Τ. Θεοδωρικάκος: «Η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται ως πυλώνας ισόρροπης ανάπτυξης»

Τ. Θεοδωρικάκος: «Η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται ως πυλώνας ισόρροπης ανάπτυξης»

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε πως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πυλώνας ισόρροπης ανάπτυξης.

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την τοπική αυτοδιοίκηση ως πυλώνα ισόρροπης ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ποιότητας ζωής των πολιτών. Σε αυτό στοχεύουν οι μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσαμε και τώρα επιταχύνουμε».

Αυτό τονίζει σε άρθρο του στα, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, το νομοσχέδιο δίνει αναπτυξιακή ώθηση στους δήμους και στις τοπικές κοινωνίες, καθώς μεταξύ άλλων:

  • Δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να λειτουργήσουν αναπτυξιακούς οργανισμούς για να υλοποιούν προγράμματα «με γρηγορότερη και ευκολότερη εξασφάλιση πόρων και υλοποίηση έργων».
  • Λύνεται το οξυμένο πρόβλημα υποστελέχωσης τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δόμησης (πολεοδομίες), καθώς δίνεται η δυνατότητα με προγραμματικές συμβάσεις στην ΕΕΤΑΑ και τις αναπτυξιακές εταιρείες να παρέχουν το απαιτούμενο προσωπικό μηχανικών μελέτης και επίβλεψης έργων στους δήμους.
  • Θεσμοθετείται η διαδικτυακή εφαρμογή «Μητρώο Δεδομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης» «για τη χάραξη αποτελεσματικών και στοχευμένων αναπτυξιακών πολιτικών».
  • Καθιερώνεται για πρώτη φορά η παροχή τεχνικής βοήθειας για την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων τόσο του ΥΠ.ΕΣ. όσο και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
  • Εισάγεται σύστημα παράλληλης άσκησης αρμοδιοτήτων πιλοτικά στους τρεις μεγαλύτερους δήμους, οι οποίοι μέσω μνημονίου συνεργασίας με άλλους δημόσιους φορείς, θα μπορούν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους.

Πρόγραμμα τηλεϊατρικής «Πρόληψη στο Σπίτι»

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρει ακόμα ότι το νομοσχέδιο θεσπίζει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα τηλεϊατρικής «Πρόληψη στο Σπίτι» για τους κατοίκους ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών, εναρμονίζει τις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων στους δήμους με όσα ισχύουν στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, ενισχύει την αξιοκρατία στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και καθιερώνει τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο σύνολο του δημόσιου τομέα και της αυτοδιοίκησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δίνουν νέα δυναμική στην Αυτοδιοίκηση», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος δηλώνει ότι θα ακολουθήσει η επόμενη φάση με το νομοσχέδιο που θα αποσαφηνίζει τις αρμοδιότητες κράτους, αυτοδιοίκησης, κεντρικής εξουσίας και αποκεντρωμένης διοίκησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.