«Φερέφωνο» της Τουρκίας ο Ι.Αχμέτ: «Αποκλείεται η μειονοτική εκπαίδευση» με το νομοσχέδιο για την Παιδεία

«Φερέφωνο» της Τουρκίας ο Ι.Αχμέτ: «Αποκλείεται η μειονοτική εκπαίδευση» με το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ υποστήριξε επί της ουσίας πως το νομοσχέδιο που έφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κάνει «διακρίσεις» κατά της μειονότητας.

Ο βουλευτής Ροδόπης -που είχε την τιμή να είναι συνδαιτυμόνας του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Θράκη, ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων- ισχυρίστηκε ότι με το άρθρο 2 της τροπολογίας που κατατέθηκε «αποκλείεται η μειονοτική εκπαίδευση» από μια σειρά μεταρρυθμίσεων και εξοβελίζεται το μειονοτικό σχολείο από τις πρόνοιες της μεταρρύθμισης. Κατηγόρησε, μάλιστα, την υπουργό Παιδείας ότι οδηγεί τη μειονοτική εκπαίδευση σε «απομείωση, παράλυση και πλήρη απαξίωση».

Ισχυρισμός που απορρίπτεται, φυσικά, από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο σημειώνει ότι όσον αφορά τη διδασκαλία τουρκικών γίνεται ό,τι ακριβώς προβλέπεται στη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ, όσον αφορά το υπόλοιπο πρόγραμμα, ισχύουν τα ίδια με κάθε άλλο σχολείο της χώρας.

Προώθηση της προπαγάνδας της Άγκυρας

Όπως όμως φαίνεται, κάποιοι πίστευαν ότι με το νομοσχέδιο για το νέο σχολείο, που θα ισχύει από τον επόμενο Σεπτέμβριο σε όλη την επικράτεια, θα είχαν την ευκαιρία να «ενσωματώσουν» μεγαλύτερο μέρος της ατζέντας του τουρκικού προξενείου στην περιοχή, είτε μέσω της εισαγωγής βιβλίων της αρεσκείας τους για τα μαθήματα τουρκικών, είτε ακόμα και μέσω της υποτιθέμενης σύνδεσης με την «κοινωνία», που θα είχε στόχο την αποκλειστική «σύνδεση» των μειονοτικών σχολείων με διάφορους «φορείς», που έχουν σκοπό την προώθηση της προπαγάνδας της Άγκυρας περί «τουρκικής μειονότητας» στην περιοχή.

Ο ρόλος, πάντως, εν γένει των μειονοτικών σχολείων έχει γίνει αντικείμενο έντονου διαλόγου και στο παρελθόν, καθώς δεν είναι λίγες οι καταγγελίες ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι λειτουργούν ως προθάλαμος «τουρκοποίησης» Πομάκων και Ρομά.

Το πώς ακριβώς, βέβαια, θα λειτουργήσουν οι αλλαγές και εάν τελικά θα υπάρξουν «τρύπες», που κάποιοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν, είναι κάτι που θα φανεί από Σεπτέμβριο, όταν και θα αρχίσει η εφαρμογή του νόμου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=XvF_sva-m9o&feature=emb_title&ab_channel=PronewsTV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.