Δημοσκόπηση: Οι πολίτες δεν επηρεάζονται από τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης (βίντεο-φωτο)

Δημοσκόπηση: Οι πολίτες δεν επηρεάζονται από τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης (βίντεο-φωτο)

Κάλπικη απόπειρα εξαγοράς συνειδήσεων και ψήφων ή επιστροφή στην κανονικότητα; Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζεται ανεπηρέαστη από το μπαράζ παροχών και προεκλογικών εξαγγελιών που πραγματοποιεί η κυβέρνηση.

Νέα σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη και άρα μετά την νομοθέτηση της κυβερνητικής λίστας παροχών δείχνει πως η ψαλίδα άνοιξε στις 10,5 μονάδες (επι των έγκυρων) υπερ της ΝΔ έναντι 9,5 μονάδων τον περασμένο μήνα.

Κατ’ επέκταση αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως είτε έχει δημιουργηθεί μια τάση που δεν αντιστρέφεται, είτε οι ψηφοφόροι κατανοούν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους έχει αφαιμάξει φορολογικά και ασφαλιστικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και επιχειρεί παραμονές των εκλογών να τους επιστρέψει ελάχιστα από όσα τους πήρε προκειμένου να κερδίσει την ψήφο τους.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 15ήμερο η κυβέρνηση έχει φέρει στην Βουλή την διανομή κοινωνικού μερίσματος, την καταβολή αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, την μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρου επιχειρήσεων ενώ στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός εξήγγειλε χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο.

Παρά ταύτα σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse που παρουσίασε το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει προβάδισμα 9,5 ποσοστιαίων μονάδων συγκεντρώνοντας 31,5% (31% στη μέτρηση του Νοέμβρη) έναντι 22% (21%) του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής με 6,5% αντίστοιχα (7,5% και 7% το Νοέμβρη), το ΚΚΕ με 5,5% (6%), η Ένωση Κεντρώων με 2% και η Ελληνική Λύση με 2% αντίστοιχα (1,5% και 1,5%), το Ποτάμι με 1,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (1%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1% (χωρίς καταγραφή στην προηγούμενη μέτρηση). Άλλο κόμμα, ψηφίζει το 4%, στο 16,5% η αδιευκρίνιστη ψήφος [αναποφάσιστοι και λευκό/άκυρο – στο 18,5% το Νοέμβρη). Παράλληλα, καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται και πάλι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με 36% έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα.

Τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου με την αναγωγή επί των έγκυρων καθορίζονται ως εξής: ΝΔ 33,5%, ΣΥΡΙΖΑ 23% (10,5% διαφορά), Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής 7%, ΚΚΕ 6%. Κανένα άλλο κόμμα δεν πιάνει το όριο εισόδου στη Βουλή: Η πεντακομματική βουλή αποτελεί σταθερό εύρημα των δημοσκοπήσεων τους τελευταίους μήνες και «δείχνει» αυτοδυναμία της ΝΔ. Στο 11,5% οι αναποφάσιστοι.

Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν πιθανή νέα οικονομική κρίση ή προβλήματα το 2019, ενώ το 63% θεωρεί ότι τα πράγματα πάνε στη λάθος κατεύθυνση. Το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν αφού προηγουμένως πάει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.