ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μώραλης: Στόχος μας να αναδείξουμε τον Πειραιά σε διεθνούς εμβέλειας προορισμό

Μώραλης: Στόχος μας να αναδείξουμε τον Πειραιά σε διεθνούς εμβέλειας προορισμό

Χαιρετισμό στην επιστημονική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και του Ινστιτούτο Λιμενικής Κατάρτισης ΕΞΑΝΤΑΣ απηύθυνε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μπρούσκαρη» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ).

Στον χαιρετισμό του με τίτλο «Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η επιστημονική έρευνα και η επαγγελματική κατάρτιση στον Λιμενικό τομέα, τις Εμπορευματικές Μεταφορές και την Εφοδιαστική – Μια Συνδυασμένη Πρωτοβουλία», ο δήμαρχος Πειραιά επεσήμανε τα εξής:

«Η σημερινή εκδήλωση και η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών και του Ινστιτούτου Λιμενικής Κατάρτισης «Εξάντας» ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ του κόσμου της επιστήμης, της έρευνας και των επιχειρήσεων, το οποίο αφορά τη διοίκηση λιμένων, τη διοίκηση εφοδιαστικής αλυσίδας και τις εμπορευματικές μεταφορές. Μέσα από το τρίγωνο εκπαίδευση-έρευνα-καινοτομία μπορεί να δοθεί σημαντική ώθηση στους παραπάνω κλάδους και δραστηριότητες.

Η σύμπραξη αυτή είναι σημαντική και για τον Δήμο του Πειραιά, γιατί υπό προϋποθέσεις είναι δυνατόν να δημιουργηθούν πολλαπλασιαστικά οφέλη για το λιμάνι, τους κλάδους που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτό, αλλά και την τοπική οικονομία ευρύτερα.

Η ανάπτυξη της οικονομίας του λιμανιού δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για την οικονομία του Πειραιά και της Αττικής, αλλά και της εθνικής μας οικονομίας. Οι επενδύσεις που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη στο λιμάνι – παρά τις επιμέρους διαφωνίες- μετατρέπουν τον Πειραιά σε σημείο αναφοράς για τις θαλάσσιες μεταφορές, το παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομία. Οι προοπτικές αυτές δεν θα πρέπει να περιοριστούν στο επίπεδο των αριθμών, αλλά να μεταφραστούν σε νέες επενδύσεις, σε νέες θέσεις εργασίας, σε νέο εισόδημα για όσο το δυνατόν περισσότερους. Άλλωστε η πορεία της πόλης και του λιμανιού ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένες.

Σήμερα στον Πειραιά, εντοπίζονται σημαντικές ευκαιρίες στους κλάδους των εμπορευματικών μεταφορών, της διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας, της διαχείρισης λιμενικών εγκαταστάσεων και υποδομών. Κλάδοι που εξελίσσονται διαρκώς, ενσωματώνοντας τα νέα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα και που μπορούν να δημιουργήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την τοπική και περιφερειακή οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα τελευταία 4,5 χρόνια υλοποιούμε στον Δήμο Πειραιά ένα στρατηγικό σχέδιο που έχει στόχο να αναδείξει τον Πειραιά σε διεθνούς εμβέλειας προορισμό σε επιχειρηματικό, τουριστικό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό επίπεδο. Είμαστε από τις πρώτες Δημοτικές Αρχές που επιθυμούσαμε, επιχειρήσαμε και τελικά εκπονήσαμε στρατηγική για τη Γαλάζια Οικονομία, καθώς πιστεύουμε πως μπορεί να δώσει ώθηση στον Πειραιά, αλλά και στη χώρα συνολικά.

Πιστεύουμε ότι η Δημοτική Αρχή σε μια πόλη σαν τον Πειραιά πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης για τη Γαλάζια Οικονομία και για την ανάπτυξη γενικότερα. Δεν μπορεί να ασχολείται μόνο με την καθημερινότητα, το οποίο είναι σαφώς βασικό της καθήκον και υποχρέωση. Παράλληλα, ο Δήμος Πειραιά επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της καινοτομίας και της γνώσης, σε ένα ευρύτερο σύνολο δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται με επίκεντρο το λιμάνι.

Χρειάζεται να κάνουμε όμως όλοι περισσότερα, πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά. Στην κατεύθυνση αυτή, η διαρκής και ουσιαστική συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται στο οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας είναι κρίσιμη και σαφέστατα αποτελεί προϋπόθεση επιτυχίας. Στην πόλη μας υπάρχει συνεργασία σε πολλούς τομείς και αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Η συνεργασία που υπογράφεται σήμερα είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα, με δεδομένη τη βαρύτητα των τριών φορέων, την εμπειρία τους και τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σημαντικές συνέργιες μεταξύ τους.

Ως Δήμος Πειραιά, χαιρετίζουμε την υπογραφή αυτού του συμφώνου συνεργασίας και θα σταθούμε αρωγοί στην επιτυχή έκβασή του. Έχουμε αναπτύξει άλλωστε κι εμείς τα τελευταία χρόνια μια στενή και πολυεπίπεδη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το οποίο παράγει ερευνητικό έργο και καινοτομία πάνω σε κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξη της πόλης μας, όπως είναι η ναυτιλία, η οικονομία και ο τουρισμός, τομείς που εμείς θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικούς για την περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης μας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε μια νέα συνεργασία μεταξύ του Δήμου και του Πανεπιστημίου. Συγχαρητήρια σε όλους και καλή επιτυχία»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.