Δήμαρχος Θερμαϊκού για καταυλισμό Ρομά: «Θα σηκώσουμε τείχος για να σταματήσουμε την εγκληματικότητα»

Δήμαρχος Θερμαϊκού για καταυλισμό Ρομά: «Θα σηκώσουμε τείχος για να σταματήσουμε την εγκληματικότητα»

Με την ανέγερση τείχους σε καταυλισμό Ρομά, δεσμεύθηκε ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής εξαιτίας των προβλημάτων που αν αντιμετωπίζει η περιοχή με τη συνεχή καύση ελαστικών, αλλά και άλλων προβλημάτων που προκαλούν.

Ο δήμαρχος, με αφορμή ερώτηση που δέχθηκε για την καύση ελαστικών σε περιοχή που μένουν Ρομά, απάντησε ως εξής:

«Αν δεν τηρηθεί η νομιμότητα, σας λέω και το προχωράω και λίγο παραπάνω, που ξέρω ότι είναι έξω από τα όρια, έξω από τη νομιμότητα, αλλά εγώ θα το κάνω και θα ακουστεί τώρα πρώτη φορά από το δικό σας ραδιόφωνο, εγώ θα υψώσω τείχος εκεί, δεν θα μπορεί να πηγαίνει κανένας στην περιοχή αυτή»

Και συμπλήρωσε ότι «η περιοχή βασανίζεται και στο κομμάτι των κλοπών και της εγκληματικότητας. Δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Θα με βρουν απέναντί τους».

Στον δήμαρχο απάντησε αρχικά ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, γνωστός από το νόμο μέσω του οποίου έχουν αποφυλακιστεί εκατοντάδες κακοποιοί, ο οποίος αφού σημείωσε ότι «το ύψωμα των τειχών δεν θα περιορίσει την παραβατικότητα, αλλά θα οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα», συμπλήρωσε:

«Δεν πρόκειται για μια απλώς ακροδεξιά ρητορική ή μια ρατσιστική δήλωση χωρίς αντίκρισμα. Πρόκειται για ένα “όραμα” που συγκρούεται με τον πυρήνα του Συντάγματος και των θεμελιωδών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη ζωή.

Αντιβαίνει σε κάθε έννοια πολιτισμού και επιστρέφει σε μεθόδους και αυταρχικές πρακτικές που ποτέ δεν συνέβαλαν στην εξάλειψη προβλημάτων. Χωρίς κάποιο οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της υπαρκτής παραβατικότητας, εξάρθρωσης κυκλωμάτων που δρουν παράνομα ή επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων στην περιοχή η ασφάλεια δεν μπορεί να αποκατασταθεί».

Από την πλευρά της, η ειδική γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, Αικατερίνη Γιάντσιου, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της για την άνοδο «της ρητορικής του μίσους εις βάρος των Ρομά», τονίζοντας ότι «οι συνεχείς αναφορές, τόσο στον επίσημο τύπο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από πολιτικά πρόσωπα και ήδη εκλεγμένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υποκινούν το ρατσιστικό μίσος και εδραιώνουν τον διχασμό μεταξύ των πολιτών του κράτους».

Τόνισε επίσης ότι «Κρίνεται απαραίτητο, για τη διασφάλιση των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το σύνολο του πολιτικού κόσμου να καταδικάσει ρατσιστικές αναφορές και σχόλια που προτρέπουν σε έκνομες ενέργειες» και επισήμανε το εξής:

«Οι θεσμικοί εγγυητές της ασφάλειας των πολιτών και της λειτουργίας του κράτους δικαίου είναι οι αιρετοί, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Η συνειδητή καταστρατήγηση του ρόλου αυτού εκθέτει την Πολιτεία και εγκυμονεί κινδύνους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.