ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ο πόλεμος των δημοσκοπήσεων – Πρώτο θύμα η αλήθεια (όπως πάντα)

Ο πόλεμος των δημοσκοπήσεων – Πρώτο θύμα η αλήθεια (όπως πάντα)

Οι δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις της Kappa Research και της MRB άνοιξαν και πάλι την συζήτηση για το κατά πόσον οι έρευνες αυτές απεικονίζουν την αλήθεια και την πραγματικότητα καθώς έχουν μεταξύ τους εξαιρετικά αντιφατικά αποτελέσματα.

Η Kappa Research αναφέρει πως η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου 5% (24,7% ΝΔ – 19,8% ΣΥΡΙΖΑ) και οι ΑΝΕΛ είναι στο 2,5%

Δηλαδή μετά το Σκοπιανό και τις φωτιές στο Μάτι που στοίχισαν τις ζωές σε 99 ανθρώπους το κόμμα των ΑΝΕΛ δεν φυλλοροεί και ακόμα μπορεί να εισέλθει στην Βουλή και ο κόσμος δεν έχει εκνευριστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και εγκρίνει τα «επιτεύγματά» του σε Οικονομία, Ασφάλεια και Εθνικά Θέματα και συνεχίζει να τον στηρίζει και εμφανίζεται ως εκλογικό «ντέρμπι» η επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στην δεύτερη, της MRB, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ εκτινάσσεται στο 9% (30,9% ΝΔ – 22,1% ΣΥΡΙΖΑ) και οι ΑΝΕΛ (1,5%) απομακρύνονται από το κοινοβούλιο

Για τα άλλα κόμματα δεν έχει σημασία, έχουν λίγο πολύ τα ίδια ποσοστά.

Τι σημαίνουν τα δημοσκοπικά αυτά ευρήματα; Όπως αναφέρει και ο Διαμαντής Μπασαντής οι δημοσκοπήσεις ΔΕΝ είναι όλες ίδιες.

Τα νούμερα ποικίλουν. Αποκλίνουν ανάλογα με την μεθοδολογία τους και τις εκτιμήσεις των εταιρειών. Αξίζει να αναφέρουμε πως η Kappa Research δίνει σχεδόν σταθερά την διαφορά γύρω στο 5% ένα χρόνο! Και η MRB στο 9-10%! Άλλες εταιρείες όπως η METRON ANALYSIS δίνουν πλέον διαφορές της τάξης του 13-14%!

Ποιες πλησιάζουν στην πραγματικότητα και ποιες όχι;

Αυτό το διαπιστώνει κανείς την επομένη των εκλογών. Όμως μέχρι τότε το όποιο επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων έχει γίνει. Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται ως επικοινωνιακά παίγνια.

Ας θυμηθούμε πως ακόμα και στα exit poll του 2012 εταιρεία δημοσκοπήσεων (αργότερα ο διευθυντής της έγινε υπουργός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) έδινε νίκη με 3% στον ΣΥΡΙΖΑ όταν το τελικό αποτέλεσμα ήταν 4% υπέρ της ΝΔ!

Να πούμε όμως και το αντίθετο. Υπήρχαν δημοσκοπήσεις που εμφάνιζαν τη ΝΔ με ποσοστά του 23% και τελικά το ποσοστό της έφτασε μόλις το 18,85%.

Ενώ δεύτερο κόμμα έδειχναν το ΠΑΣΟΚ και τρίτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με ποιο αισιόδοξη πρόβλεψη για ποσοστό της τάξης του 13%

Φυσικά το ΠΑΣΟΚ βγήκε τρίτο κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο.

Χρειάστηκαν οι επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 για να φτάσει η ΝΔ το ποσοστό του 29,66%

Μικρότερο προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ από το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης έδιναν οι δημοσκοπήσεις το Γενάρη του 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε τις εκλογές εμφατικά εμφανίζονταν με πολύ μικρότερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Να μην πουμε για το δημοψήφισμα του 2015 και το «όχι» που έγινε «ναι». Προβάδισμα στο ΝΑΙ και ντέρμπι έβλεπαν οι δημοσκόποι και η διαφορά που προέκυψε στο 22,7% υπέρ του ΟΧΙ ακόμα δεν μπορεί να εξηγηθεί.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειχαν τους ΑΝΕΛ εκτός Βουλής πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και τελικά όχι μόνο μπήκαν αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές με διαφορά 7,4% ενώ τον εμφάνιζαν πολύ κοντά με τη ΝΔ.

Τα τελευταία χρόνια οι δημοσκοπικές έρευνες εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα.

Εν ολίγοις σήμερα εφαρμόζονται οι ίδιες ακριβώς μέθοδοι που εφάρμοζαν οι πολιτικοί αντίπαλοι τότε. Τίποτε δεν άλλαξε

Έτσι λοιπόν τι έχουμε; Πόλεμο δημοσκοπήσεων και θύμα του πολέμου αυτού την αλήθεια. Γιατί έχουμε πόλεμο δημοσκοπήσεων; Πολύ απλά. Η σημαντικότερη ερώτηση είναι το «ποιο κόμμα νομίζετε πως θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές;».

Αυτό είναι η περίφημη «παράσταση νίκης»

Τι σημασία έχει αυτό; Σημαίνει ότι ανεξάρτητα ποιο κόμμα ψηφίζεται ζητείται η γνώμη σας για το ποιο θα κερδίσει τελικά τις εκλογές. Είναι η ερώτηση που δημιουργεί την ψυχολογία, τον «αέρα της νίκης»

Αυτοί που είναι αποφασισμένοι για το τι θα ψηφίσουν δεν τους απασχολεί. Απλά θα το κάνουν. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια μάζα ψηφοφόρων της τάξεως του 20% που την ονομάζουν «αδιευκρίνιστη ψήφο» η οποία για ψυχολογικούς παράγοντες άγεται και φέρεται με τον φερόμενο ως νικητή.

Δηλαδή θα ψηφίσει τον νικητή απλά για να νιώθει ότι είναι με τους νικητές.

Φυσικά υπάρχει πάντα και η μέση τάση των δημοσκοπήσεων και της κοινής γνώμης και κάποιες από αυτές αντικατοπτρίζουν την πολιτική πραγματικότητα.

Θα πει κάποιος πως φαίνεται αυτό. Υπάρχει και η αντίληψη της πραγματικότητας. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να νιώσει και να «ακούσει» τον θόρυβο που προκάλεσαν οι φωτιές στο Μάτι και η συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας.

Πάντως όπως αναφέρει και ο Διαμαντής Μπασαντής που είναι έμπειρος αναλυτής τάσεων της κοινής γνώμης για το πολιτικό τμήμα του pronews.gr και όπως δείξαμε προηγουμένως με τον πολιτικό αναλυτή και μαθηματικό Πάνο Σταθόπουλο η απόσταση των δύο πρώτων κομμάτων κινείται σταθερά στα όρια διψήφιου αριθμού.

Το δε δεξιό κυβερνητικό κόμμα των ΑΝΕΛ κινείται σταθερά λίγο πάνω από τα όρια του 1%. Και τελικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αθροίζει σήμερα γύρω στο 20%, έναντι 40%, που άθροιζε τρία μόλις χρόνια πριν. Όλα τα άλλα είναι μόνο εντυπώσεις. Όμως με τις εντυπώσεις δεν διοικείται μια χώρα. Αποδιοργανώνεται μια χώρα.

Αυτό τι σημαίνει; Πως αυτή την στιγμή το νυν κυβερνητικό σχήμα εάν γίνουν εκλογές δεν θα μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στο μετέπειτα πολιτικό σκηνικό.

Και αυτή η αλήθεια δεν μπορεί να αλλάξει με δημοσκοπήσεις που «ευχαριστούν» αυτιά. Είναι απλά η αλήθεια.

Πάντως για να είμαστε δίκαιοι αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Παγκοσμίως οι δημοσκοπήσεις δεν γίνονται για να αποτυπώσουν το υπαρκτό πολιτικό κλίμα, αλλά για να το κατασκευάσουν και να επιχειρήσουν να το διοχετεύσουν στην κοινωνία, δηλαδή να το κάνουν «υπαρκτό». Γι’ αυτό έπεσαν, πέφτουν και θα συνεχίσουν να πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους όπως έγινε στο Brexit και στην εκλογή Ν.Τραμπ.

Και πάλι τότε υπήρχαν σοβαρές δημοσκοπήσεις ή σοβαρές αναλύσεις που έδειχναν ποια θα ήταν τα τελικά αποτελέσματα και να που αυτά βγήκαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το pronews.gr ήταν το μόνο μέσο στην Ελλάδα που είχε προβλέψει τις τελικές εκβάσεις των αναμετρήσεων αυτών όταν όλοι αρνούνταν να τις αποδεχθούν, ξεχνώντας ότι πάντα πρέπει να αποτυπώνουμε αυτό που βλέπουμε και όχι αυτό που θέλουμε να δούμε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.