Περιφερειάρχης Ι. Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος: «H Zάκυνθος πρέπει να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη»

Περιφερειάρχης Ι. Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος: «H Zάκυνθος πρέπει να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη»

«Τα καιρικά φαινόμενα έχουν υποχωρήσει σε ένταση από χτες το βράδυ  και οι υπηρεσίες ξεκινούν την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών και του μεγέθους τους, κυρίως στην πεδινή Ζάκυνθο, σε κατοικίες, επιχειρήσεις και μονάδες κυρίως κτηνοτρόφων. Φθορές υπάρχουν και σε δημόσιες υποδομές αλλά όχι σε μεγάλη έκταση», είπε ο κ.Γαλιατσάτος.

«Σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως ατόμων με ειδικές ανάγκες, λειτούργησε ο μηχανισμός για την φιλοξενία τους και η προσφορά υπηρεσιών και διαμονής σε ανθρώπους που το χρειάστηκαν, αν και αυτές ήταν ελάχιστες.

Ο μηχανισμός αποτίμησης της κατάστασης είναι σε κίνηση και η καταγραφή θα γίνει σύντομα, ενώ στη συνέχεια πρέπει να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία με την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν ως πλημμυρόπληκτων, ώστε να δικαιούνται αποζημιώσεις οι παθόντες», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κατάληψη του ΧΥΤΑ του νησιού από πολίτες, λέγοντας πως είναι ένα «γεγονός που είχε σταματήσει εδώ και εβδομάδες την τακτική αποκομιδή απορριμμάτων από τους δρόμους. Σαν αποτέλεσμα, τα νερά παρέσυραν και όγκους σκουπιδιών, που συνέβαλαν σε κάποιες περιπτώσεις στην απόφραξη διόδων του νερού προς τη θάλασσα. Ήταν ένα παράπλευρο πρόβλημα, ωστόσο το κυρίαρχο ήταν η ένταση του φαινομένου, που οδήγησε σε μεγάλη άνοδο της στάθμης των υδάτων στους χειμάρρους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ζάκυνθος θα επιστρέψει στην κανονικότητα εντός λίγων ημερών, αν και θα είναι ορατά τα αποτυπώματα της καταστροφής, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης των Ιονίων Νήσων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.