ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Το εύρος της ήττας στις ευρωεκλογές φέρνει σενάρια για εθνικές εκλογές στις 23 Ιουνίου: Αναλυτικά τα ενδεχόμενα

Το εύρος της ήττας στις ευρωεκλογές φέρνει σενάρια για εθνικές εκλογές στις 23 Ιουνίου: Αναλυτικά τα ενδεχόμενα

Yπάρχει ακόμα μια πιθανότητα να διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές εντός του Ιουνίου και αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών: Δηλαδή αν το εύρος της ήττα θα μπορεί να είναι διαχειρίσιμο ώστε να επιβάλλει τις εκλογές εδώ και τώρα.

Ένας άλλος ακόμα φόβος είναι η πιθανότητα μιας μεγάλης πυρκαγιάς το καλοκαίρι που θα προκαλέσει επιπλέον κατάρρευση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στις 23 Ιουνίου μην κανονίσετε κάτι» αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών την ίδια ημερομηνία.

Όπως αναφέρθηκε, παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνει, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να πάει οπωσδήποτε σε εθνικές εκλογές αν η διαφορά στις ευρωεκλογές είναι κάτω απο 5%, ενώ υπάρχουν συνεργάτες του που του λένε να στήσει κάλπες τον Ιούνιο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις 26 Μαΐου, για να μην ρισκάρει ένα τυχαίο γεγονός (π.χ.μεγάλες πυρκαγιές) το καλοκαίρι.

Ο Kυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες σε εθνικές εκλογές σε τέσσερις εβδομάδες, δείχνοντας και εκείνος την ημερομηνία της 23ης Ιουνίου. Πλέον η κυβέρνηση φέρεται να κάνει όλες τις κινήσεις προετοιμασίας:

Ψηφίζει τώρα τα μέτρα, καθώς δεν εχει κάτι άλλο να δώσει αργότερα.
Επισπεύδει και τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Ευρωεκλογές: Τι εκτιμά Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο
Διπλασιασμό των εδρών στο ευρωκοινοβούλιο «βλέπει» το ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Open Europe, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που όπως εκτιμάται θα παραμείνει στους 6 ευρωβουλευτές.

Στο άρθρο της που δημοσιεύεται στο European Politics and Policy (EUROPP) η Ζωή Αλιπράντη σημειώνει ότι οι τελευταίες ευρωεκλογές του 2014 είχαν διεξαχθεί εν μέσω σημαντικών εντάσεων για την ελληνική κρίση χρέους, όπου «ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αποδείχθηκε αποτελεσματικός στην κινητοποίηση της απογοήτευσης και αξιοποίηση των διαμαρτυριών κατά της λιτότητας», με το κόμμα του να συγκεντρώνει το 27% των ψήφων και έξι έδρες στρώνοντας το δρόμο για την κατοπινή νίκη του τον Ιανουάριο του 2015 στις εθνικές εκλογές.

«Μετά τις ευρωεκλογές ο Τσίπρας είπε ότι το αποτέλεσμα αποστερούσε από την κυβέρνηση κάθε “πολιτικής ή ηθικής νομιμότητας να συνεχίσει τις πολιτικές λιτότητας», γράφει, αλλά όπως σημειώνει επικαλούμενη πρόσφατη (10 Μαΐου) προβολή του Politico, «φθάνοντας στο 2019, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα έχει αλλάξει.

Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία αναμένεται να διπλασιάσει τις έδρες της από πέντε σε δέκα στο ευρωκοινοβούλιο και να κερδίσει κοντά στο 37% της ψήφου, πράγμα που θα επιβεβαιώσει την τάση να τιμωρούνται οι κυβερνήσεις στις ευρωεκλογές.

Πράγματι η Νέα Δημοκρατία επενδύει μαζικά στις ευρωεκλογές για εσωτερικούς λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά προβλέπεται να διατηρήσει τις έξι έδρες του».

Δημοτικές εκλογές: Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ
Εσωκομματικές αντιδράσεις φαίνεται πως προκάλεσε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το ποιους στηρίζει στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου αναφέρει πως «Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία προτείνει στους πολίτες να υπερψηφίσουν πανελλαδικά συνδυασμούς Α και Β βαθμού Αυτοδιοίκησης, δημιούργησε λανθασμένες εντυπώσεις στην τοπική κοινωνία του Λασιθίου».

Επίσης τονίζει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολούθησε τη λογική των κομματικών χρισμάτων γιατί σέβεται και πιστεύει βαθιά στις αυθεντικές αυτοδιοικητικές διεργασίες που ενθαρρύνουν την συμμετοχή των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις και οδηγούν στη διαμόρφωση αυτοδιοικητικών σχημάτων με συγκεκριμένες θέσεις και προγράμματα για τους δήμους και τις περιφέρειες», η ομαδική παρουσίαση διαφορετικών συνδυασμών, διαφορετικών τόπων σε μία λίστα δημιουργεί την εντύπωση «χρισμάτων» και κομματικής παρέμβασης. Αυτή η λογική δεν υπάρχει ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά ούτε στο Λασίθι ειδικότερα. Ειδικότερα στο νομό μας, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου, που έχει την ευθύνη στο χώρο της, έχει με σαφήνεια διακηρύξει ότι δεν θα δώσει κανενός είδους χρίσμα σε κάποιο συνδυασμό».

Η ανακοίνωση αυτή «ανάγκασε» την Κουμουνδούρου να βγάλει μεταμεσονύχτιες διευκρινίσεις, τονίζοντας πως η στήριξη που προσφέρει σε συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν σημαίνει και κομματική εξάρτηση.

«Η χτεσινή κεντρική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές καλεί τους πολίτες να υπερψηφίσουν συγκεκριμένους συνδυασμούς στη βάση των διεργασιών και των προγραμματικών συγκλίσεων που έχουν διαμορφωθεί στις τοπικές κοινωνίες. Το κάλεσμα αυτό δηλώνει την εκτίμηση στα πρόσωπα των υποψηφίων και των προγραμματικών τους θέσεων και δεν δηλώνει σε καμία περίπτωση σχέση κομματικής εξάρτησης. Εξάλλου, στη δική μας αντίληψη για την αυτοδιοίκηση είναι εντελώς ξένες οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις κομματικών χρισμάτων σε συνδυασμούς και η προσπάθεια καπελώματός τους.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο το δικαίωμα, αλλά και την πολιτική υποχρέωση να τοποθετείται δημόσια απέναντι στους πολίτες, και να μην κρύβεται, για τη στάση που κρατά σε μια κρίσιμη πολιτική διαδικασία όπως είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Εμμένουμε στη θέση μας»

Σύμφωνα με την επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι επιλέχτηκε η στάση αυτή: «Όχι επειδή «είμαστε ουδέτεροι ή δεν διακρίνουμε ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων και των παρατάξεων» αλλά γιατί θέλουμε οι αναγκαίες συζητήσεις και συγκλίσεις να γίνουν στη βάση προγραμμάτων και θέσεων και όχι με βάση μικροκομματικές ή προσωπικές επιδιώξεις, όπως «επιβάλλει» και ο νέος εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής. Παρά την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, εμείς εμμένουμε σε αυτή τη θέση και καλούμε και πάλι τις οργανωμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν σε Δημοτικούς συνδυασμούς, με σεβασμό στην αυτονομία των χώρων, να συμβάλλουν στην ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων και στις αναγκαίες συγκλίσεις».

Αρνούνται το χρίσμα υποψήφιοι!

Στο μεταξύ ο ανεξάρτητος συνδυασμός «Αλλάζουμε τον Δήμο» με επικεφαλής τον Νίκο Κοκκίνη, υποψήφιο δήμαρχο Αγίου Νικολάου, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «τα κομματικά χρίσματα δεν έχουν καμία θέση γιατί μας προσβάλλουν όλους».

«Η νέα εποχή της ανεξάρτητης αυτοδιοίκησης θα κερδηθεί με τον κοινό μας αγώνα για τον οποίο περιμένουμε τη στήριξη όλων και η νίκη του συνδυασμού μας είναι πια φανερή και δεν μπορεί να υπονομευθεί από άστοχες δηλώσεις και κάθε είδους σκοπιμότητες που δεν μας εκφράζουν».

Παράλληλα επικοινωνώντας με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιάννης Στεφανάκης δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου ανέφερε πως: «Ήμουν και παραμένω ανεξάρτητος ως δήμαρχος στον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, ανήκοντας στο Δημοκρατικό Τόξο. Μέσα από τον συνδυασμό μας εκφράζονται προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους, τους τιμώ και τους ευχαριστώ για αυτό.

Πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να παραμένει ανεξάρτητη από πολιτικά κόμματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στόχος μας είναι να συνενώνουμε και όχι να διασπούμε δυνάμεις. Ορκίστηκα να είμαι και θα συνεχίσω να είμαι δήμαρχος για το 100% των πολιτών. Η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο εκδόθηκε εν αγνοία μας, δημιούργησε προβληματισμούς που μας αναγκάζουν να προβούμε σε δηλώσεις ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς παρεμβάσεις. Διότι με αυτό τον τρόπο, με κομματικές παρεμβάσεις δηλαδή, πληγώνονται οι τοπικές κοινωνίες την ίδια ώρα που εμείς παλεύουμε για μία ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να συμπορευτούμε όλοι μαζί με ομόνοια. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν προσφέρουν στο κοινό καλό και στην εμπιστοσύνη που θέλουμε να υπάρχει με τους συμπολίτες μας»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.