτοδύναμη από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται δε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα – έχουν βάλει σε ανύποπτο χρόνο βέτο για τον κ. Βενιζέλο και άλλα πρόσωπα (π.χ. Ανδρέας Λοβέρδος), ακόμη και για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Ο δε κ. Βενιζέλος μιλούσε για «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματώθηκε με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ φανερό γίνεται πλέον πως με την τελευταία θέση που του πρότεινε για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας η κυρία Γεννηματά θέλησε πράγματι να τον αφήσει εκτός της επόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ και όχι να του προσφέρει μια τιμητική θέση με ευρύτερο πολιτικό ρόλο, όπως υποστήριξε ενώπιόν του.

Το τελευταίο φαίνεται πως ήταν casus belli για τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος ενημέρωσε άμεσα για την απόφασή του την κυρία Γεννηματά, με τους δυο τους, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν έντονο διάλογο. Όμως, από τη Χαριλάου Τρικούπη σήκωσαν το γάντι και διέρρευσαν μετά τη δήλωση Βενιζέλου ότι εκείνος δεν σεβάστηκε την ενότητα του ΚΙΝΑΛ και ούτε λίγο ούτε πολύ εκβιαστικά ζήτησε την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Απαντώντας, εξάλλου, στις αιχμές Βενιζέλου για κλείσιμο του ματιού στον ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιες πηγές υποστήριξαν μεν πως εκείνος με την απόφασή του να είναι απών από την προεκλογική μάχη του ΚΙΝΑΛ διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραδέχθηκαν ευθέως ότι η τοποθέτηση Καμίνη στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας «ανοίγει μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για να ενταχθούν στο ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές, για να ηττηθεί οριστικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή Καμίνη, με τα πολιτικά χαρακτηριστικά της, θα συμβάλλει σημαντικά σε αυτό».

Το ΚΙΝΑΛ απαντά σε ερωτήματα: Γιατί Καμίνης και όχι Βενιζέλος;

Η επιλογή του επικεφαλής στο επικρατείας έχει υψηλό πολιτικό συμβολισμό και πρέπει να υπηρετεί τη στρατηγική μας. Στόχος μας σε αυτές τις εκλογές είναι να ηττηθεί οριστικά η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σχέση με την προοδευτική παράταξη. Να τελειώνουμε με τις απομιμήσεις, τον πολιτικό αχταρμά που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελέσουμε ανάχωμα στην απειλή κυριαρχίας της δεξιάς που τροφοδότησε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος που απορρέει από την ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου για αυτόνομη πορεία και τη συνεχή ενίσχυση του χώρου. Αποφάσεις από τις οποίες παίρνει αποστάσεις και διαφοροποιείται κατά καιρούς ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο Γιώργος Καμίνης με τα πολιτικά του χαρακτηριστικά σηματοδοτεί τη διεύρυνση.

Ανοίγουμε μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που εγκαταλείπουν τον Σύριζα ώστε να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής. Τα περί «ουράς του ΣΥΡΙΖΑ» είναι ανυπόστατα και υποβολιμαία.

Καμίνης για Βενιζέλο: «Δεν κρίνεται το ΚΙΝΑΛ από το αν έμενε ή έφευγε»

Αναμφισβήτητα η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ αποτελεί το πιο «καυτό» θέμα της επικαιρότητας. Ο Γιώργος Καμίνης, αναφερόμενος στη φυγή του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα θα επανέλθει άμεσα στην κανονικότητα, καθώς «δεν πιστεύω ότι κρίνονται όλα από την παραμονή ή την αποχώρηση Βενιζέλου».

Ο επικεφαλής του Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε έκπληξη την επιλογή του από τη Φώφη Γεννηματά για να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας πως δεν είχε συζητήσει το ενδεχόμενο αυτό προηγουμένως με την πρόεδρο του Κινήματος. Όσον αφορά στην αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματός του, ο κύριος Καμίνης δήλωσε πως «κάθε στέλεχος που επιλέγει να μην συμμετέχει σε αυτή τη μάχη, μας αφαιρεί κάτι από τη δύναμή μας», προσθέτοντας πάντως πως είναι στο χέρι των στελεχών του ΚΙΝΑΛ να εκμηδενίσουν τις απώλειες με την πολιτική που ακολουθούν.

«Δεν πιστεύω ότι κρίνονται όλα από την παραμονή ή την αποχώρηση Βενιζέλου, με όλο το σεβασμό, το πολιτικό σκηνικό είναι πολύ σύνθετο», πρόσθεσε εξάλλου, μιλώντας στον Σκάι.

Όσον αφορά στα σενάρια παραίτησής του, είπε:

«Δεν παραιτούμαι από θέσεις ευθύνης, τόσο σημαντικές, μου ανετέθη αυτή η θέση και θα το πάω μέχρι το τέλος, έτσι έχω μάθει να κάνω στην ζωή μου, όπως είχα κάνει ως υποψήφιος δήμαρχος, ως ευρωβουλευτής, ως υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ».

Σχολιάζοντας την κίνηση Γεννηματά να τον τοποθετήσει επικεφαλής του Επικρατείας, δήλωσε πως «αποβλέπει στο να επανασυνδεθούμε με αυτό το υπόγειο ρεύμα των 212.000 ανθρώπων που ψήφισαν τότε και που προέκριναν μία συνέχεια του ΠΑΣΟΚ και ένα μεγάλο άνοιγμα».

Ξεκαθάρισε δε για άλλη μια φορά τη γραμμή του κόμματος, αναφέροντας πως το ΚΙΝΑΛ δεν είναι «συμπλήρωμα» κανενός:

«Εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα της ΝΔ, έχουμε τον χώρο μας και πάμε να κυριαρχήσουμε στον χώρο μας» είπε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.

Εξάλλου, έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν έχει σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ κι αναρωτήθηκε «πού θεμελιώνουν ότι με Καμίνη το ΚΙΝΑΛ πάει στον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας πως «συγκρούστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και με την δεξιά που διαδέχθηκα στον δήμο».

Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις εθνικές εκλογές το ΚΙΝΑΛ θα έχει «μια πολύ καλή παρουσία, πιστεύω ότι θα πάμε πιο πάνω από το ποσοστό των ευρωεκλογών».

Γ.Παπανδρέου: “Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ”

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, μετά την ρήξη της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

«Νομίζω ότι, δεν είναι ούτε ο χώρος ούτε η ώρα για να μιλήσουμε γι’ αυτά», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου όταν ρωτήθηκε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στη Νέα Ερυθραία.

Ο κ. Παπανδρέου περιορίστηκε να μιλήσει για το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών κι ανέφερε ότι «στηρίζουμε τους υποψηφίους της παράταξής μας, γιατί η παράταξη αυτή έχει προσφέρει τα μέγιστα και στην ίδια την αυτοδιοίκηση – πιστεύουμε σε αυτόν τον θεσμό, αλλά έχει κάνει και έργο, έχει επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό, το μεγαλύτερο θα έλεγα, έργο για την αυτοδιοίκηση και με την αυτοδιοίκηση».

Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «όπου δεν υπάρχουν δικοί μας υποψήφιοι, ελπίζω να επικρατήσουν κριτήρια επιλογής που είναι κοντά στις αξίες μας, αξίες αυτοδιοικητικές, αλλά και αξίες όπως το δημοκρατικό ήθος, η οικολογική συνείδηση, η διάφανη και χρηστή διοίκηση, γιατί θέλουμε ο κόσμος να ξέρει που πάνε τα χρήματά του και βέβαια, η προοδευτική ευαισθησία για την κοινωνική συνοχή. Μόνο έτσι, μέσα από μια προοδευτική αυτοδιοίκηση, ισχυρή αυτοδιοίκηση, μπορούμε να μιλάμε για μια Ελλάδα ελπίδας και προόδου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.