ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«Δύο στα δύο» για τη Δούρου: Μετά το Μάτι της ασκήθηκε δίωξη και για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

«Δύο στα δύο» για τη Δούρου: Μετά το Μάτι της ασκήθηκε δίωξη και για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

Πέρασαν 16 μήνες από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, που άφησαν πίσω τους 25 νεκρούς, προκειμένου η δικαιοσύνη να ασκήσει διώξεις. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και για την τραγωδία στο Μάτι, ασκήθηκαν διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος.

Συνολικά, για τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Μάνδρα, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος 9 κατηγορούμενων. Η δίωξη στρέφεται και κατά άλλου υπευθύνου, ενώ η δικογραφία αποστέλλεται σε ανακριτή παρά τον πλημμεληματικό χαρακτήρα της, λόγω σπουδαιότητας και με το σήμα του επείγοντος.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου άσκησε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της πλημμύρας από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος δια παραλείψεως.

Η εισαγγελέας, η οποία ερεύνησε την υπόθεση, αποδίδει ευθύνες για τις τραγικές συνέπειες της θεομηνίας που έπληξε την περιοχή στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου, τη δήμαρχο Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, τον δήμαρχο Ελευσίνας Γιώργο Τσουκαλά, τον δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, τους δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και δύο υπάλληλους των δύο δασαρχείων.

Η εισαγγελική διάταξη, των 66 σελίδων, περιλαμβάνει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων, ενώ επιρρίπτονται ευθύνες στους 9 κατηγορούμενους για έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων αλλά και έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.

Η εισαγγελέας φέρεται να εντοπίζει σωρεία δυσλειτουργιών και παραλήψεων των αρμοδίων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία.

Με την έρευνα συσχετίστηκαν μηνύσεις ιδιωτών και φορέων που στρέφονταν κατά 25 συνολικά προσώπων, τα οποία ελέγχθηκαν από την εισαγγελία. Από αυτά, εκτός των 9 που παραπέμπονται, η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για πέντε πρόσωπα, με την οποία ζητά την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.