ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Δημοσκόπηση Pulse: Στο 13,5% η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Πώς κρίνουν οι πολίτες τα οικονομικά μέτρα – Τί λένε για Novartis

Δημοσκόπηση Pulse: Στο 13,5% η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Πώς κρίνουν οι πολίτες τα οικονομικά μέτρα – Τί λένε για Novartis

Δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ δείχνει την διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν 2,5 μήνες μετά τις εκλογές, να έχει εκτιναχτεί στις 13,4 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, η πρόθεση ψήφου, με βάση την έρευνα που έγινε στις 17-18 Σεπτεμβρίου σε 1.110 πολίτες, έχει εκτοξευτεί στις 13,5 μονάδες. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στα ποσοστά που πήρε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, δηλαδή στο 39,5%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 26% ενώ τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής, με 6%, δηλαδή πάνω από 2 μονάδες λιγότερο από τις εκλογές.

Το ΚΚΕ ακολουθεί με 4,5%, το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 3. Αλλο κόμμα (Χρυσή Αυγή, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας) παίρνουν 5,5%.

Αξιολόγηση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα για το πώς αξιολογούνται οι πρώτοι μήνες της κυβέρνησης ΝΔ, έξι στους 10 (58%) λένε ότι πάει καλύτερα ή καλά απ’ ότι περίμενε).

Από αυτούς, το 90% των ψηφοφόρων της ΝΔ λέει ότι πηγαίνει καλύτερα ή καλά… όπως περίμενα και μόλις 5% χειρότερα.

Ενδιαφέρον είναι ότι από τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ ένα 27% κρίνει θετική την πορεία της κυβέρνησης και ένα 59% λέει ότι είναι άσχημα ή χειρότερα απ΄ότι περίμενε.

Στην αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευσης, το 57%, δηλαδή σχεδόν 6 στους 10 κρίνουν αρνητικά και μόλις 27% θετικά.

Οικονομικά μέτρα και πρωτοβουλίες

Αξιολογώντας τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, το 54% λέει ότι είναι θετικά (32%) ή σίγουρα θετικά (22%). Το 24% λέει μάλλον αρνητικά ή σίγουρα αρνητικά. Στους ψηφοφόρους της ΝΔ θετικά κρίνει το 85% ενώ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα 28% (δηλαδή σχεδόν 3 στους 10) που κρίνουν θετικά τα οικονομικά μέτρα.

Για Novartis

Στο ερώτημα για το αν υπήρχε διάθεση πολιτικής στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων, το 28% λέει σίγουρα ναι και το 20% μάλλον ναι, συνολικά δηλαδή το 48% βλέπει ότι υπήρξε ουσιαστικά πολιτική σκευωρία.

Μάλλον όχι λέει το 15% και σίγουρα όχι το 16%.

Αισιοδοξία για το μέλλον

Ερωτώμενοι οι πολίτες για το πώς πηγαίνουν σε γενικές γραμμές τα πράγματα στην Ελλάδα. Αν πηγαίνουν δηλαδή σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση:

  • Το 64% λέει ότι είναι σε σωστή ή μάλλον σωστή κατεύθυνση
  • Το 29% σε μάλλον λάθος ή σίγουρα λάθος κατεύθυνση
  • Στον δείκτη προοπτικής για το πώς πάνε τα πράγματα, το 39% λέει ότι είναι λίγο ή πολύ καλύτερα, το 29% πάνω – κάτω τα ίδια και το 25% λίγο ή πολύ χειρότερα.

Έξι στους δέκα κρίνουν θετικά το έργο της και πιο συγκεκριμένα 61,4% θετικά, 61,4 θετικά, 24,4% αρνητικά,5,9% ούτε το ένα ούτε το άλλο. Επιπρόσθετα, στο ερώτημα πώς κρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση το 23,8% απάντησε θετικά, 52.6 αρνητικά και 6,8 ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Η κατάταξη των πολιτικών αρχηγών με βάση την ευνοϊκή γνώμη των πολιτών είναι:

Κ. Μητσοτάκης 45,5 %
Α.Τσίπρας 35,6%
Φ.Γεννηματά 22,7%
Γ. Βαρουφάκης 22,5%
Δ.Κουτσούμπας 19,9%
Κ. Βελόπουλος 10,8%

Η αξιολόγηση του έργου των υπουργών

Με βάση τη θετική και μάλλον θετική γνώμη προηγούνται:

Μ.Χρυσοχοΐδης (Υπουργός Προτασίας του Πολίτη): 47,4%
Β. Κικίλιας (Υγείας): 43,4%
Ν. Κεραμέως (Παιδείας): 41%
Ν. Δένδιας (Εξωτερικών) 39,4%
ΧΡ. Σταϊκούρας (Οικονομικών) 39,1%
Κ. Χατζηδάκης (Περιβάλλοντος και Ενέργειας) 37,1%

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.