Γ. Πατούλης: «Η ΚΕΔΕ έχει σε υψηλή προτεραιότητα τα θέματα που αφορούν το Περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών»

Γ. Πατούλης: «Η ΚΕΔΕ έχει σε υψηλή προτεραιότητα τα θέματα που αφορούν το Περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών»

Τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από στοχευμένες δράσεις και εμπροσθοβαρείς πολιτικές, στην περιβαλλοντική προστασία και την προάσπιση της δημόσιας υγείας ανέπτυξε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης σε ομιλία του με θέμα «Ανακύκλωση-Περιβάλλον-Υγεία» που πραγματοποίησε στο ειδικό θεματικό στρογγυλό τραπέζι που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, στη Μήλο.

H Αυτοδιοίκηση διεκδικεί πόρους για τη διεύρυνση περιβαλλοντικών πολιτικών

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως η ΚΕΔΕ έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα τα θέματα που αφορούν το Περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών, επισημαίνοντας πως η Αυτοδιοίκηση έχει δώσει «πολύ σοβαρά δείγματα γραφής» στο συγκεκριμένο τομέα, με στοχευμένες και αποτελεσματικές δράσεις.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, η Κεντρική Εξουσία δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη ωριμότητα στον τομέα αυτό και πρόσθεσε πως, προκειμένου όχι μόνο να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης προς σε αυτή την κατεύθυνση αλλά και να διευρυνθούν, «διεκδικούμε από τη Κεντρική Εξουσία, κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και από κάθε άλλη χρηματοδοτική πηγή για να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις με στόχο την εδραίωση καλύτερων συνθηκών στις πόλεις και τα χωριά μας».

Στρατηγική της ΚΕΔΕ για μία αποτελεσματική περιβαλλοντική πολιτική

Ο κ. Πατούλης στην ομιλία του διέτρεξε τις σημαντικότερες δράσεις και πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ΚΕΔΕ «απαντώντας με το καλύτερο τρόπο μέσα από πράξεις στη προστασία του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας». Ειδικότερα τις συνόψισε στις εξής:

Οργανώσαμε και οργανώνουμε σε συνεργασία με τους Δήμους της χώρας προγράμματα προληπτικής ιατρικής για πληθυσμιακές ομάδες που το έχουν ανάγκη

Υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες για τη προαγωγή της δημόσιας υγείας σε μικρά απομακρυσμένα νησιά και δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές.

Σχεδιάζουμε και προωθούμε μια νέα αντίληψη στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που θα προωθεί την ανακύκλωση, την επανάχρηση, τη διαλογή στη πηγή, τη δημιουργία πράσινων σημείων, την επιτροπή των βιοαποβλήτων με στόχο την ελαχιστοποίηση του υπολλείμματος που θα καταλήγει σε υγειονομική ταφή. Αυτή η νέα αντίληψη απαιτεί ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, στον οποίο κυρίαρχο ρόλο πρέπει να έχουν οι Δήμοι.

Επειδή πιστεύουμε αυτήν ακριβώς την προσέγγιση, ως ΚΕΔΕ απορρίψαμε το προηγούμενο διάστημα τρία διαφορετικά νομοσχέδια που τέθηκαν υπόψη μας από τρία διαφορετικά Υπουργεία, νομοσχέδια που είχαν ως αντικείμενο τους την διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών, όπου λαμβάνονταν αποφάσεις που αφορούσαν εμας, χωρίς να ακούσουν πρώτα εμάς.

Υλοποιήσαμε ως Δήμοι στη προηγούμενη προγραμματική περίοδο δεκάδες έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά και σχολικά κτίρια συνδράμοντας με τον τρόπο μας στη μείωση των εκπομπών CO2 και στους εθνικούς στόχους.

Υλοποιήσαμε επίσης σημαντικά έργα βιοκλιματικών παρεμβάσεων σε Δημόσιους ανοιχτούς χώρους αντιμετωπίζοντας σε τοπική τουλάχιστον κλίμακα το φαινόμενο της θερμικής νησίδας σε αστικές ζώνες που υφίσταντο τις επιπτώσεις του φαινομένου αυτού.

Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε επίσης έργα αστικής κινητικότητας, δημιουργίας ζωνών ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομων, έργα ενίσχυσης του αστικού πρασίνου, έργα αναπλάσεων που το καθένα με το δικό του τρόπο συνέβαλε στη περιβαλλοντική αναβάθμιση των γειτονιών μας δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης με θετική επίπτωση στη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των συμπολιτών μας.

Υπάρχουν πολλοί Δήμοι σε όλη τη χώρα που λειτουργούν δίκτυα δημοτικής συγκοινωνίας, μέσω των οποίων προωθείται ένα νέο μοντέλο αστικών μετακινήσεων εντός των πόλεων, που δίνει βάρος στη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αντί των ΙΧ αυτοκινήτων.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε πως η Αυτοδιοίκηση προώθησε, αγκάλιασε, υποστήριξε και υποστηρίζει πρωτοβουλίες όπως το Σύμφωνο των Δημάρχων, το πρόγραμμα LIFE, τις δράσεις του Πράσινου Ταμείου κ.α. που συνέβαλαν και συμβάλλουν στη περιβαλλοντική προστασία και τη προάσπιση της δημόσιας υγείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.