ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

ΚΙΝΑΛ για το εκλογικό αποτέλεσμα: Tο ψηφίζουν κυρίως συνταξιούχοι και αγρότες

ΚΙΝΑΛ για το εκλογικό αποτέλεσμα: Tο ψηφίζουν κυρίως συνταξιούχοι και αγρότες

Ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία του ΚΙΝΑΛ καταγράφει η έκθεση που εκπονήθηκε και θα παρουσιαστεί σήμερα στην ΚΕ, με την οποία αναλύονται οι εκλογικές επιδόσεις του Κινήματος Αλλαγής στις τελευταίες εκλογές.

Στα θετικά, η έκθεση σημειώνει ότι το ΚΙΝΑΛ έγινε σαφώς το τρίτο κόμμα, είχε αύξηση της δύναμής του κατά 30% σε σχέση με τις εκλογές του 2015, και ότι ως ένα βαθμό, αντιστάθηκε στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να του υφαρπάσει τους ψηφοφόρους.

Το ψηφίζουν κυρίως οι συνταξιούχοι
Τα ανησυχητικά στοιχεία έχουν να κάνουν με αυτούς που ψηφίζουν το ΚΙΝΑΛ. Υψηλά σχετικά ποσοστά το ΚΙΝΑΛ καταγράφει μόνο στους άνω των 55 ετών, στους αποφοίτους δημοτικού, στους αγρότες και τους συνταξιούχους. Αντίθετα χαμηλά ποσοστά καταγράφει στις νέες ηλικίες, στους ψηφοφόρους με σχετικά ανώτερη μόρφωση και στους ανέργους. Οι άνεργοι φαίνεται να θεωρούν το ΚΙΝΑΛ συστημικό κόμμα που ευθύνεται για την κρίση και δεν το αποδέχονται.

Παραδόξως δε, παρά το γεγονός ότι πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είναι γυναίκα, οι γυναίκες ψηφοφόροι του, είναι λιγότερες από τους άνδρες.

Εξίσου ανησυχητικό για το ΚΙΝΑΛ είναι ότι και τα ποσοστό του είναι πολύ χαμηλά στα αστικά κέντρα, σε σύγκριση με την περιφέρεια.

Για τις χαμηλές εκλογικές επιδόσεις του κόμματος, οι συντάκτες της έκθεσης- με συντονίστρια την Ευη Χριστοφιλοπούλου- σημειώνουν τις συνθήκες πόλωσης που επικράτησαν, καθώς και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, να υφαρπάξει τους ψηφοφόρους του Κινήματος, με την αξιοποίηση παλαιών του στελεχών, που πρόθυμα μετακόμισαν στο κόμμα του κ. Τσίπρα.

Η σχετική αναφορά φωτογραφίζει στελέχη όπως ο Θάνος Μωραίτης και ο Γιάννης Ραγκούσης, αλλά και προηγούμενες μεταγραφές όπως αυτή της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Η έκθεση κατηγορεί ακόμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ότι με ένα είδος «ομερτά», επιχείρησαν να χρεώσουν τα μνημόνια στο ΠΑΣΟΚ για να ξεχαστούν οι δικές τους ευθύνες, ενώ θεωρεί ότι υπήρξε επικοινωνιακή καταιγίδα, όχι απλά υπέρ των δυο μεγάλων κομμάτων, αλλά και εναντίον του ΚΙΝΑΛ με την διαστρέβλωση των θέσεών του.

Η έκθεση κάνει λόγο για οργανωτικά προβλήματα που αντιμετώπισε το ΚΙΝΑΛ ενώ «καρφώνει» με βαριές εκφράσεις- χωρίς να τον αναφέρει- τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και πιο ήπια τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Γράφει χαρακτηριστικά «για υπονόμευση του νέου φορέα από προσχεδιασμένες και καιροσκοπικές συμπεριφορές και από αποχωρήσεις προσώπων που είχαν διακριτούς ρόλους και μεγάλη επικοινωνιακή προβολή.» Και προσθέτει: «Κάποιοι μάλιστα ήρθαν ως Δούρειος Ιππος, με την διαφορά ότι η παράταξη άντεξε. Αντίθετα απ ότι συνέβη στην Τροία, η παράταξη άντεξε. Τα πρόσωπα αυτά μπορεί να έπληξαν την παράταξη, αλλά τελικά αποδομήθηκαν η και εξαφανίστηκαν οι ίδιοι και τα κόμματά τους από τον πολιτικό χάρτη.»

Η ανάλυση κάνει λόγο για τις ελπίδες που δημιούργησε η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές για επιστροφή των παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που ψήφιζαν τον κ. Τσίπρα, στο ΚΙΝΑΛ. Η εξέλιξη ήταν διαφορετική λόγω της αντιδεξιάς ρητορικής που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα εκτιμούν στο ΚΙΝΑΛ, οι ψηφοφόροι που είχαν αποστασιοποιηθούν από την ριζοσπαστική αριστερά στις ευρωεκλογές, λόγω της επέλασης της ΝΔ και της επιμονής της αντιδεξιάς λογικής… να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ρήξη Φώφης και Βενιζέλου
Η ρήξη της Φώφης Γεννηματά και Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσε αντιπαραθέσεις στην επιτροπή που ανέλυσε το εκλογικό αποτέλεσμα. Το ομολογούν οι ίδιοι οι συντάκτες της έκθεσης, αλλά συμπληρώνουν ότι τα αριθμητικά στοιχεία έδειξαν ότι τελικά αυτή η κρίση «δεν ήταν καθοριστική για το εκλογικό αποτέλεσμα».

Η έκθεση προσθέτει ότι αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις στελεχών όσον αφορά την στάση του ΚΙΝΑΛ μετά τις εκλογές, αν δηλαδή θα συμπράξει με τη ΝΔ η με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν σύγχυση και κόστισαν εκλογικά. Επισημαίνονταςδε, ότι δεν απαντήθηκε ικανοποιητικά τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ αν δεν έχει αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία.

Επίσης η έκθεση επισημαίνει ότι παραδοσιακά οι ψηφοφόροι δεν ψηφίζουν κόμματα που εγκλωβίζονται στην αντιπολίτευση για πολλά χρόνια.

Η έκθεση καταλήγει με αναφορές ότι η σοσιαλδημοκρατική φυσιογνωμία του ΚΙΝΑΛ δεν πέρασε στον κόσμο, ότι το κόμμα δεν διαθέτει ένα ισχυρό αφήγημα και βάζει ως προϋπόθεση της ανάκαμψης την ενότητα.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά. Το παιχνίδι στην Κεντροαριστερά είναι ανοιχτό» καταλήγει η έρευνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.