ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντά στο ΑΚΚΕΛ για τα «διαβατήρια εμβολιασμού»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντά στο ΑΚΚΕΛ για τα «διαβατήρια εμβολιασμού»

Οι προκλητικές ενέργειες του πρωθυπουργού Μητσοτάκη να επιβάλει ουσιαστικό διαβατήριο εμβολιασμού για πρόσβαση στις συγκοινωνίες, δημόσια θεάματα κλπ ξεσήκωσε τεράστιες δικαιολογημένες αντιδράσεις και από το ΑΚΚΕΛ εν μέρει αντιμετωπίστηκε με επιστολή στην πρόεδρο Ursula von der Leyen της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου καταδικαζόταν η δράση Μητσοτάκη και το ΑΚΚΕΛ ζητούσε να μην υιοθετηθούν τέτοιες αντιδημοκρατικές προσεγγίσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε στον Πρόεδρο του ΑΚΚΕΛ και στην επιστολή της τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να υπάρχει μόνο «τυποποιημένη και διαλειτουργική μορφή απόδειξης εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς». Τα πλάγια γράμματα ήταν έτσι στην πρωτότυπη επιστολή στα Αγγλικά. Δηλαδή, μόνο για ενημέρωση του ιατρικού φακέλου και του γιατρού του πολίτη για να γνωρίζει το ιστορικό. Όχι ως προϋπόθεση για στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως της ελευθερίας μετακίνησης, συναθροίσεων, κλπ.

Το ΑΚΚΕΛ ανέλαβε την πρωτοβουλία για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση (με την επιστολή στην Κομισιόν) και δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα για να αποκαλύψει τον φασισμό και χουντισμό του παρακρατικού χώρου γύρω από τον Μητσοτάκη.

Η μετάφραση της απαντητικής επιστολής της προέδρου της Κομισιόν:

Αγαπητέ κ. Τσιομπανίδη,

Εξ ονόματος της Προέδρου von der Leyen, θα ήθελα να σάς ευχαριστήσω για την επιστολή σας της 14ης Ιανουαρίου 2021, στην οποίο συμβουλεύετε κατά της επιβολής διαβατηρίων εμβολιασμού σε Ευρωπαίους πολίτες. Αναγνωρίζω την υψηλή ευαισθησία αυτού του θέματος, το οποίο συζητείται δημοσίως επί του παρόντος.
Ελπίζουμε όλοι ειλικρινά ότι η τρέχουσα κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας, που είναι χωρίς προηγούμενο, θα τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Η στρατηγική της ΕΕ για τα COVID-19 εμβόλια1 επέτρεψε στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο υποσχόμενων υποψήφιων εμβολίων και ο εμβολιασμός έχει πλέον ξεκινήσει σε χώρες. Αυτό θα βοηθήσει στην ανακούφιση των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης πανδημίας, ακόμη και αν όχι αμέσως.

Ενώ η Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη μέλη στη διατήρηση ή την επίτευξη υψηλών ποσοστών κάλυψης εμβολιασμού για λόγους δημόσιας υγείας, ο εμβολιασμός αποτελεί ευθύνη των κρατών μελών και όλες οι σχετικές αποφάσεις στον τομέα πρέπει να γίνουν από αυτά. Όσον αφορά την πιστοποίηση του εμβολιασμού COVID-19, η Επιτροπή αναγνωρίζει την ανάγκη μιας τέτοιας πιστοποίησης στο πλαίσιο της εφαρμογής του εμβολιασμού2.

Η Επιτροπή γνωρίζει ότι, στο πλαίσιο των προσπαθειών εμβολιασμού τους, αρκετά κράτη μέλη εκδίδουν ήδη πιστοποιητικά εμβολιασμού ή ετοιμάζονται να το πράξουν στο μέλλον. Διενεργήσαμε μια έρευνα για τις αρχές δημόσιας υγείας σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τον Ιανουάριο του 2021, και τα αποτελέσματα της έρευνας το επιβεβαιώνουν αυτό. Πολλά κράτη μέλη διαθέτουν επίσης νομοθεσία που καλύπτει την έκδοση των πιστοποιητικών. Επιπλέον, ορισμένα κράτη μέλη σχεδιάζουν να εκδώσουν πιστοποιητικά εμβολιασμού σε ψηφιακή μορφή.

Στη σύνοδό του στις 21 Ιανουαρίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε τη σημασία της εργασίας σε μια τυποποιημένη και διαλειτουργική μορφή απόδειξης εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Στην ίδια συνεδρίαση, το Συμβούλιο ανέφερε ότι οι ηγέτες θα αποφασίσουν σε μεταγενέστερο στάδιο σε ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιστοποιητικά εμβολιασμού. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν αναφέρουν τη χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού ως υποχρεωτικό έγγραφο για τους ευρωπαίους πολίτες.

Πολλά ηθικά, πολιτικά και επιστημονικά ερωτήματα που σχετίζονται με τη χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού παραμένουν ανοιχτά. Στις 15 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ εξέδωσε δήλωση3, η οποία συνέστησε: «Προς το παρόν, μην εισάγετε απαιτήσεις απόδειξης εμβολιασμού ή ανοσίας για διεθνή ταξίδια ως προϋπόθεση εισόδου, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν κρίσιμα άγνωστα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στη μείωση της μετάδοσης και περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων. Η απόδειξη του εμβολιασμού δεν πρέπει να απαλλάσσει τους διεθνείς ταξιδιώτες από τη συμμόρφωση με άλλα μέτρα μείωσης του ταξιδιωτικού κινδύνου.» Επιπλέον, ο ΠΟΥ προτείνει να «εφαρμοστούν προσεγγίσεις συντονισμένες, χρονικά-περιορισμένες, βασισμένες στον κίνδυνο και βασισμένες σε αποδείξεις, για μέτρα υγείας σε σχέση με τη διεθνή κυκλοφορία σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ και τις διατάξεις του IHR».

Καθώς εμφανίζονται περισσότερα επιστημονικά στοιχεία σχεδόν κάθε μέρα, πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις ενημερωμένες συστάσεις της ΠΟΥ, του ECDC, των αρχών δημόσιας υγείας και άλλων οργανισμών.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για την επιστολή σας και τις πληροφορίες που παρείχατε.

Με εκτίμηση,
Ιωάννα-Μαρία Γκλιγκόρ
Επικεφαλής μονάδας»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.