ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Τζιτζικώστας: Οι περιφέρειες και οι δήμοι απέδειξαν ότι είναι φορείς αποτελεσματικότητας και σταθερότητας

Τζιτζικώστας: Οι περιφέρειες και οι δήμοι απέδειξαν ότι είναι φορείς αποτελεσματικότητας και σταθερότητας

Στη εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι περιφερειάρχες Αττικής, Γιώργος Πατούλης, Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

«Οι καλές πρακτικές στην Ευρώπη και στον κόσμο βασίζονται στις αρχές της αποκεντρωμένης διοίκησης, με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στις τοπικές αρχές» τόνισε ο κ. Πατούλης, σημειώνοντας ότι η αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης φάνηκε ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία και πρόσθεσε : «Πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε αυτήν την παρακαταθήκη και να περάσουμε στην επίτευξη ενός πραγματικά επιτελικού κράτους με δυνατές αυτοδιοικητικές αρχές, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής».

« Το κατάλληλο αυτό πλαίσιο δεν υπάρχει ούτε σε εθνικό επίπεδο, ούτε σε ευρωπαϊκό» είπε η αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ροδή Κράτσα, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι σήμερα η εφαρμογή και όχι η συνδιαμόρφωση της περιφερειακής πολιτικής κάθε χώρας, την οποία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αποφασίζουν οι κυβερνήσεις των χωρών – μελών και πρόσθεσε : «Συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερες θεσμικές παρεμβάσεις για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τα προκλήσεις για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών. Πρέπει να απαιτήσουμε τις θεσμικές παρεμβάσεις και στη χώρα μας και από την Ε. Επιτροπή. Σημείωσε, επίσης, ότι πρέπει να λαμβάνεται σε ότι αφορά τη χάραξη πολιτικής και ο παράγοντας ειδικών συνθηκών, όπως η νησιωτικότητα, οι μειονεκτικές περιοχές, κ.α.

«Καινοτομία» και «ποιότητα» είναι οι λέξεις που πρέπει να χαρακτηρίζουν τις πολιτικές των περιφερειών την επόμενη μέρα, τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και πρόσθεσε :» Υπάρχουμε μόνο για ένα λόγο, γιατί πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί, γιατί αυτό που πρέπει να γίνει αύριο πρέπει να το έχουμε κάνει προχθές. Πρέπει να είμαστε σε όλα τα γεγονότα μπροστά, αλλιώς δε χρειάζεται να είμαστε. Ο ρόλος ο δικός μας είναι να είμαστε χρήσιμοι στον πολίτες σε όλες τις καταστάσεις».

«Η ευρωπαϊκή οικοδόμηση στηρίχθηκε στη μέθοδο Μονέ και Σουμάν» είπε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και σημείωσε ότι αυτή η συνταγή που ακολουθήθηκε, με μικρά βήματα στο δρόμο για μεγάλους στόχους, πέτυχε πραγματικά αρκετά.

«Σήμερα όμως αυτά τα μικρά βήματα και αυτά τα μεγάλα λόγια από υψηλόβαθμους αξιωματούχους και ευρωπαίους πολιτικούς δεν αρκούν και χρειάζεται έστω και με αυτό το λειψό θεσμικό πλαίσιο να δώσουμε μάχη» είπε η κ. Δούρου και πρόσθεσε : « Γνωρίζουμε σήμερα ότι οι πολίτες που συνθλίφτηκαν από αυτές τις κρίσεις δεν μπορούν α αρκεστούν στα μεγάλα λόγια και στις μικρές πράξεις».

Ανέφερε, επίσης, ότι και στην Ε.Ε. σήμερα οι κοινωνίες έχουν να αντιμετωπίσουν φαινόμενα και πρακτικές, όπως, η μισαλλοδοξία, ο φανατισμός, ο αντισημιτισμός, η ξενοφοβία και ως εκπρόσωπος στο κογκρέσο τοπικών και περιφερειακών αρχών του συμβουλίου της Ευρώπης, υπογράμμισε ότι η πρόκληση είναι «να βάλουμε μια σφραγίδα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν θέλει η Ευρώπη να έχει μέλλον την επόμενη μέρα».

Χαιρετισμός δημάρχων

«Ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά, ώστε να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, στην παιδεία στην υγεία, στον τουρισμό στο περιβάλλον στις υποδομές» υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε : «Στο κέντρο του ενδιαφέροντος πάντα βρίσκεται ο άνθρωπος, στον οποίο η αυτοδιοίκηση βρίσκεται πιο κοντά, θα είναι μια μεγάλη πρόκληση να περάσουμε από την τοπική αυτοδιοίκηση στην τοπική διακυβέρνηση».

Σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, συμφώνησε με τους περιφερειάρχες ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη αποκέντρωση με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων προς την αυτοδιοίκηση και πρόσθεσε: «Η επόμενη μέρα πρέπει να είναι μια μέρα πιο αποτελεσματική για δήμους και περιφέρειες. Είναι μέρα συνεργασιών και συγκλίσεων και κανείς δεν περισσεύει. Υπάρχει το πρόγραμμα Α. Τρίτσης, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ. Πρέπει να σχεδιάσουμε, να καταθέσουμε τις προτάσεις ώστε να η χαθεί ούτε ευρώ από τα προγράμματα αυτά».

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας σημείωσε ότι οι περιφέρειες έχουν αυξανόμενο ρόλο στην Ε.Ε. και για αυτό επιλέχθηκε ως κεντρικός ομιλητής ο κ. Τζιτζικώστας και οι συμμετέχοντες για το κλείσιμο του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum και πρόσθεσε : «Να ευχαριστήσω όλους τους περιφερειάρχες για τη στήριξη στο θεσμό της ΔΕΘ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και η ΔΕΘ – Helexpo.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.