ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Συνδετικός κρίκος Κίνας-Ευρώπης η Ελλάδα – Πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων (φωτό)

Συνδετικός κρίκος Κίνας-Ευρώπης η Ελλάδα – Πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων (φωτό)

Την περασμένη Παρασκευή η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς πολιτικοοικονομικού ενδιαφέροντος καθώς πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Μαραθώνα, του υπουργείου Εσωτερικών και την αρωγή του Κινέζου πρεσβευτή στην Ελλάδα Ζου Ξιάο Λι.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 160 ελληνικοί δήμοι, 4 επαρχίες και 14 πόλεις της Κίνας, καθώς και πολιτικοί, επιχειρηματίες, δήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στον χαιρετισμό του ο Κινέζος πρεσβευτής υπογράμμισε ότι «ο Δρόμος του Μεταξιού θα ξαναζωντανέψει και θα φέρει κοντά την Κίνα με την Ευρώπη με όχημα την Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο οικοδεσπότης δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, επισήμανε ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Κίνας μέσω του πολιτισμού, του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας είναι προς όφελος και των δύο χωρών, ενώ δύναται να έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στους πολίτες. Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού της Κίνας για τη Φιλία με Ξένες Χώρες, Σον Ζιγκ Βου, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που έχουν σφυρηλατήσει Ελλάδα και Κίνα, καθώς και στην ιστορική κοινή τους μοίρα, ενώ εξήρε τις προσπάθειες της χώρας μας να βοηθήσει την Κίνα σε πολύ δύσκολες στιγμές που έχει ζήσει, τονίζοντας ότι «κοινή βούλησή μας είναι η τοπική συνεργασία». Παράλληλα, εκθείασε τη συμφωνία της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά λέγοντας ότι είναι «ένα μοντέλο win-win που δομείται σιγά-σιγά». Η διοργάνωση του εν λόγω συνεδρίου είναι αποτέλεσμα των άριστων σχέσεων που ανέπτυξε ο κ. Ψινάκης με τους θεσμικούς φορείς και επιχειρηματίες της Κίνας κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Χώρα του Κόκκινου Δράκου, στο πλαίσιο  του μεγάλου ιδρυτικού φόρουμ της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, η οποία απαρτίζεται από 152 δήμους. Βασικός σκοπός της είναι η προώθηση και οργάνωση του ελληνικού πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των επενδύσεων, αλλά και η διεκδίκηση-διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στην Αμφικτυονία συμμετέχουν δήμοι από όλη την Ελλάδα στους οποίους υπάρχουν επισκέψιμοι μουσειακοί ή και αρχαιολογικοί χώροι. Το επόμενο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στο Πεκίνο.

Την Παρασκευή στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», σε μια όμορφη βραδιά, την οποία έκανε μαγευτική με τη μοναδική φωνή της η Αλκηστις Πρωτοψάλτη,  ο πλοιοκτήτης, πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο με λόγια θερμά για την ελληνοκινεζική φιλία, στέλνοντας μήνυμα στους παρευρισκόμενους Κινέζους πολιτικούς και επιχειρηματίες ότι «οι δύο λαοί μαζί μπορούν να είναι νικητές». Πρόσθεσε δε ότι «ο Πειραιάς και ο Ολυμπιακός μπορούν να λειτουργήσουν ως πύλη του κινεζικού ποδοσφαίρου  στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ελίτ». «Μαζί μπορούμε να γράψουμε Ιστορία», τόνισε ο κ. Μαρινάκης απευθυνόμενος στους Κινέζους φιλοξενούμενους και συνέχισε: «Γιατί κουβαλάμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες των Ελλήνων και των Κινέζων, την Ιστορία και τον πολιτισμό των εθνών μας, τις παραδόσεις των λαών μας, τις ομορφιές των χωρών μας, τις προοπτικές των οικονομιών μας, το πνεύμα των ανθρώπων μας. Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα. Την τελευταία δεκαετία γίναμε μάρτυρες αλλαγών που δεν είχαμε φανταστεί. Η Κίνα πρωτοπορεί σε αυτές τις αλλαγές. Η Ελλάδα αλλάζει επίσης προς το θετικό με δημιουργικό και παραγωγικό τρόπο. Ελλάδα και Κίνα έχουν επιζήσει μέσα στους αιώνες όχι μόνο από οικονομικές ή πολιτικές κρίσεις, αλλά και από πτώσεις πολιτισμών. Από σκληρές και μακρές περιόδους ξένης κατοχής, οι οποίες δεν κατάφεραν να καταστρέψουν τον πολιτισμό τους ή να δαμάσουν το πνεύμα τους».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις στενές σχέσεις που έχουν οι δύο λαοί στη ναυτιλία: «Στη ναυτιλία έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με την Κίνα εδώ και πολλά χρόνια. Με την εταιρεία μου Capital Maritime, μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, μεταφέρουμε όλα αυτά τα χρόνια πετρέλαιο, ξηρό φορτίο και κοντέινερ από και προς την Κίνα. Επίσης έχουμε μακρόχρονη συνεργασία με κινεζικά ναυπηγεία τα τελευταία 25 χρόνια, τόσο για επισκευές όσο και για ναυπηγήσεις νέων πλοίων. Λειτουργούμε σε παγκόσμιο επίπεδο,  αλλά έχω επιλέξει να ζω στον Πειραιά. Να εργάζομαι στον Πειραιά, να επενδύω στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια έκανε μια ιστορική αναδρομή από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο χαρακτήρισε ένα από τα πιο ιστορικά μέρη της ανθρώπινης ιστορίας. «Ο Πειραιάς είναι μια πύλη εξόδου προς τα πανέμορφα ελληνικά νησιά απ’ όπου διέρχονται περισσότεροι από 10 εκατομμύρια τουρίστες. Κέντρο της ελληνικής ναυτιλίας, της ισχυρότερης ναυτιλιακής κοινότητας στον κόσμο. Ο Πειραιάς είναι ένας ιδιαίτερος, μοναδικός τόπος. Πάντα νικητής στη ζωή, στη δουλειά, στον αθλητισμό», τόνισε, για να προσθέσει: «Φαίνεται ότι εσείς στην Κίνα μοιράζεστε την ίδια πεποίθηση. Εχετε επιλέξει το λιμάνι του Πειραιά ως την πύλη για τα προϊόντα σας στις ευρωπαϊκές αγορές. Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε μαζί σας, να επενδύσουμε με στόχο να μετατρέψουμε τον Πειραιά στο πιο σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο της Ευρώπης». 

Ο κ. Μαρινάκης μίλησε και για το μεγαλείο του Ολυμπιακού στην πορεία του χρόνου, για τις επιτυχίες του συλλόγου σε όλα τα αθλήματα, εστιάζοντας στο ποδόσφαιρο: «Είναι αδύνατον να μην αναλογιστούμε το όραμα του προέδρου της Κίνας, Ξι Ζιπίνγκ, να μετατρέψει την Κίνα σε μια ποδοσφαιρική υπερδύναμη. Τις δυνατότητες για την ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ του Πειραιά και της Κίνας. Πειραιάς και Ολυμπιακός μπορούν να λειτουργήσουν ως πύλη του κινεζικού ποδοσφαίρου στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ελίτ. Τις τεράστιες δυνατότητες, τη μεγάλη ευκαιρία για την κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις να μπουν σε νέες αγορές, να δημιουργηθούν νέες επιχειρηματικές δυνατότητες». Τέλος, ολοκλήρωσε τον λόγο του επισημαίνοντας: «Με αφετηρία τη σημερινή μέρα μπορούμε να γράψουμε Ιστορία. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, ναι, όλοι μαζί, μπορούμε. Και η Ιστορία άλλωστε αποδεικνύει ότι μπορούμε να είμαστε νικητές»!

Ο εμπνευστής της συνάντησης δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px ‘Helvetica Neue’; color: #454545}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px ‘Helvetica Neue’; color: #454545; min-height: 14.0px}

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Κινέζος πρέσβης Ζου Ξιάο Λι με τον αντιπρόεδρο του Κινεζικού Συνδέσμου Φιλίας Σον Ζιγκ Βου μαζί με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.