ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Περ. Θεσσαλίας: Σύσκεψη για τις καταστροφές από τα χιονία – Σε δύσκολη θέση οι αγρότες

Περ. Θεσσαλίας: Σύσκεψη για τις καταστροφές από τα χιονία – Σε δύσκολη θέση οι αγρότες

Αντιμέτωποι με τις καταστροφές στην παραγωγή τους βρίσκονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Λάρισας, αλλά και συνολικά της χώρας, λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας και του παγετού που έχει πλήξει πολλές περιοχές τις τελευταίες μέρες.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας τόνισε: «αναμένουμε να δούμε συνολικά τις ζημιές, όμως παρατηρούνται ήδη προβλήματα καθώς τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια) και κηπευτικά πλήττονται ιδιαίτερα. Βέβαια ζημιές, που το μέγεθός τους θα φανεί αργότερα, θα υποστούν και δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως τα ελαιόδεντρα».

Nα σημειωθεί επίσης, πως σε ανακοίνωση της η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων των αγροτών, αναφέρει πως οι αγρότες και κυρίως οι δενδροκαλλιεργητές μένουν ξεκρέμαστοι ύστερα από τέτοιου είδους καταστροφές, καθώς «σε πολλές περιπτώσεις -για παράδειγμα, οι ζημιές στα δένδρα σε χρονικό διάστημα που δεν καρποφορούν, στα θερμοκήπια, γενικότερα στο φυτικό κεφάλαιο- δεν προβλέπονται αποζημιώσεις από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ».

Η επιτροπή των αγροτικών μπλόκων καλεί την κυβέρνηση «να κινήσει τις διαδικασίες, ώστε να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις όλων των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ».

Τονίζεται επίσης πως «για να προχωρήσει γρήγορα και σωστά αυτή η διαδικασία, πρέπει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει, αμέσως, το δίκαιο αίτημα των γεωπόνων – εκτιμητών του ΕΛΓΑ, οι οποίοι αγωνίζονται διεκδικώντας να πληρώνονται τα οδοιπορικά -που τους έκοψε η κυβέρνηση- για τις μετακινήσεις τους προς τις περιοχές, όπου καλούνται».

Σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι από το χιονιά στην ανακοίνωση τονίζεται πως υπάρχει «βαρύ πλήγμα στο εισόδημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων καθώς, λόγω του ψύχους, η παραγωγή γάλακτος μειώνεται δραματικά σε ποσοστό πάνω από το 50%, ενώ ζώα που εγκυμονούν αποβάλλουν και νεογέννητα πεθαίνουν».

Τέλος, οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από τις ζημιές στην παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο και άμεσες και 100% αποζημιώσεις στο σύνολο των καταστροφών (εγκαταστάσεις, υποδομές, παραγωγή, κεφάλαιο). Ακόμη, ζητούν την άμεση κρατική παρέμβαση για εφοδιασμό με δωρεάν ζωοτροφές, φάρμακα κλπ. σε όσα ποιμνιοστάσια είναι αποκλεισμένα.

Να υπενθυμιστεί πάντως, πως ήδη ο ΕΛΓΑ με ανακοίνωση του ζητά από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, σε περίπτωση που έχουν υποστεί ζημιές στο ζωικό τους κεφάλαιο ή στη φυτική τους παραγωγή, να επικοινωνήσουν με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ των δήμων τους ή με τα περιφερειακά υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο Τύπο ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λάρισας, Δημήτρης Παπαδημόπουλος τόνισε πως σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη τις επόμενες μέρες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όταν ομαλοποιηθούν τα φαινόμενα και ξεπεραστεί ο παγετός.

«Αναμένουμε να ξεπεραστούν τα ακραία φαινόμενα και θα γίνει σύσκεψη με ανθρώπους από τη διεύθυνση κτηνιατρικής, αγροτικής οικονομίας και υγιεινής, ενώ θα υπάρξει συνεννόηση και με τον ΕΛΓΑ ώστε για να σχεδιάσουμε πως θα προχωρήσουμε σχετικά με τις εκτιμήσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημόπουλος.

Να τονιστεί βέβαια πως η σύσκεψη της Περιφέρειας σχετικά με το θέμα των ζημιών στον αγροτικό κόσμο, θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών, καθώς σύμφωνα με αρκετές προβλέψεις των μετεωρολόγων από την Κυριακή και τη Δευτέρα αναμένεται νέο κύμα χιονοπτώσεων και στο νομό Λάρισας μεταξύ άλλων περιοχών της χώρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.