ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αλλάζει για ακόμη μία φορά η πλατεία Ομονοίας – Δείτε αναλυτικά όλα όσα προβλέπονται για τη νέα της μορφή

Αλλάζει για ακόμη μία φορά η πλατεία Ομονοίας – Δείτε αναλυτικά όλα όσα προβλέπονται για τη νέα της μορφή

Ο Δήμος Αθηναίων, πασχίζει να ανοίξει μια νέα σελίδα στην περιπετειώδη ιστορία της Πλατείας Ομονοίας, επαναφέροντας κυρίαρχο στην επιφάνειά της ένα τεράστιο σιντριβάνι διαμέτρου 30 μέτρων που μαζί με τον περιμετρικό του δακτύλιο θα καταλαμβάνει σχεδόν ολοκληρωτικά τον «διάδρομο πεζών» ο οποίος ένωσε προ 20ετίας την Πανεπιστημίου με την Αγίου Κωνσταντίνου.

Τα έργα γίνονται με χορηγίες ιδιωτών και βρίσκονται σε εξέλιξη με εντατικούς ρυθμούς από τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε, στις 31 Οκτωβρίου 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κάνει δεκτές τις πράξεις δωρεάς μέσω των οποίων τρεις φορείς, η τεχνική εταιρεία Ηλέκτωρ, το Κοινωφελές Ιδρυμα Λασκαρίδη και η Fontana Fountains προσφέρονταν να συμβάλουν στη δημιουργία νέου σιντριβανιού στην Πλατεία Ομονοίας.

Αρχικός στόχος ήταν τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ώστε η νέα εικόνα της Ομόνοιας να συνδυασθεί με την προσπάθεια επαναφοράς θετικής ψυχολογίας στο Κέντρο της Αθήνας. Η εικόνα ενός τεράστιου σιντριβανιού παραπέμπει ευθέως στις δεκαετίες ’60 και ’70 όταν η Ομόνοια δέχθηκε την τελευταία της διαμόρφωση πριν τον ορυμαγδό που προκάλεσαν τα έργα του Μετρό στη δεκαετία του ’90. Τότε, βέβαια, η πλατεία είχε καταργηθεί ως χώρος για πεζούς καθώς είχε διαμορφωθεί σε κυκλικό κόμβο για τα αυτοκίνητα.

Η σημερινή κατάσταση είναι ό,τι απέμεινε από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που έγινε το 1998 και έδωσε το πρώτο βραβείο ύψους 9,5 εκατομμυρίων δραχμών σε τέσσερις νέους αρχιτέκτονες. Μάλιστα, το αποτέλεσμα, του διαγωνισμού είχε σταθεί αφορμή να ξεσπάσει δημόσια διαμάχη ανάμεσα στον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη που έδωσε το βραβείο και τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο που δήλωσε αιφνιδιασμένος. Ηρθε, άραγε, η ώρα να πάρει ο Δήμος το αίμα του πίσω;

Σε προεκλογικές του συνεντεύξεις, ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τόνιζε ότι η τελευταία εκείνη παρέμβαση «απέτυχε πανηγυρικά» και δήλωνε πως θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με διαφανή κριτήρια και στόχο «μια πλατεία φιλική στον κάτοικο, τον εργαζόμενο, τον επισκέπτη, με πράσινο, φως και –ναι– σιντριβάνι». Φαίνεται όμως πως το σχέδιο άλλαξε, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έφυγε από τη μέση και τα έργα προχωρούν χωρίς να είναι απολύτως γνωστή η εικόνα που θα προκύψει.

Τα μόνα στοιχεία που είναι γνωστά, προέρχονται από τις συνοπτικές αναφορές που έκαναν οι υπεύθυνοι των εταιρειών-δωρητών στα σημειώματα που κοινοποίησε η δημοτική αρχή όταν έγινε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31/10/2019. Μάλιστα, στην τότε συζήτηση, ο Παύλος Γερουλάνος είχε εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις για τις αυθαιρεσίες που πιθανόν να έκαναν οι ιδιώτες μέσω της «υιοθεσίας δημόσιων χώρων».

​Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ» τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν όσοι συμμετέχουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα ότι ή δίνουν τα χρήματα και τα διαχειρίζεται ο Δήμος ή διαχειρίζονται οι ίδιοι ό,τι τους ζητήσει ο Δήμος με τις προδιαγραφές του Δήμου». «Θέλει πολύ προσοχή να μην νιώσει ο ιδιώτης ότι βοηθώντας το Δήμο έχει δικαίωμα στα σχέδια, τα οποία θα υλοποιήσει ο Δήμος με τα δικά του χρήματα», κατέληξε ο Παύλος Γερουλάνος ενώ αντίστοιχη συζήτηση έγινε και λίγο πριν τα Χριστούγεννα όταν ο Δήμος δέχθηκε κριτική με τον τρόπο που στολίστηκαν για τα Χριστούγεννα κεντρικές οδοί (Βασ.Σοφίας, Πανεπιστημίου) και πάλι με χορηγίες ιδιωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση στα έργα σχετίζεται κυρίως με τα γνωστά εδώ και δεκαετίες προβλήματα στεγανότητας που έχει η τσιμεντένια πλάκα που σκεπάζει τον υπόγειο σταθμό της Ομόνοιας. Με βάση όσα ανέφεραν οι χορηγοί, πάνω στην πολύπαθη κεντρική πλατεία θα εγκατασταθεί:

  • Σιντριβάνι με διάμετρο 30 μέτρων, 13 πίδακες νερού, 188 δέσμες νερού και 90 υποβρύχιους προβολείς.
  • Ενας πίδακας που θα εξακοντίζει νερό σε ύψος 20 μέτρων θα βρίσκεται στο κέντρο του σιντριβανιού.
  • Τέσσερις πίδακες θα βρίσκονται σε ακτίνα 12 μέτρων και θα πετούν νερό σε ύψος 14 μέτρων.
  • Αλλοι οκτώ πίδακες θα βρίσκονται σε ακτίνα 17 μέτρων και θα πετούν νερό σε ύψος 8 μέτρων.
  • Περιφερειακά στα 30 μέτρα και μέσα από κυκλικό αγωγό θα πετάγονται 188 δέσμες νερού με ύψος κορυφής τα 5 μέτρα
  • Σε ιστό θα τοποθετηθεί ανεμόμετρο που θα ενημερώνει την κεντρική μονάδα ελέγχου να μειώνει το ύψος των πιδάκων όταν η ταχύτητα του ανέμου θα ξεπερνά κάποια όρια. Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα της διασποράς υδάτων ήταν έντονο όταν υπήρχε το σιντριβάνι παλιότερα αλλά και όταν επιχειρήθηκε να λειτουργήσει το ύψους 15 μέτρων γλυπτό του Ζογγολόπουλου που έμεινε τελικώς ανενεργό.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η οικονομική αξία της συμβολής του Ιδρύματος Λασκαρίδη για την εγκατάσταση του σιντριβανιού προσδιοριζόταν από το ίδιο στα 430.000 ευρώ. Από την πλευρά της η Ηλέκτωρ είχε αναλάβει να γκρεμίσει ότι εμποδίζει την εγκατάσταση του σιντριβανιού, να κάνει όλες τις εργασίες στεγάνωσης της δεξαμενής του και συναρμογής με την πλακόστρωση της πλατείας, να ολοκληρώσει έργα πρασίνου και άρδευσης στον περιβάλλοντα δακτύλιο και να εγκαταστήσει καταγραφικό σταθμό δομικής παρακολούθησης που θα μείνει επί 9 μήνες και θα παρακολουθεί την τσιμεντόπλακα πάνω στην οποία θα εδράζεται το σιντριβάνι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.