ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κ. Μπακογιάννης για τον Ασωπό: «Η υγεία των κατοίκων αποτελεί προτεραιότητα και είναι αδιαπραγμάτευτη»

Κ. Μπακογιάννης για τον Ασωπό: «Η υγεία των κατοίκων αποτελεί προτεραιότητα και είναι αδιαπραγμάτευτη»

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px ‘Helvetica Neue’; color: #454545}

Με αφορμή την παρουσίαση των δράσεων για την προστασία της υγείας κατοίκων και εργαζομένων της περιοχής του Ασωπού, μέσω του Παρατηρητηρίου & Κέντρου Προαγωγής Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο δήμο Τανάγρας (ΠΥΣΤΕΤ), ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε ότι «η υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων αποτελεί προτεραιότητα και είναι αδιαπραγμάτευτη μπροστά σε όποια παρανομία ή κέρδος».

«Πρόκειται για ένα στοίχημα που θέσαμε από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων μας, όταν επικρατούσε εκκωφαντική σιωπή για το πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης, προσθέτοντας: «η δημιουργία του ΠΥΣΤΕΤ, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, αποτελεί μέρος του σχεδίου που μελετήσαμε, θέσαμε προς δημόσια διαβούλευση και υλοποιούμε, για την εξυγίανση του Ασωπού και την αποκατάσταση των ομαλών περιβαλλοντικών συνθηκών στη βιομηχανική περιοχή στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα».

Όπως τόνισε ο ο κ. Μπακογιάννης, ο πήχης, από πλευράς υπουργείου είναι πολύ χαμηλά τα τελευταία χρόνια, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι μας παρέχει λύσεις». Πίεση σε υπουργεία προκειμένου να πετύχουμε μία ουσιαστική συνεργασία και όχι απλά κινήσεις για το θεαθήναι.

Όπως έκανε γνωστό, η περιφέρεια δρομολογεί ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης της περιοχής, με παράλληλη ενθάρρυνση συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, όπως είπε, «προχωράμε με την εκπόνηση του σχεδίου της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) μέχρι τέλους Φεβρουαρίου», ενώ οι πρώτες άδειες για το πάρκο βιομηχανικής εξυγίανσης αναμένεται να κατατεθούν μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

Όπως έγινε γνωστό, το έργο του παρατηρητηρίου αποσκοπεί στην προστασία και προαγωγή υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων του Δήμου Τανάγρας μέσω της έγκαιρης αναγνώρισης σοβαρών προβλημάτων υγείας, καθώς όπως ανέφερε η καθηγήτρια και διευθύντρια του εργαστηρίου υγιεινής, ειπιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού αυτά παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα και πιθανότατα σχετίζονται με την περιβαλλοντική ρύπανση. «Οι μελέτες που έχουν δημοσιευτεί αφορούν αποκλειστικά την έκθεση μέσω του πόσιμου νερού, το οποίο τις δεκαετίες του ’80 και ‘90 περιείχε όντως εξασθενές χρώμιο σε υψηλές συγκεντρώσεις».

Ειδικότερα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, βασικές αιτίες του προβλήματος είναι η άτακτη τοποθέτηση της βιομηχανίας, τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, γεγονός που οδήγησαν σε σοβαρά ευρήματα επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων, καθώς έχει διαπιστωθεί αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο. Παράλληλα διαπιστώθηκε 14% αύξηση της πιθανότητας θανάτου από καρκίνο στην ενδεκαετία. Επιπλέον παρατηρήθκε αύξηση σε προβλήματα στο αναπνευστικό όπως βρογχικό άσθμα κ.α. αλλά και αλλεργίες.

Επίσης, μελέτη του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πραγματοποίησε αναλύσεις περιβαλλοντικών (πόσιμο νερό και υπόγεια ύδατα) και βιολογικών δειγμάτων στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης του Ασωπού τα τελευταία 3 χρόνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης η έκθεση του πληθυσμού σε διάφορα χημικά στο συγκεκριμένο περιβάλλον συμβάλλει στην αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης αλλεργίας και άσθματος και πιθανά συνδέεται και με την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου.

Πάντως, όσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα, η κα Λινού ξεκαθάρισε ότι «σε καμία μελέτη, εξ όσων γνωρίζω, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ότι τα λαχανικά της περιοχής περιέχουν εξασθενές χρώμιο», γεγονός που όπως ξεκαθαρίστηκε τα καθιστά απολύτως ασφαλή, καθώς οι συγκεντρώσεις χρωμίου που μπορεί να καταστούν επιβλαβείς στον ανθρώπινο οργανισμό αντιστοιχούν σε κατανάλωση 2 κιλών καρότων ή πατατών ημερησίως κατ΄ άτομο.

«Τα επίπεδα εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό βρίσκονται πλέον σε αποδεκτά επίπεδα, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα», τόνισε ο δρ. Σπύρος Καρακίτσιος επικεφαλής ομάδας βιολογίας του ΑΠΘ, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να συνεχίσουμε την παρακολούθηση, λαμβάνοντας δείγματα για τα επόμενα πέντε χρόνια δύο με τρεις φορές το χρόνο».

Σε έντονη παρέμβασή του ο πατήρ Ιωάννης, εμβληματική προσωπικότητα που αναδεικνύει διαχρονικά το θέμα, τόνισε ότι «δεν είναι λογικό να δεχόμαστε να ρυπαίνονται τα νερά ούτε να ανεχόμαστε τη ρύπανση των βιομηχανιών». Επισήμανε δε, την ανάγκη «να έρθει το συντομότερο καθαρό ποτιστικό νερό από την Υλίκη και να αντιμετωπιστεί συνολικά η μόλυνση της περιοχής».

Απ΄την πλευρά του ο δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγιαλιάς, ξεκαθάρισε ότι τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για την υγεία, καθώς αυτό έχει διαπιστωθεί από σειρά επιστημονικών μελετών και από τον ΕΦΕΤ. Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη δημιουργίας βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή, την αύξηση των περιβαλλοντικών ελέγχων και την προώθηση έργων διαχείρισης των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων για μία οριστική επίλυση του προβλήματος. «Η περιβαλλοντική μόλυνση δεν έχει όρια», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη την απουσία της κυβέρνησης από το πρόβλημά». «Θέλουμε τη βιομηχανία στην περιοχή. Πολλά εργοστάσια, αλλά καθαρά εργοστάσια. Η πολιτεία να προστατεύει τον άνθρωπο και όχι τα οικονομικά συμφέροντα», δήλωσε.

Εβδομάδες Προαγωγής Υγείας πρόκειται να διοργανωθούν σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να ενημερώσουν τους κατοίκους όλων των περιοχών του Δήμου Τανάγρας και να προάγουν θέματα δημόσιας υγείας, ενώ, δράσεις θα βασίζονται σε καταγραφή των αναγκών των κατοίκων της ίδιας της περιοχής.

Το Παρατηρητήριο, που δημιουργήθηκε από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, λειτουργεί στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδίου που καταρτίστηκε μετά από μελέτη και διαβούλευση των εμπλεκόμενων φορέων με την περιφέρεια για την εξυγίανση του Ασωπού.

Το έργο του ΠΥΣΤΕΤ, διάρκειας τεσσάρων ετών, χρηματοδοτείται από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και υλοποιείται από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και σε συνεργασία με το δήμο Τανάγρας.

Μιλώντας για τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου ο κ. Αλέξανδρος Γρυπάρης βιοστατιστικός του ΕΚΠΑ και η κα Αφροδίτη Βελουδάκη, επικοινωνιολόγος υγείας, η οποία συντόνισε την ημερίδα, εξήγησαν ότι η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) βρίσκεται καθημερινά στην περιοχή και συλλέγει ιατρικά δεδομένα σε συνεργασία με νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Με την εθελοντική συνεργασία του πληθυσμού της περιοχής, διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις και βιολογικές μετρήσεις, ενώ παράλληλα οι κάτοικοι συμπληρώνουν ερωτηματολόγια, στα οποία καταγράφεται η συχνότητα διαφόρων παθήσεων και ο συσχετισμός τους με ειδικότερα χαρακτηριστικά του πληθυσμού (π.χ. διατροφικές συνήθειες, τρόπος ζωής, επαγγελματική έκθεση, δημογραφικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά).

Έως τις 18 Δεκεμβρίου, μάλιστα, θα διαρκέσει η πρώτη Εβδομάδα Προαγωγής Υγείας, η οποία περιλαμβάνει ενημερωτικές δράσεις για τους γιατρούς και τους κατοίκους της περιοχής και εκδηλώσεις με θέμα τη σωστή διατροφή, θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο, τόσο λόγω των υπερβολών που συχνά συνοδεύουν τις γιορτές των Χριστουγέννων, όσο και λόγω του θορύβου που συχνά δημιουργείται γύρω από τα προϊόντα της περιοχής.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο συνεχούς ενημέρωσης του κοινού λειτουργεί γραμμή επικοινωνίας στο 22620-31440, όπου οι κάτοικοι μπορούν να αναφέρουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν και μπορεί να σχετίζεται με την περιβαλλοντική ρύπανση, να λαμβάνουν σχετική πληροφόρηση από γιατρούς ή να ενημερώνουν για θέματα Δημόσιας Υγείας που τους ανησυχούν, π.χ. ποιότητα του αέρα ή του νερού, σκουπίδια, στάσιμα νερά/κουνούπια κλπ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Παρατηρητήριο & Κέντρο Προαγωγής Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο δήμο Τανάγρας, είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια υλοποίησης προληπτικών δράσεων που προκύπτει από στενή συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του δήμου Τανάγρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.