ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Επιφυλάξεις και ερωτήµατα για τη συµφωνία Eλλάδας – Αιγύπτου από το ΚΙΝΑΛ

Επιφυλάξεις και ερωτήµατα για τη συµφωνία Eλλάδας – Αιγύπτου από το ΚΙΝΑΛ

∆ιαδοχικές συσκέψεις στο Κίνηµα εν αναµονή της αξιολόγησης του πλήρους κειµένου για την ΑΟΖ ΕλλάδαςΑιγύπτου, ώστε να αναλυθούν οι όποιες επιφυλάξεις ή διαφωνίες βουλευτών και να «σφραγιστεί» η τελική θέση

Διακριτές επιφυλάξεις και σαφή ερωτήµατα για το «διά ταύτα» της συµφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου προβάλλει το Κίνηµα Αλλαγής, ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρει το υπογεγραµµένο κείµενο στο τραπέζι του συµβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Η Χαριλάου Τρικούπη µε εντολή της Φώφης Γεννηµατά έσπευσε να διαµηνύσει από την πρώτη στιγµή ότι όσο δεν έχει στα χέρια της τη συµφωνία δεν µπορεί να αξιολογήσει πλήρως τις κρίσιµες λεπτοµέρειες του κειµένου – ούτε όµως και να µην επισηµαίνει τη στρατηγική στόχευση που οφείλει να ακολουθήσει η Ελλάδα διά της εθνικής γραµµής.

Ηγεσία και στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη βασίζονται προς το παρόν και κυρίως για την ανάλυσή τους στην ενηµέρωση που είχε η κυρία Γεννηµατά από τον πρωθυπουργό κατά την τελευταία συνάντησή τους, στην οποία και επανέλαβε τη σταθερή θέση του κόµµατος ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, µε βάση και το ∆ιεθνές ∆ίκαιο.

Μάλιστα η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ διατύπωσε κατά την παραµονή της στο πρωθυπουργικό γραφείο το αίτηµα που επαναλαµβάνει σε κάθε ευκαιρία για τη σύγκληση του συµβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Το έκανε αναφέροντας στον κ. Μητσοτάκη ότι η κλιµάκωση-αποκλιµάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και το «διαρκές παιχνίδι» του Ερντογάν στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί ψυχραιµία, αποφασιστικότητα και εγρήγορση και φυσικά καθαρή εθνική γραµµή.

Πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ

Για τη συµφωνία το ΚΙΝΑΛ υπενθυµίζει ότι η επιδίωξη τα τελευταία 15 χρόνια της χώρας µας ήταν η πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ µε την Αίγυπτο. Ωστόσο, στελέχη υπογραµµίζουν ότι η µερική συµφωνία ενώ διεµβολίζει το παράνοµο τουρκολιβυκό µνηµόνιο, µπορεί να περιπλέξει τα θέµατα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραµείνουν εκτός της ελληνοαιγυπτιακής συµφωνίας. Είναι δε αξιοσηµείωτο ότι δεν αντιµετωπίζουν όλα τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ µε την ίδια «µατιά» τη συµφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου – γεγονός που αναγκάζει τη Χαριλάου Τρικούπη να συγκαλέσει διαδοχικές συσκέψεις µε στελέχη και µε τους ειδικούς επιστηµονικούς συµβούλους ώστε να ανακαλύψει εγκαίρως όλες τις πιθανές «ουρές» του κειµένου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, για παράδειγµα, η άποψη που ακούγεται έντονα στο ΚΙΝΑΛ και αφορά στο ερώτηµα για το κατά πόσο θα επηρεάσει η συµφωνία τις διερευνητικές επαφές µε την Αγκυρα. Το σίγουρο είναι ότι το ΚΙΝΑΛ προετοιµάζεται µε πυρετώδεις ρυθµούς για την επίσηµη απάντηση στην Ολοµέλεια της Βουλής, όπου, σύµφωνα µε στελέχη του, ο κ. ∆ένδιας βιάζεται να φέρει προς ψήφιση τη συµφωνία – «ίσως και µετά τον ∆εκαπενταύγουστο» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΚΙΝΑΛ που θέλει να τονίσει ότι ο κ. Μητσοτάκης αναλαµβάνει ακέραια την ευθύνη των επιλογών του, αφού εξακολουθεί να αρνείται τη συνεννόηση µεταξύ των πολιτικών δυνάµεων για τη διαµόρφωση εθνικής γραµµής.

«Γραμμή» υπευθυνότητας

Την ίδια ώρα πάντως το ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να διατηρήσει τη δική του «γραµµή», αυτή της υπευθυνότητας. ∆είχνει ότι δεν πρόκειται να υιοθετήσει τη λογική των υπερβολών και της στείρας αντιπολίτευσης – ειδικά για το διάστηµα που δεν έχει πλήρη και κατατοπιστική ενηµέρωση για τους όρους της συµφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση -έλεγε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εν αναµονή της παραλαβής του κειµένου από την ηγεσία του ΥΠΕΞτα εθνικά θέµατα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση. «Και αυτό οφείλει να το καταλάβει καλά ο κ. Μητσοτάκης» συµπληρώνει, ρίχνοντας βέλη όχι µόνο προς το Μέγαρο Μαξίµου αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, µε την κατηγορία ότι κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση σε στιγµές καθοριστικής σηµασίας για τα εθνικά µας συµφέροντα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι καλά γνωρίζοντες εκτιµούν ότι πριν έλθει προς κύρωση στη Βουλή η συµφωνία, ώστε να αναλυθούν οι όποιες επιφυλάξεις ή διαφωνίες βουλευτών και να «σφραγιστεί» η τελική θέση. Κρίσιµο ρόλο σε αυτή αναµένεται ότι θα έχει ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο αρµόδιος τοµεάρχης, Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και οι ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.