Την Κυριακή εκλέγεται ο νέος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Την Κυριακή εκλέγεται ο νέος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Στην τελική ευθεία για την εκλογή νέου περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης βρίσκονται οι σύμβουλοι του συνδυασμού «Περιφερειακή Αναγέννηση», που πλειοψήφησε στις περιφερειακές εκλογές του 2014 υπό την ηγεσία του Γιώργου Παυλίδη ο οποίος έφυγε πρόσφατα από την ζωή.

Με σημερινή του δημόσια πρόσκληση, ο πλειοψηφών σύμβουλος της πολυπληθέστερης περιφερειακής ενότητας του Έβρου, Κωνσταντίνος Εξακουστός, καλεί τους 31 περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας και τους 5 χωρικούς αντιπεριφερειάρχες να προσέλθουν την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στην Κομοτηνή για την εκλογή του νέου περιφερειάρχη ΑΜ-Θ.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νόμο του «Καλλικράτη», δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης, καθώς και οι πέντε χωρικοί αντιπεριφερειάρχες που είχαν εκλεγεί χωρίς σταυρό στις εκλογές του 2014.

Περιφερειάρχης εκλέγεται εκείνος από τους υποψηφίους, που στην πρώτη ή την δεύτερη ψηφοφορία θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των συμβούλων, δηλαδή 19 ψήφους. Αν δεν επιτευχθεί αυτός ο αριθμός, τότε διεξάγεται τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία περιφερειάρχης αναδεικνύεται όποιος από τους υποψηφίους λάβει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Ο πρώτος που ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του σήμερα για την θέση του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, ήταν ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Ανάργυρος Πατακάκης, περιστοιχιζόμενος από τους πέντε περιφερειακούς συμβούλους της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

«Η εμπειρία που απέκτησα από την 20ετή και πλέον πορεία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι αρχές και η αποτελεσματικότητά μου, συναινούν στο ότι μπορώ να ανταποκριθώ με αξιώσεις σε αυτήν την θέση ευθύνης», τονίζει μεταξύ άλλων στην δήλωσή του ο κ. Πατακάκης.

Εν τω μεταξύ, βέβαιες θεωρούνται από τους ίδιους, οι υποψηφιότητες του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς ο οποίος αναμένεται να την ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες, όπως και του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Χρήστου Μέτιου.

Πολύ πιθανή εξάλλου, θεωρείται και η υποψηφιότητα του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θεόδωρου Μαρκόπουλου, τον οποίο ο Γιώργος Παυλίδης είχε ορίσει στην θέση του αναπληρωτή περιφερειάρχη στην διάρκεια της πολυήμερης νοσηλείας του στο νοσοκομείο της Ξάνθης. Παράλληλα, δεν έχει αποκλείσει επισήμως μέχρι σήμερα τις φήμες που τον φέρουν ως υποψήφιο και ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ και πρώτος σε ψήφους περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.

Τέλος, δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Ξάνθη, κάνουν λόγο για βέβαιη υποψηφιότητα και του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κωνσταντίνου Ζαγναφέρη, ενώ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και δικής του υποψηφιότητας ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, εκλεγόμενος στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, Μιχάλης Αμοιρίδης, ως «ανάχωμα στην πόλωση που δημιουργείται από τις πολλαπλές διαφαινόμενες υποψηφιότητες των χωρικών αντιπεριφερειαρχών».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέσα σε αυτό το κλίμα εκφράζονται ανησυχίες από πολλούς περιφερειακούς συμβούλους, για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην ενότητα της παράταξης «Περιφερειακή Αναγέννηση» και στην επόμενη μέρα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, οι πολλές υποψηφιότητες για την θέση του περιφερειάρχη, εφόσον βέβαια τελικά φθάσουν όλες μέχρι την κάλπη της προσεχούς Κυριακής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.