Ν. Ανδρουλάκης για Αγία Σοφιά: «Αναμένουμε από την ΕΕ να απαντήσει στην ακραία πρόκληση της Τουρκίας»

Ν. Ανδρουλάκης για Αγία Σοφιά: «Αναμένουμε από την ΕΕ να απαντήσει στην ακραία πρόκληση της Τουρκίας»

Την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί, σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας ζητώντας από την ΕΕ και την παγκόσμια κοινότητα να λάβει δράση.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Ανδρουλάκης κάνει λόγο για «ένα βιαστικό κι σαν έτοιμο από καιρό διάταγμα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» ενώ συμπληρώνει πως η εν λόγω απόφαση «δεν αποτελεί απλώς μία ακόμα έκφραση της στρατηγικής επιλογής της Τουρκίας για την περιφρόνηση των διεθνών κανόνων, αθετεί δεσμεύσεις, αλλά έχει άμεσες πρακτικές συνέπειες για τη διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα και την προστασία του οικουμενικού αυτού Μνημείου».

Τέλος υπογραμμίζει πως «αναμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17-18 Ιουλίου, να λάβουν πρακτικές αποφάσεις – πλαίσιο, που θα απαντούν σε αυτή την ακραία πρόκληση της Τουρκίας».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη:

Μόλις 17 λεπτά χρειάστηκε το Τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης του 1934 του Κεμάλ Ατατούρκ και με ένα βιαστικό κι σαν έτοιμο από καιρό διάταγμα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Αγία Σοφία μετατρέπεται από μουσείο σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία, σύμβολο του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, χαρακτηρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας Ιστορικής Κληρονομιάς από την Unesco, υφίσταται σήμερα τις καταστροφικές συνέπειες του άκρατου εθνικισμού και του αλόγιστου αναθεωρητισμού που χαρακτηρίζει τον Τούρκο Πρόεδρο.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η παγκόσμια κοινότητα, οφείλουν να αναλάβουν άμεσα τις σχετικές πρωτοβουλίες, για να μη τεθεί σε εφαρμογή και να ακυρωθεί στην πράξη η κατάπτυστη αυτή απόφαση για τη βίαιη αλλαγή του status quo του διαπολιτισμικού αυτού συμβόλου.

Απόφαση, η οποία δεν αποτελεί απλώς μία ακόμα έκφραση της στρατηγικής επιλογής της Τουρκίας για την περιφρόνηση των διεθνών κανόνων, αθετεί δεσμεύσεις, αλλά έχει άμεσες πρακτικές συνέπειες για τη διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα και την προστασία του οικουμενικού αυτού Μνημείου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17-18 Ιουλίου, να λάβουν πρακτικές αποφάσεις – πλαίσιο, που θα απαντούν σε αυτή την ακραία πρόκληση της Τουρκίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.