ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κλιμάκιο υπό τον Γ. Μπαλάφα στην Αρκαδία για τις καταστροφές μετά την κακοκαιρία την Δευτέρα

Κλιμάκιο υπό τον Γ. Μπαλάφα στην Αρκαδία για τις καταστροφές μετά την κακοκαιρία την Δευτέρα

Αύριο το πρωί στην Τρίπολη κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Μπαλάφα και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ θα βρίσκονται προκειμένου αρχικά να συναντηθούν στα γραφεία της Περιφέρειας με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα, όπου θα ενημερωθούν για το μέγεθος και την έκταση των καταστροφών που σημειώθηκαν από την χθεσινή κακοκαιρία, που έπληξε την Μεγαλόπολη, την Τρίπολη και χωριά του δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Ο υφυπουργός θα προεδρεύσει σύσκεψης για να καθοριστούν οι διαδικασίες παροχής βοήθειας στους πληγέντες και ακολούθως, θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.

Εν τω μεταξύ πριν από λίγο ολοκληρώθηκε στην Περιφέρεια ευρεία σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη με τους δημάρχους Μεγαλόπολης, Βόρειας Κυνουρίας, εκπροσώπους της δημοτικής αρχής Τρίπολης, φορείς και υπηρεσίες της Τρίπολης, της Μεγαλόπολης και της Βόρειας Κυνουρίας, όπου έγινε μία συνολική αποτίμηση των καταστροφών που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ολική καταστροφή που συντελέσθηκε σε αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές και υπογράμμισε, πως ήταν ένα πρωτοφανές γεγονός τόσο για τα ιστορικά δεδομένα όσο και για την χρονική περίοδο που συντελέσθηκε.

Τόνισε, ότι η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τα φυσικά φαινόμενα, προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες και οι περιουσίες τους από την ισχυρή θεομηνία που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να καταστραφούν υποδομές.

Εξήρε την προσπάθεια της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και της Αστυνομίας, ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα και ζήτησε από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να συνεργαστούν άμεσα, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι αγρότες οι οποίοι έχασαν ολοκληρωτικά το εισόδημα όχι μόνο της φετινής χρονιάς, αλλά και των επόμενων χρόνων.

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι είχε άμεση επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Μεγαλόπολης, ο δήμος Τρίπολης και τοπικές κοινότητες του δήμου Βόρειας Κυνουρίας που επλήγησαν.

Επιπλέον, δήλωσε πως θα ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς για την έκταση της καταστροφής και θα ζητήσει από την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες πολίτες και οι αγρότες από την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν.

Ειδικότερα, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας που περιόδευσε στην περιοχή της Τεγέας, έκανε λόγο για «βιβλική» καταστροφή και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν σύνορα στα χωράφια, τα δέντρα έχουν βγει έξω από το έδαφος» και τόνισε πως οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες στις καλλιέργειες.

Επιπλέον ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι συνολικά η πυροσβεστική δέχθηκε περίπου 460 κλήσεις για βοήθεια εκ των οποίων 200 προήρχοντο από τη Μεγαλόπολη και 260 από την Τρίπολη, έγιναν αντλήσεις σε 200 υπόγεια και ισόγεια. Τόνισε ακόμη, πως κόπηκε η γέφυρα της Μπαρμπούτσανας, που οδηγούσε στα χωριά Θωκνία και Κάτω Καρυές ενώ από τη γέφυρα αυτή εξυπηρετείτο και η ΔΕΗ για το ορυχείο της Θωκνίας το οποίο δεν διατρέχει κίνδυνο.

Τέλος, ο κ. Γιαννακούρας ανέφερε ότι αύριο, Δευτέρα, θα συσταθούν επιτροπές και θα ξεκινήσουν την καταγραφή οικοσκευών, επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιές και κλιμάκιο τεχνικών θα ξεκινήσει έλεγχο και θα καταγράψει τις ζημιές που έχουν υποστεί γεφύρια, δρόμοι και άλλες δημόσιες υποδομές, στις πληγείσες περιοχές Τρίπολης, Μεγαλόπολης και των ορεινών χωριών της Βόρειας Κυνουρίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.