ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα «φάει» καλά στην Ευρωβουλή η Ελεωνόρα. Θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας!

Έρευνα: Μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση η αιχμαλωσία των δύο στρατιωτικών από τους Τούρκους!

Έρευνα: Μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση η αιχμαλωσία των δύο στρατιωτικών από τους Τούρκους!

Στην πρώτη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ που παρουσίασε στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων το κανάλι, το 62% των πολιτών απαντά ότι θεωρεί πολύ σημαντικό θέμα την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, ενώ το 51% αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα.

Το 51% είναι ένα τεράστιο ποσοστό που αν συνδυαστεί με την αρνητική εικόνα που καταγράφει η κυβέρνηση στο Σκοπιανό, δείχνει ότι τα εθνικά θέματα έχουν πλήξει την εικόνα της ενώ είχε αρχίσει να ανακάμπτει λόγω επικείμενης θεωρητικής «εξόδου» από το Μνημόνιο.

Θετικά αποτιμούν τις κινήσεις της κυβέρνησης στο θέμα των αιχμαλώτων μόλις τρεις στους δέκα ερωτηθέντες (32%).

Στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5% έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή) η ΝΔ προηγείται με διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 31,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 21,5%. Ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 8,5%, ΧΑ με 8%, ΚΚΕ με 6%, ενώ στο 2% βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων.

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 19,5%. Στο 8% βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, διατηρώντας «βραχεία κεφαλή» έναντι της Χρυσής Αυγής, που έχει ποσοστό 7,5%. Χαρακτηριστική στην περίπτωση αυτή είναι η «γκρίζα ζώνη» του 21,5%, οι οποίοι εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι ή δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν κ.ά..

Ως προς τη σύνθεση της «γκρίζας ζώνης» [21,5%], αυτή κατανέμεται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 33%, ΝΔ 7%, Ένωση Κεντρώων 7%, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ 4%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 3%, Χρυσή Αυγή 2%, άλλο κόμμα 6%, λευκό/άκυρο/αποχή 31%.

H συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται σε 49%, με το 13% των ψηφοφόρων του τον Σεπτέμβριο του 2015 να μετακινείται προς τη ΝΔ, το 6% προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το 5% προς τη Χρυσή Αυγή. Παράλληλα το 8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές δηλώνουν αναποφάσιστοι, το 5% σκέφτεται την αποχή και το 4% το λευκό/άκυρο.

Αντίστοιχα, η συσπείρωση της ΝΔ ανέρχεται στο 80%, με μόλις το 5% των ψηφοφόρων της να μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλο είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και στην παράσταση νίκης. Εκεί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 55% (59% στην προηγούμενη μέτρηση) και ο ΣΥΡΙΖΑ 23% (αμετάβλητο).

Παρόλα αυτά, οι πολίτες εμφανίζονται αντίθετοι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε ποσοστό 50% (36% απαντά πως θέλει κάλπες στο τέλος τη κυβερνητικής θητείας, το 14% θέλει κάλπες αργότερα), ενώ το 37% θέλει τη διενέργεια εκλογών άμεσα.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συγκεντρώνει το 31% (32%), ενώ το ποσοστό του Αλέξη Τσίπρα ανέρχεται σε 22% (24%). Πάντως, υψηλό παραμένει το ποσοστό που απαντά «κανένας από τους δύο», και το οποίο ανέρχεται σε 39% (41%).

Το 37% των πολιτών επιθυμεί να διεξαχθούν άμεσα εκλογές, ενώ το 36% τις ζητάει στο τέλος της τετραετίας, ενώ συνολικά οι μισοί των ερωτηθέντων (50%) φαίνονται να δίνουν παράταση ζωής στην κυβέρνηση, προκρίνοντας την προσφυγή στις κάλπες στο τέλος της τετραετίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.