ΚΙΝΑΛ: Ζήτημα νομιμότητας του διορισμού των 52 γενικών και ειδικών γραμματέων γιατί αυτός αντιβαίνει σε μνημονιακό νόμο

ΚΙΝΑΛ: Ζήτημα νομιμότητας του διορισμού των 52 γενικών και ειδικών γραμματέων γιατί αυτός αντιβαίνει σε μνημονιακό νόμο

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη υπογράμμισαν ότι «το ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2009 είχε επισημάνει την ανάγκη αποκομματικοποίησης της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης γραμματέων στα υπουργεία, και είχε τότε επιλέξει γραμματείς μέσω του Opengov, με ανοιχτή πρόσκληση για κάθε θέση και επιλογή βάσει προσόντων και βιογραφικού. Επτά χρόνια αργότερα, το 2016 η ανάγκη αξιοκρατικής κι όχι κομματικής επιλογής των γραμματέων των υπουργείων αποτυπώθηκε ως μνημονιακή υποχρέωση: Θα έπρεπε οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων που επιλέγονται με πολιτικά κριτήρια να αντικατασταθούν από διοικητικούς και τομεακούς γραμματείς οι οποίοι θα επιλέγονται από το ΑΣΕΠ, βάσει προκήρυξης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ελέγξει τη διαδικασία αυτή, βγάζοντας φωτογραφικές προκηρύξεις ώστε να τοποθετήσει δικά του στελέχη στις θέσεις των νέων διοικητικών γραμματέων, τα οποία θα κληρονομούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τότε παρενέβη η Τρόικα (θεσμοί) και αφού ήλεγξε τις φωτογραφικές προκηρύξεις για τις θέσεις των γραμματέων ανάγκασε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να επαναπροκηρύξει τις 22 από τις 69 θέσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διαδικασία, και μέχρι τις εκλογές να έχει τοποθετηθεί μόνο ένας νέος γραμματέας επιλεγμένος από το ΑΣΕΠ».

Οι ίδιες πηγές του ΚΙΝΑΛ επισήμαναν ότι «στις 16/7 η κυβέρνηση ανακοίνωσε την τοποθέτηση 28 Γενικών Γραμματέων, ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής των διοικητικών και τομεακών γραμματέων από το ΑΣΕΠ, κι ενώ σύμφωνα με τον νόμο (άρθρο 13 Ν4369 όπως ισχύει), οι γενικοί γραμματείς πρέπει να παυθούν μέσα σε ένα τρίμηνο από την τοποθέτηση των νέων γραμματέων που θα επιλέξει το ΑΣΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 ημέρες μετά την ανακοίνωση των πρώτων 28 γραμματέων στα ΜΜΕ δεν έχει γίνει η επίσημη τοποθέτησή τους με ΦΕΚ. Κι αυτό γιατί δεν θα μπορούσαν να τοποθετηθούν επίσημα.Με το ΠΔ84/2019 ο κ. Μητσοτάκης κατάργησε θέσεις διοικητικών γραμματέων, κάνοντας ένα βήμα 10 χρόνια πίσω: Με την βούλα του κ. Μητσοτάκη, παύει όλη η διαδικασία για την αξιοκρατική επιλογή των γραμματέων από το ΑΣΕΠ και αυτοί πλέον τοποθετούνται ως αποκλειστικές κομματικές επιλογές του ίδιου».

Αντίδραση και από ΣΥΡΙΖΑ

Σημειώνεται ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ «εξαπέλυσε πυρά» κατά της κυβέρνησης για το ζήτημα των γενικών γραμματέων, τονίζοντας ότι «οι κυβερνητικές εξαγγελίες για “συνέχεια του Κράτους”, για “Αξιοκρατία και Διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση” διήρκησαν όσο και η προεκλογική περίοδος. Η κυβέρνηση ανήγγειλε σε θέσεις Γενικών και Ειδικών Γραμματέων τον διορισμό κομματικών της στελεχών και φίλα προσκείμενων. Η Νέα Δημοκρατία γύρισε τα ρολόγια της Δημόσιας Διοίκησης χρόνια πίσω, στις εποχές που βασίλευε η αδιαφάνεια, η αναξιοκρατία, ο κομματισμός.

Οι κομματικοί αυτοί διορισμοί αντίκεινται στον νόμο 4369/2016. Με το νόμο αυτό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε μία εμβληματική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση. Προκήρυξε με δημόσια, ανοιχτή διαδικασία τις θέσεις των διοικητικών γραμματέων. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και περίπου 7.000 αιτήσεις υποψηφιότητας έχουν υποβληθεί στην κρίσηανεξάρτητου οργάνου επιλογής, με συμμετοχή μελών του ΑΣΕΠ. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποτελεί σημαντικό πυλώνα της διοικητικής μεταρρύθμισης όπως αυτός περιγράφεται στη “Μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση 2020” και η Χώρα αξιολογείται ειδικά για το θέμα αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τίποτα από τα παραπάνω, όμως, δεν έχει σημασία για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που αντιλαμβάνεται το κράτος ως λάφυρο και τη Δημόσια διοίκηση ως τσιφλίκι της. Αντικαθιστά τους άριστους με τους αρεστούς και τους άξιους με τους κολλητούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τι είχες Κυριάκο μου, τι είχα πάντα…»,

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.